Mofixil napisał(a):
Jak ktoś chce na dzień dzisiejszy mieć AMD to musi pomyśleć nad zmianą przeznaczenia sprzętu z grania na obróbkę grafiki czy innego wideo.
220W TDP
Panie mofixałkałke:
osobiście mam ten dylemat że i potrzebuję rdzeni do liczenia grafiki i emulacji PS2 gdzie akurat FX wypada lepiej niż i5 (ale nie tak fajnie jak i7) ale też do poszpilania se w gierki dla rozrywki, i jednak sądzę że na dzień dzisiejszy intel będzie lepszy, ale z drugiej strony nowe konsole, potwierdzona optymalizacja i aż się boję aby się drugi raz na intelu nie przejechać. Bo gdy kupię i5 a wszystkie gry zaczną lepiej działać na amdekach to będę mógł się pociąć, albo sprzedać tobie to "coś". Kiedyś się przejechałem przez krótki okres czasu miałem jakiegoś pentiuma ale jego nie liczę jako ostatni procek intela, tego było chyba jakieś 2GHz, wszyscy polecali, weź tego proca on daje kopa, mhm, później przypadkiem wpadł mi w łapki athlon 3200+ który też miał 2GHz i wszystko zaczęło chodzić o niebo lepiej, teraz wiem że oznaczenie 3200 oznacza wydajność na poziomie 3,2GHz. Podziękowałem niebieskim ....
Mój Phenom = i5-750 więc nie jest źle.
A teraz rozbijamy o kant dupy twoją wypowiedź o grzałkach 220W:
Wikipedia napisał(a):
W rozumieniu Intela 'TDP' to moc, którą procesor pobiera (i oddaje w postaci ciepła) przy obciążeniu realnymi aplikacjami. Teoretycznie, w szczególnych warunkach, procesor mógłby tę moc przekroczyć i przegrzać się - w praktyce procesory posiadają odpowiednie zabezpieczenia powodujące ograniczenie pobieranej mocy, gdy temperatura procesora zbliża się do granic bezpieczeństwa.
Wikipedia napisał(a):
W rozumieniu AMD 'TDP' to teoretyczna (w rzeczywistości nieosiągalna) moc jaką procesor komputera mógłby pobierać (i oddawać w postaci ciepła). Wartość taką łatwo wyliczyć, jednak nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością (i w dodatku źle wypada z marketingowego punktu widzenia)
Czyli fanboye niebieskich myślą że TPD Intela = TDP AMD, a tak nie jest TPD Intela pomnóż sobie z przelicznikiem *1.2-1.3
AMD po prostu przewymiarowuje ilość wydzielanego ciepła na przyszłość, zresztą wszystko jest (i musi być) przewymiarowane
Drugi twój błąd:
220W to FX seria 9xxx a nie FX8350, a reszta tak jak kubeczek napisał - limited edition