Problem został rozwiązany!
Postaram się w miarę możliwości czytelnie rozpisać co się stało (w większości dziełem przypadku)
Na wstępie zaznaczę, że wszelkie reinstalacje, przeinstalowania orgina jak i samej gry nie przynosiły rezultatu.
Dodatkowo zmiana sterowników również. Powrót do starszych i najnowsze to wciąż ten sam problem, z jedyną różnicą opisu błędu (w miejscu wersji sterownika)
Na battlelogu ten problem ma wiele możliwości rozwiązania, niestety próby bez skutku, mało tego, przy jednej z opcji gra w ogóle się nie włączała.
W odmętach zachodniego internetu udało mi się wygrzebać post w którym ktoś zaznaczył mocno łamaną angielszczyzną ten problem i ewentualne rozwiązanie. Mianowicie dotyczyło modyfikatorów windowsa. Począwszy od bustów , skończywszy na motywach do windowsa zmieniających wygląd. Jako, że byłem posiadaczem programu upiększającego warstwę wizualną, próbowałem wyłączyć jego udział w grze za pomocą "prawy --> właściwości na ikonie battlefilda -> nie uruchamiaj z aktualnym motywem windowsa".. czy jakoś tak (skrót myślowy)) w ogóle to nie pomagało, więc porzuciłem ten tor myślenia.
Do zmiany wyglądu windowsa zainstalowałem program w wersji TRIAL o nazwie "WINDOWS BLINDS"
Przypadkowo z racji kończenia się 30dniowej wersji próbnej postanowiłem go odinstalować.
Battlefield 3 uleczony! Bez absolutnie żadnych innych zmian przestał błąd wyskakiwać.
Piszę tego posta ku przestrodze niektórych "bezawaryjnych" i "bezproblemowo współpracujących" programów, jakoby nie miały wpływu na gry.
Jednocześnie zwiększyły się FPS do 50-60 (w ustawieniach 1680x1050 na LOW) ---> odnośnie posta wyżej sugerującego grę na średnich detalach--> daje 40-30 FPS, więc moim zdaniem troszkę za mało-choć płynnie.
Parafrazując, proszę o przeniesienie tego posta, lub całego wątku do "rozwiązanych i zamkniętych" i umieszczenie go w dziale "jak sobie spierdo** grę majstrując przy windowsie"
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za próbę pomocy.
Peronymous