Dziwię się, ze nikt o tym nie napisał jeszcze, chyba, ze crashe w Polsce zdarzają się tylko mi i macie farta
Bo na forach EA aż huczy od podobnych przypadków.
Oto moja historia:
Odpaliłem wczoraj grę przez Platinium HideIP, zainstalowałem nowe stery nVidii 285.62. Odpaliłem grę, przeraziłem się, ze mam do czynienia z wersją polską. Zmieniłem glosy na angielski, ale tekst dalej był PL. Przerzuciłem dwa pliki ze stringami PL do innego folderu, nic się nie zmieniło niestety więc wrzuciłem je z powrotem na miejsce.
Zacząłem grac. Począwszy od minimalnych ustawień detali na początku było ok, z jednen mecz rozegrałem. Zmieniłem detale na średnie i zaczęły sie crashe. Ekran freezował albo stawał się czarny, dźwięk się zapętlał i dupa. Alt tab dzialal wiec zamykałem aplikacje przez menedżera zadań (błąd: bf3.exe stopped working lub coś ze sterami nVidii) Crashe zdarzały się tak często, ze nie moglem skończyć jednej pełnej rundy. Wróciłem do ustawień minimalnych i trochę pomogło, tzn crashe zdarzały się rzadziej. Ale niewiele. Monitorowałem temperatury, myslalem w koncu, ze to PSU i sie szykowalem na rychłe zakupy. Instalowałem stery na nowo używając DriverSweepera. Nic nie pomagało, żadnej poprawy. Dopiero jak zmienilem taktowanie proca z podkręconego 3,8 GHz na stockowy 3,16 GHz zaczęło chodzic dobrze (mimo, że ponad rok podkręcony proc nie sprawiał problemów) ale i tak pogralem z 2h. Na minimalnych ustawieniach grafy najpierw, potem na srednich i wszystko fajnie hulalo. Ustawilem w koncu detale na high i dostalem crasha po 10 sekundach, po czym poszedlem spać
Sprzęt:
GPU: Gigabyte GTX 560 Ti OC
Proc: Intel Core2 Duo E8500 3,16GHz@3,8GHz
Mobo: Gigabyte GA-EP45-DS3L
HDD: WD Caviar Blue 500 16MB cache SATA-II
Zailacz: Tagan U33 - II SuperRock Series 500W
RAM: GeIL Dual Ultra 2x 2GB DDR2 800 MHz
Będę obserwował temat dalej, rozwiązania które mi przychodzą jeszcze do głowy na chwilę obecną:
- reinstall gry (w związku z przerzucaniem plików jezykowych)
- użycie poprzednich sterów beta 285.38
- zdownclockowanie GPU przy użyciu MSI Afterburner z 900/1800Mhz do standardowych wartości nVidii 822/1645Mhz
- sprawdzenie rejestrów
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł lub miał taki przypadek i sobie z nim poradził to proszę o wsparcie
edit: Problem rozwiązany -> pomógł flash biosa GPU