[quote="Sokar44] Jak mawiał mój Ojciec, nie głupi ten co nie wie a głupim jest ten co boi się zapytać

Pytaj więc a my ci pomożemy.
Na jakiej rozdzielczości będziesz grał ??
PS
Mi gierka F-19 na C64 ładowała się 2,5 godziny. Tak się wtedy człowiek poświęcał by pograć

[/quote]
Dzięki za ciepłe słowa, bo trochę się pogubiłem w tych podzespołąch do kompa, dawniej było prościej - był tylko Pentium 166MHz i 16MB RAM, a jak ktoś miał VooDoo to był gość
Rozdziałkę mam zamiar nastawiać nie wyżej jak jakieś 1200/900 czy jakoś tak... Mnie to wystarczy do radnosnego rozpylania ołowiu w powietrzu, fajerwerki na medium to już byłby szczyt i kupa szczęścia
PS. Miałem grę "Goonies" na moim Atari, ładowała się ze 3-4 godziny (C64 było niestety szybsze) i z reguły trzeba było w połowie zaczynać od nowa, bo ktoś tupnął za mocno i wyskakiwał ERROR

Ach, to były czasy...
@Moxifil @ CleVer
Dzięki za konkretne i szybkie odpowiedzi, cieszę się, że są tu mili ludzie, których brakuje czasami na innych forach
Wszystkich pozdrawiam! Do zobaczenia w BF, oby po tej samen stronie

ACH, wiem co zapomniałem spytać... Czytałem gdzieś, że są problemy ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realteka - czy kupno jakiegoś Creativa za 50-60zł odciąży procesor i zapobiegnie ew problemom??? Czy już potrzeba kupić porządną kartę dźwiękową za 200zł...?
PPS. Jeszcze pytanie teoretyczne do znawców - który procek jest wydajniejszy do giercowania: Athlon X4 640@3 ghz, który ma 2MB L2 cache CZY Core 2 Quad Q6600 @2,4ghz, który ma aż 8MB L2 cache??? Bo doczytałem, że Phenomy nadają się bardziej do procesów wielowątkowych, czyli jeśli ktoś uruchamia wiele programów na raz. Ale ja albo gram, albo używam jednego programy (Skype włączam tylko do rozmowy, potem wyłączam, najwyżej otwieram Adobe Reader+ internet +winamp...). A co z wolniejszymi Intelami, które jednak mają więcej L2 cache?