Teraz jest 15 kwi 2025, 17:18

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 sty 2012, 13:05 

Witam serdecznie! Mam pewien problem, który uniemożliwia mi granie w Battlefielda 3 w sposób, powiedzmy, przyjemny i płynny. Widziałem także, że część graczy miała po premierze podobne problemy, jednak wertując fora nie zauważyłem, by obecnie ktoś na to narzekał.
Ale do rzeczy... Gra bardzo często się "crashuje" - szczególnie w single playerze. Jestem obecnie na etapie misji Operacja Łamacz Mieczy, w momencie, gdy zeszliśmy z dachów po wysadzeniu hotelu i wchodzimy do budynku (takiego zacienionego w środku). W momencie, gdy oczyszczę korytarz z wrogów i ruszę do przodu, gra momentalnie przestaje działać (wyskakuje info "Battlefield 3 przestał działać"). Dziwne jest to, że dzieje się to ciągle w tym samym miejscu. Wcześniej w singlu również zdarzały się pojedyncze crashe, lecz po restarcie gry można było ruszyć fabułę dalej.
Problem występuje także w przypadku gry w multi, jednak (na szczęście!) nie w trakcie rozgrywki, a średnio po 2 rundach, zawsze na ekranie z ładnym "niebieskim" dymkiem z napisem Zwycięstwo/Porażka. Dzieje się tak niezależnie od ustawień graficznych (próbowałem wysokie, średnie i niskie).

Podaję specyfikację komputera:
Procesor: Intel i5 2500k 3.3Ghz
Płyta główna: Asus P8H67-M PRO
Karta graficzna: Asus GeForce GTX560 Ti
RAM: 8 GB
Windows 7 64bit

Dodam jeszcze, że zaktualizowałem sterowniki do grafy (battle log kazał :-)).
Jeśli ktoś ma podobny problem i dał sobie z nim radę, albo ma wiedzę na temat jakiegoś planowanego patcha, proszę o wszelką pomoc lub informację :)

EDIT: System jest świeżutki, był stawiany 2 dni temu, jedyne co mam poinstalowane z dodatkowych programów to Kaspersky (dodałem w nim BF3 do wykluczeń), Origin i BF3, więc komputer nie jest zaśmiecony.

Ostatnio edytowano 27 sty 2012, 13:13 przez goldi90, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 sty 2012, 13:12 

Detale na minimum i sprawdź jak działa.
Ja tam mam swój sprawdzony sposób na pozbycie się problemów z BF3, gram jedną (góra dwie rundy) i wyłączam go na od 20 minut do kilku godzin, crashe mam od święta.

PostNapisane: 27 sty 2012, 13:16 

Jak już napisałem, niestety zmniejszenie detali nie daje za dużo, może rundę dłużej można pograć. Natomiast w singlu, niezależnie od ustawień, tego korytarza przejść nie mogę :/

PostNapisane: 27 sty 2012, 13:22 

Spróbowałeś reinstalacji sterowników?

PostNapisane: 27 sty 2012, 13:26 

Nie próbowałem, ponieważ uaktualniłem je dosłownie na chwilę przed uruchomieniem BF3 po raz pierwszy (tj. wczoraj), ale jeśli to może mieć znaczenie to spróbuję.

EDIT: Przed chwilą przeinstalowałem sterowniki, niestety nic to nie dało... Czy ktoś ma jeszcze podobny problem czy jestem odosobnionym przypadkiem?

PostNapisane: 30 sty 2012, 09:07 

Mam ten sam problem, reinstalka nic nie dała, naprawa przez origin też nie, usuwanie znaczków TM z rejestru, wyłaczenie Xfire(nie posiadam), mam wszystkie sterowniki aktualne, win 7 x32 zaktualizowany ,a gra i tak wywala komunikat ,że gra przestała działać :/

Mój PC: Phenom II x4 970 3,5 ghz, radeon 4850hd gs ,8gb ram ddr3 1333mhz, płytka m5a 78L-m2 v2.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić? (Łatka jakaś wyszła na to ? Bo ten problem już od dłuższego czasu widnieje w necie)

PostNapisane: 30 sty 2012, 09:12 
Moderator forum

Postaw na Windows 64 bit :) Instalujesz na tym samym kluczu co Twoja wersja 32 bit.

PostNapisane: 31 sty 2012, 11:15 

Dzięki wielkie ,wszystko śmiga jak powinno :D

PostNapisane: 31 sty 2012, 11:27 

OK ja także uporałem się już z crashowaniem. Jednak pomogło przeinstalowanie sterowników graficznych, ale musiałem to zrobić ręcznie. Wcześniej zainstalowałem starszą wersję, jednak i na niej gra mi się wyłączała (ba, było nawet gorzej niż na najnowszych sterach), więc usunąłem je ręcznie w panelu sterowania i dopiero po restarcie komputera zainstalowałem najnowsze sterowniki. Okazało się, że crashe ustały ;) Humory mojego komputera czasem mnie przerastają...

PostNapisane: 31 sty 2012, 18:00 

Goldi nie rozumiem Cie. Mówisz, że przerastają Cie humory Twojego komputera, a kawałek wyżej piszesz, że miałeś stare sterowniki. W czym problem? Wiadomo, że starsze - gorsze(chociaż nie zawsze ;P raz nvidia wydała sterowniki, które powodowały grzanie się kart).

PostNapisane: 1 lut 2012, 14:55 

Już tłumaczę. ;) Zaraz po zainstalowaniu gry Battle log poprosił mnie o uaktualnienie sterowników, więc zainstalowałem najnowsze. Niestety miałem wtedy wyżej opisany problem z częstymi crashami. Przeczytałem na forum, że niektórym pomogło wgranie ciut starszych sterowników, więc postanowiłem to sprawdzić u siebie. Niestety okazało się, że na starszych jest jeszcze gorzej, więc odinstalowałem je (ale tym razem ręcznie, przez panel sterowania, a nie jak wcześniej gdy instalka nowych sterów robiła to sama) i po restarcie zainstalowałem spowrotem te nowe. I dopiero to pomogło. Właśnie to nazwałem "humorami" mojego komputera, bo tak naprawdę poza "żąglerką" sterownikami nie zrobiłem nic nowego, a problem ustał ;p

Strefa czasowa: UTC + 2