Teraz jest 15 kwi 2025, 17:47

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Crashe
PostNapisane: 15 lut 2012, 17:20 
Moderator forum

Poczytaj wymagania gry tak długo aż zrozumiesz ze problem leży po Twojej stronie i żaden patch tego nie naprawi.
Polecam byś kilkukrotnie poczytał ten ustęp o procesorze.

PostNapisane: 15 lut 2012, 18:43 

a można jaśniej??

właśnie siedze w domu, sprawdziłem procka, intel Core i7-2630QM CPU - 2.00 GHz - siedem rdzeni!!

to nie wina proca......

PostNapisane: 15 lut 2012, 19:27 

LOL 7 rdzeni ;D

Twoja karta to nie jest przypadkiem gf 555? Jaki to model lapka? L502x? Sokar zapewniam Cię, że to nie wina procesora

PostNapisane: 15 lut 2012, 20:12 

Model lapka to dell XPSL702X....

a procek:

Intel Core i7-2630QM CPU @2.00GHz (8CPUs), 2.0 GHz

stronie producenta wyczytałem że to:
czterordzeniowa jednostkę Core i7-2630QM (Sandy Bridge), która posiada taktowanie 2,0 GHz (do 2,9 GHz z Turbo) i 6 MB pamięci podręcznej L3. Za sprawą Hyper-Threading można uzyskać osiem rdzeni. - no i u mnie pokazuje 8...

jeśli chodzi o jakieś dodatkowe inf. to tutaj jest link:

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-De ... 938.0.html

nie ma bata że to proc.... karta też raczej nie

wg. mnie nie ma możliwości żeby nagle 70% użytkowników Nvidii miało problem z crashami... większość zminiła stery na starsze i 70% odczuła poprawe inni zminili taktowanie na karcie i też im sie polepszyło...u niektórych nic nie pomaga - mimo że mają karty jak inni.... U mnie nie mogę powiedzieć że nie ma poprawy po zmianie sterów, bo takowa jest ale crashe nadal występują - losowo... czasem po 5, czasem po 60, a czasem po 120 minutach gry... więc nie ma reguły na to....

edit: karta jak pisałem wcześniej: GForce GT 550M - 1Gh, obecna wersja stera: 8.17.12.7533 - dlatego taki bo na takim tnie najmniej.......

PostNapisane: 15 lut 2012, 21:46 

Tam są 4 rdzenie i 8 wątków. Próbowałeś najnowszych sterów beta? 295.51

PostNapisane: 15 lut 2012, 23:44 
Moderator forum

Cytuj:
Wymagania minimalne
* Procesor: 2GHZ Dual Core (Core 2 Duo 2.4GHZ lub Athlon x2 2.7GHZ)

Ile ty masz ??

Wiem co potrafi procesor z rodziny Sandy Bridge ale wersje laptopowe są okrojone względem desktopowych odpowiedników. Pamiętaj że masz strasznie kijowe chłodzenie , jak to w niemal każdym lapku wiec te 2,9 GHz włóż miedzy bajki. Masz cztery rdzenie ale 8 wątków i tu się pojawia kolejny problem.
Skasztaniony BF3 raczej kiepsko daje sobie radę z obsługą Hyper-Threading i co za tym idzie często i7 2600K ma gorsze osiągi w BF3 niż i5 2500K. Dodajmy jeszcze ze rozmawiamy o laptopie gdzie komponenty lubią się grzać a często wydajność zależy od faktu jak dobrze został złożony notebook.
Pamiętaj że procek Sandy Bridge w tryb Turbo wchodzi nie na stałe tylko chwilowo :)

PostNapisane: 16 lut 2012, 00:39 

Ale nikt tu nie mówi o grze na tym procku i karcie w fullHD i max detalach. Zawsze lubisz gasić ludzi, że mają gorszy sprzęt od Ciebie. Jeśli gra działa mu 2 godziny to czemu nagle z winy procka ma crashować? Z tego co pisał to temperatury też ma w porządku. Jak wydajność spada przez wysokie temperatury to się czyści układ chłodzenia albo oddaje sprzęt do serwisu. Kijowe chłodzenie jak w każdym lapku. Co to znaczy wg Ciebie? Jest takie na ile pozwala budowa laptopa. To jak powiedzieć, że np. gf590 ma gorsze chłodzenie od gf520 bo bardziej się grzeje.

PostNapisane: 16 lut 2012, 09:23 
Moderator forum

Cytuj:
Jeśli gra działa mu 2 godziny to czemu nagle z winy procka ma crashować?
Z powodu temperatury na przykład ??
Nie lubię nikogo gasić ale takie są realia i tyle. Żaden patch nie doda nikomu GHz na procesorze i nie poprawi chłodzenia.

PostNapisane: 16 lut 2012, 10:49 

Sokar44 napisał(a):
Cytuj:
Jeśli gra działa mu 2 godziny to czemu nagle z winy procka ma crashować?
Z powodu temperatury na przykład ??
Nie lubię nikogo gasić ale takie są realia i tyle. Żaden patch nie doda nikomu GHz na procesorze i nie poprawi chłodzenia.

"WIEKSZOŚĆ" przypadkow z ta gra BF3 i jej CRASH-ami to nie wina chłodzen (aczkolwiek niektorzy niedbaja o odpowiednie chlodzenie to tez fakt) itp tylko konfiguracji sprzetu i polaczenia z roznymi sterownikami ! , SAM sie otym przekonalem! , wiekszosc rad z tego forum stosowalem i nic neipomagalo ale dopiero najnowsze stery beta nvidia pomogly i zero crash zero zwisow gry i tyle. ale (najnowsze tez beta u niekotrych pwoduja nieprzyjemne objawy tak jak opisywalem na innym watku apropo PINK ekran i artefaktoww) nawet na forum navidia pisza juz ze te beta cos z nimi nietak do konca. pzodrawiam ...

TRZEBA CZEKAC NA FINALNA WERSJE NAJNOWSZYCH STEROW NVIDIA bo beta cos nietak znimi..

Win7 64bit
295.73
http://www.youtube.com/watch?v=a31tvabui5w

PostNapisane: 16 lut 2012, 12:16 

Dziś spróbuję zmonitorować działanie procka, podczas grania w BF3, ściągnę jakiś monitor i zobacze temperaturę oraz ile BF ciągnie z mojego proca - inaczej tego nie sprawdzę i wyjdzie że obstaje przy swoim i się mądruje :)

Tak dla ciekawości... włączyłem wczoraj o 22 BF - o 22:10 się zawiesił - dopiero co komp włączony - temp. na karcie ledwo ponad 40 stopni... - procka nie badałem. Otworzyłem piwo luknąłem na forum i znowu włączyłem - od 22:25 do 0:30 - śmiagało że hej :)

do dedoha:

ściągnąłem wczoraj najnowszy ster do nvidii 295.51 - ten z końca stycznia - i NIE CHCIAŁ SIĘ WGRAĆ?! WTF? zgodnośc z systemem prawidłowa, licencja też itp - przed sama instalacją pisze że nie zainstalowano i na tym komunikacie kończy sie instalacja - powalcze z tym i dam znac czy pomogło czy nie....

PostNapisane: 16 lut 2012, 15:16 

Pograj z włączonym HWMonitorem, pokaże max temp.

PostNapisane: 16 lut 2012, 16:02 

Mam Gigabyte 560Ti, stery 290.53, Windows 64bit, 8gb Ram, Płyta AsRock Pro3 USB, i5 2500k

U mnie najpierw zacina się dźwięk później staje cala gra, a dźwięk cały czas harczy pomaga tylko reset kompa. Przed updatem sterowników i biosa gpu wywalało ze sterownik obrazu przestał działać, albo inna zwiecha ale ALT CTRL DEL pomagało wyłączyć grę. Takie zwiechy mam tylko w BF3, w LoL'u TF2 Wiedzminie 2, NBA 2k12 nic takiego nie ma miejsca. Czasami to już mi sil brakuje na te zwiechy.

Dokładnie coś takiego jak na tym filmie ( 2:40 )
http://www.youtube.com/watch?v=o-wJ4-eAAWw

PostNapisane: 16 lut 2012, 16:50 

U mnie dzieje się to samo co w 7 minucie.... dokładnie ekran staje i koniec :) - po wciśnięciu CRT+ALT+DEL i wyłączenie procesu bf3 i uruchomieniu go ponownie dalej mogę śmigać - nawet jak pisałem wyżej ponad 2h... w momencie jak bf3 jest uruchomiony i kliknę CTR+ALT+DEL zużycie procesora pokazuje na ok 40% - tego nie pisałem wcześniej i nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.... Dodam że nie mam problemów z dźwiękiem.

Sprawdzę dziś dokładnie na CPU ID 1.75. i dam odpowiedź wieczorem dokładnie nt. zachowania procesora.

pozdrawiam

PostNapisane: 17 lut 2012, 12:34 

No i chyba wyszło ;]

Sokar44 ma chyba rację....

wczoraj wieczorkiem pograłem 2h cały czas miałem włączone monitory CPU i gafiki... Czekałem na zwiechę żeby zobaczyć co tam ciekawego zobaczę.... i.... podaje maxymalne temperatury jakie osiagnął procek po 2h gry: Core 1 - 75 stopni, Core 2 - 77 stopni, Core 3 - 83 stopnie !, Core 4 - 78 stopni, grafika - przez ostatnie 2 minuty gry utrzymywała 67 stopni.

No wiec Panowie - jaka powinna być prawidłowa temp. proca podczas obciążenia? bo szczerze nie wiem. Przejrzałem na szybko kilka tematów które polecił wujek google, ale rozbieżność jest zbyt duża zeby wyciągnąć jeden wniosek. Jedni podają do 70 inni że 80 podczas pracy nie szkodzi... Rozumiem również że różne procesory mają różne temp. pracy.

pozdrawiam

PostNapisane: 17 lut 2012, 12:57 

els napisał(a):
No i chyba wyszło ;]

Sokar44 ma chyba rację....

wczoraj wieczorkiem pograłem 2h cały czas miałem włączone monitory CPU i gafiki... Czekałem na zwiechę żeby zobaczyć co tam ciekawego zobaczę.... i.... podaje maxymalne temperatury jakie osiagnął procek po 2h gry: Core 1 - 75 stopni, Core 2 - 77 stopni, Core 3 - 83 stopnie !, Core 4 - 78 stopni, grafika - przez ostatnie 2 minuty gry utrzymywała 67 stopni.

No wiec Panowie - jaka powinna być prawidłowa temp. proca podczas obciążenia? bo szczerze nie wiem. Przejrzałem na szybko kilka tematów które polecił wujek google, ale rozbieżność jest zbyt duża zeby wyciągnąć jeden wniosek. Jedni podają do 70 inni że 80 podczas pracy nie szkodzi... Rozumiem również że różne procesory mają różne temp. pracy.

pozdrawiam

NO MASZ RACJE rozne procki rozna temp. okej, JA DO KONCA NIEWEIM ALE POWIEM TAK grajac mniejwiecej! 2-3godzinki mam zaledwie miedzy 65-70'C i niezabardzo wiem jak powinna byc "wlasciwa temp. bez awaryjnej pracy procka" TRZEBA POSZUKAC (podaja rozne granice temperatur) , ale takjak wczesniej pisalem umnie niepomagaly wiekszosc rad z forum poprostu najnowsze beta drv nvidia pomogly w grze ale tez spowodowaly problem (w WATKU w FORUM o PINK ekran i artefakty i zwisy w samym windowsie a nie w grach) pozdro

coz moge wiecej doradzic.......... hmmm

pozdrawiam jeszcze raz

Win7 64bit
295.73
http://www.youtube.com/watch?v=a31tvabui5w

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2