Teraz jest 27 lis 2024, 00:16

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2012, 12:59 

Witam!

Widziałem że istnieją już tego typu tematy, lecz bardziej tyczą się one bf bc2 niż 3.

Problem mam następujący, otóż gdy wchodze na serwer to za każdym razem mapa się ładuje ok 3, 4 minuty.

Gdzieś wyczytałem że jest to problem radeonów i może pomóc ati tray tools. Lecz kolega miał problem z w miare częstym crashowaniem gry, po wyłączeniu tray tools już jest o wiele lepiej.

Gdy miałem gf 8800gt mapki się w miare szybko ładowały, po zmianie na hd6670 to to jest masakra krótko mówiąc...

Konfig:

amd phenom x4 9550 @ 2.5 Ghz
gigabyte hd 6670 1 GB
3 GB ram @880 Mhz
samsung spinpoint f1 320GB
win 7 x64

Wszystkie zbędne programy wyłączone, sterowniki najnowsze, sprzet jak i system prawidłowo konserwowany.

PostNapisane: 9 lut 2012, 15:21 

System nie zasyfiony?

A druga sprawa to ramu za mało, miałem do wczoraj 4GB - wczytywało się długo - im dłużej grałem, tym dłużej mi się mapki wczytywały. Po zmianie mobo i włożeniu 16gb ramu mapy wczytują się jeszcze szybciej. Dysk SSD także może pomóc.

PostNapisane: 9 lut 2012, 15:31 

backbone napisał(a):
System nie zasyfiony?

Cytuj:
sprzet jak i system prawidłowo konserwowany.

Też podejrzewałem że jednak te 3, a 4 GB ramu może być glównym winowajcą problemu, no ale skoro wcześniej na GF szybciej się mapki wczytywały tzn że coś radek się gryzie z tym bf, dlatego miałem nadzieję że jest na to jakiś sposób.

Zaraz zainstaluje najnowsze sterowniki do grafy (catalyst 12.2 preview) ale wątpie by to wiele zmieniło.

PostNapisane: 9 lut 2012, 16:40 

XdtgS napisał(a):
backbone napisał(a):
System nie zasyfiony?

Cytuj:
sprzet jak i system prawidłowo konserwowany.

Też podejrzewałem że jednak te 3, a 4 GB ramu może być glównym winowajcą problemu, no ale skoro wcześniej na GF szybciej się mapki wczytywały tzn że coś radek się gryzie z tym bf, dlatego miałem nadzieję że jest na to jakiś sposób.

Zaraz zainstaluje najnowsze sterowniki do grafy (catalyst 12.2 preview) ale wątpie by to wiele zmieniło.

O windowsa możesz dbać jak o swoją kobietę rok, wcześniej czy później nalezy reinstalla zrobić, na pewno to trochę pomoże.
Najlepsze byłoby chociaż 8gb ramu, wtedy mapy wczytują się bardzo szybko. Dysk SSD też wiele pomaga, ale to już inne koszta.

PostNapisane: 9 lut 2012, 16:53 
Moderator forum

backbone napisał(a):
O windowsa możesz dbać jak o swoją kobietę rok, wcześniej czy później nalezy reinstalla zrobić, na pewno to trochę pomoże.
Najlepsze byłoby chociaż 8gb ramu, wtedy mapy wczytują się bardzo szybko. Dysk SSD też wiele pomaga, ale to już inne koszta.

Czyli jak mój Windows 7 chodzi od sierpnia 2009 to o niego nie dbam ?? Wystarczy zadbać o Windows i go nie zaśmiecać to odwdzięczy się długą, bezproblemową pracą.
Mit o konieczności częstej reinstalacji Windows najczęściej powielają wszelkiej maści złodzieje z warezowymi wersjami Windows , które odmawiają współpracy od instalowanie przeróżnych cracków itp.

Wracając do tematu.
Karta graficzna ATI HD 6670 jest niemal identyczna z HD 5670, który nigdy nie był demonem wydajności. Obawiam się że stara 8800 akurat tutaj lepiej się sprawdzała niż 6670. Zaznaczam że mogę się mylić ale to moje zdanie.
Większą poprawę jakościową byś odczuł kupując HD5770 z 1GB ramu.

PostNapisane: 9 lut 2012, 17:13 

Tj gra sama w sobie działa w 100% płynnie na high ustawieniach bez najmniejszych zacinek, tak więc skok wydajności w stosunku do poprzedniej grafiki czuje od razu.
Ale niestety jeśli chodzi o ładowanie map to dłużej ładują się na radku nie wiedząc czemu tym bardziej na radeonie mam połowe więcej pamięci niż w gf.
Gdzieś wyczytałem, iż bf3 właśnie lubi stwarzać problemy na radeonach i pozostaje czekać do następnego patcha.

Co do windowsa, sam lece na nim od 2009 dbam należycie i nie stwarza mi najmniejszych problemów.
Pozostaje sprawa ewentualnego dokupienia chociaż tego 1 GB ram, wyczekiwanie na patcha i modlenie się by to pomogło.
P.S. najnowsze sterowniki nic nie zmieniły.

/////edit

Dołożyłem kostke ramu razem mam 4 GB. Minimalnie czuć różnice w grze i systemie ogólnie mówiąc, aczkolwiek w ogóle nie wpłynęło to na długość wczytywania się map...

PostNapisane: 10 lut 2012, 11:52 

Niestety mam tylko podstawkę BF3, więc nie mam możliwości sprawdzenia tego. No nic to pozostaje czekać na patcha.

PostNapisane: 9 mar 2012, 15:19 

Mam ten sam problem, komputer dobry gra chodzi płynnie ~80FPS tyle, że mapy mi się strasznie długo zaczęły ładować (jak wchodzę do gry to już wszyscy w sprzęcie lub nawet flagi przejmują ;/) robiłem defragmentacje dysku ale nic nie dało. Dodam jeszcze, że dawniej mapy się wczytywały niemal od razu. Tu macie specyfikacje sprzętu:

CPU: AMD Phenom II x4 955 3.2GHz
MoBo: ASRock 870 Extreme3
RAM: Geil Value 2x2GB DDR3 1333MHz CL9
GPU: Shappire ATI Radeon HD 5830 1GB GDDR5 (najnowsze sterowniki: AMD Catalyst 12.2 WHQL)
HDD: Samsung HD502HJ ATA Device 500GB
PSU: Chieftec 500W

Może te nowe sterowniki się zaczęły gryźć z bf'em?

Zauważyłem niedawno, że mapy Karkandowe wczytują się od razu co mnie trochę zdziwiło, jednak te z podstawki nadal każą na siebie czekać ;/

PostNapisane: 21 mar 2012, 13:13 

Identycznie mam, te z Karkandu wczytują się w kilka sekund, te z podstawki - do minuty.

PostNapisane: 22 mar 2012, 13:55 

Ja mam i5 2400 HD 6850+najnowsze stery 8GB r vista 64bit + wszystkie update
Nie narzekam na długość wgrywania się mapy, przy dolanczaniu do gry po starcie systemu ładuje się może minute a pomiędzy rundkami to może 30 sec Chociaż wydaje mi się ze gdy system był świeżo instalowany ładowało się jeszcze szybciej niż teraz, pol roku później.
Imho może warto jednak spróbować formatu?

Pozdro

PostNapisane: 22 mar 2012, 15:14 

Na początku też myślałem, że może komputer zasyfiony i format pomoże ale nic z tego ;/

PostNapisane: 22 mar 2012, 18:25 

Cytuj:
Tj gra sama w sobie działa w 100% płynnie na high ustawieniach bez najmniejszych zacinek

cool story bro

PostNapisane: 22 mar 2012, 18:30 

MK napisał(a):
Cytuj:
Tj gra sama w sobie działa w 100% płynnie na high ustawieniach bez najmniejszych zacinek

cool story bro

Spokojnie spokojnie, nie mówił w jakiej rozdzielczości gra :D

PostNapisane: 22 mar 2012, 20:11 

Defragmentacja?

PostNapisane: 23 mar 2012, 11:04 

Do długiego ładowania się map w konfiguracjach z Radeonami stosowany jest pewien fix, możesz spróbować:

1) Ściągnij Ati Tray Tools,
2) Zainstaluj,
3) Kliknij prawym przyciskiem myszy w ikonę Ati Tray Tools obok zegara,
4) Najedź na "Tweaks",
5) Kliknij "Advanced Tweaks",
6) U góry masz rozwijaną listę, klikasz i wybierasz Multi Threaded Support
7) W zależności od ilości posiadanych rdzeni na CPU ustawiasz min i max (np. 2 i 4).
8) Zaznacz ptaszka (podczas klikania sa trzy opcje, pusty kwadrat, pełny kwadrat i ptaszek)
9) Klikasz "Apply" i zamykasz.

Jest jeszcze coś takiego:

Uruchamiasz "regedit"

Przejdź do: HKEY LOCAL MACHINE/SOFTWARE/WoW6432Node/EA Games

Zmień ścieżki GDFBinary & InstallDir na "C:Program Files (x86)Origin Games\Battlefield 3" (lub gdzie tam grę zainstalowałeś)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2