Teraz jest 28 lis 2024, 17:36

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 kwi 2012, 19:13 

Witam, problem polega na tym, że podczas grania w multi gra po paru min/sek wiesza obraz jednak słyszę w dalszym ciągu głos, który jest poprawny, czyli słychać wszystkie efekty z pola bitwy. W momencie kiedy mnie już "odstrzelą" wyskakuje mi czarny obraz i widzę tylko kursor myszy, którym mogę ruszać. W tym momencie ratuje tylko alt+ctrl+del, co ciekawe w menadżerze urządzeń bf3 widnieje jako uruchomiony oraz bez żadnego problemu. Ponadto od czasu do czasu zwiesi grę tak że wyskakuje tzw "blue screen" i natychmiastowy restart.
Jedną rzecz zauważyłem jeszcze, jak zainstalowałem "świeżą" wersje bf3 tzn nie ściągałem aktualizacji włączyłem singla, przeszedłem parę misji bez żadnej zwiechy, niestety jak wiecie multi nie dało się spr. bez aktualizacji. W momencie kiedy już za aktualizowałem wersję pierwsze co to włączyłem singla i od razu zwiecha :/ po restarcie już normalnie hulała, być może przypadek ? W multi nie ma żadnych szans pogrania.

Mój config:
Windows 7 32bit Service Pack 1
RAM: 4GB (widzi 3GB)
Procesor: Intel Core 2 Quad CPU Q9300 2.50GHz (4 CPUs)
Płyta GŁ: Asus P5B Premium Vista Edition
Grafika: ATI Radeon HD 4870 512 MB
Zasilacz: Mode Com Feel III 500 ATX 500W

Dodam jeszcze że zostały zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej wersja 8.951.0.0
Ponadto nie miałem do chwili obecnej żadnych problemów z innymi grami.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 15 kwi 2012, 19:28 

Może podobnie jak i w przypadku Realteka problemem jest zintegrowana karta dźwiękowa, tu akurat ADI. Zainstaluj do niej najnowsze stery. Jeśli nie pomoże to pożycz jakąś zewnętrzną dźwiękówkę i sprawdź czy to coś da. I w samym BFie wyłącz opcję dźwięku przestrzennego (czy jakoś tak) :)

Edit:
Aha, sterownik dźwięku w karcie graficznej też wyłącz w menedżerze urządzeń.

PostNapisane: 15 kwi 2012, 20:57 

Co do sterowników, nie mogę nigdzie znaleźć sterowników do tej płyty głównej pod win 7. Jakby ktoś gdzieś trafił to mam prośbę o podesłanie linka ;) A jeśli chodzi o głos, to powiem tak zauważyłem zależność, że zdarza się czasami pograć na serwerach dla max 16 graczy. Po prostu nie wiesza. Jeśli wejdę na serwer gdzie jest 32+ to nie ma szans, nie pogram. Więc to chyba wyklucza problem z dźwiękiem. Gra chodzi płynnie niskich detalach. Wydaje mi się że komp powinien spokojnie "uciągnąć" tą grę. Jakieś pomysły ?
Aha jeszcze jedną rzecz sprawdziłem, wyłączyłem całkowicie tą zintegrowaną kartę dźwiękową i problem się powtarza. Natomiast nie zauważyłem jakiś opcji w grze żeby wyłączyć dźwięk przestrzenny, mam ustawione na Hi-Fi.

PostNapisane: 15 kwi 2012, 21:19 

Zasilacz się nie smaży?

PostNapisane: 16 kwi 2012, 14:34 

Można gdzieś sprawdzić temperaturę zasilacza ? Ręką nigdy nie sprawdzałem czy złapał jakąś wysoką temperaturę, zresztą nawet nie wiem, do jakiej może pracować. A z drugiej strony czy zdążył by się przegrzać po paru sekundach grania ?

Dodam jeszcze że zainstalowałem bf3 na laptopie, który nie porywa za specjalnie parametrami, grę można powiedzieć ze klatkuje ale nigdy nie zetnie tak żeby była kaplica. I nie ma to znaczenia na jakim serwie gram. Zastanawiałem się czy ma znaczenie system 32 bitowy ? ? Bo na laptopie mam 64 bitowy z service pack 1.

PostNapisane: 16 kwi 2012, 16:57 

Masz Modecom Feel a to jest bardzo słaby zasilacz, dla bezpieczeństwa siebie i bliskich (oraz sprzętu) zalecam wymianę na OCZ, Tagan, Corsair czy co się tam podoba.

PostNapisane: 16 kwi 2012, 18:44 
Moderator forum

I przeinstaluj Windows na wersję 64 bit na tym samym kluczu na jakim masz Windows 32 bit.

PostNapisane: 17 kwi 2012, 00:58 

Trafiłem przypadkiem na sterowniki do płyty głównej i teraz jest o niebo lepiej, da się grać. Raz na jakiś czas wyskakuje "blue screen" i restart. Wydaje mi się że to przez to że komp nie wyrabia. Jeśli chodzi o pomysł z win 7 64 bit to może by to pomogło bo widział by więcej ramu, z tym że nie mam pojęcia kiedy podczas instalacji jest możliwość wyboru pomiędzy 32/64 bity?? Jeśli by to zasilacz nie wyrabiał to ostatecznie go wymienię ale najpierw muszę sprawdzić inne ewentualności zanim wpakuje się w koszty. Ostatnio miałem też błąd, który wyglądał tak że wyskoczył czarny obraz następnie wyrzuciło mnie do win, po chwili komunikat że bf3 nagle przestał działać..

PostNapisane: 17 kwi 2012, 07:49 

Marjanof napisał(a):
Raz na jakiś czas wyskakuje "blue screen" i restart.

Nie, to przez Realteka.
I żeby zainstalować x64 musisz mieć nośnik x64, jedyne co mają wspólne to licencja.

Strefa czasowa: UTC + 2