Teraz jest 24 lis 2024, 20:53

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lut 2013, 20:19 

Witam... od 2-3 tygodni borykam się z problemem (po zmianie płyty i procka) próbując już chyba wszystkiego... format, nowy system, instalacja gry, różne wersje sterowników, nic nie pomaga. Gra utrzymuje stałe 60 fps na ULTRA, ale nie regularnie szarpie animacje :( Po ustawieniu na LOW i po wyłączeniu synchronizacji pionowej ,dopiero chodzi idealnie. Przed zmianą procka i płyty wszystko było ok.

Już nie mam siły na tą grę, nie wiem czy to wina sprzętowa? czy może, była jakaś aktualizacja która powoduje problem :( Według wykresu: żółta linia skacze do góry... czyli CPU nie daje rady :procek ? tej klasy?

Udało mi się w necie znaleźć identyczny problem fajnie opisane i są fotki wykresu, może to pomoże Wam łatwiej znaleźć przyczyne, niżej link:

http://ocforum.pl/32-gry/battlefield-3- ... agi-42092/ [ocforum.pl]

Serwery z małym pingiem: od 40 do 60

Wersja gry (sklepowa - wersja limitowana, premium - wersja elektroniczna)
Wersja systemu (Win7 64bit wersja oryginalna aktualizacje zainstalowane)

Konfigurację komputera:
- procesor : Core 7i 3770k OC: do 4,5 Ghz Temp. w normie ,bez OC tak samo szarpie...
- karta graficzna: Zotac Geforce 680 Gtx AMP Edition! 2GB
- płyta główna: GA-Z77x-UD3H
- ilość pamięci: 6 Giga DDR3
- zasilacz : Corsair TX850W
-dyski SSD

PostNapisane: 18 lut 2013, 21:20 

Próbowałeś zgasić HT w CPU?
Spróbuj też zgasić nakładkę Origin podczas gry.

PostNapisane: 18 lut 2013, 23:55 

zgasić nakładkę Origin? nie rozumiem? chodzi Ci o to: Włącz Origin w grze...

PostNapisane: 19 lut 2013, 00:56 

Ciężko mi powiedzieć czy lepiej chodzi... po wyłączeniu HT? czasami naprawę super chodzi i nagle te szarpanie ? ,a może być to spowodowane Ramem ? Bez Synchronizacji Pionowej chyba mniej szarpie...

Praktycznie cały sprzęt nowy, oprócz ramu i zasilacza (2-3 letni ram, zasilacz podobnie), może ramy się gryzą z płytą?, albo zasilacz daje złe napięcia? i procek wariuje? ,bo mi już nic nie przychodzi do głowy :( niby stałe 60 klatek ,a przez te szarpanie, mikro przycięcia nie wiem jak to nazwać, psuje całą zabawę.

PostNapisane: 19 lut 2013, 15:34 

Cristos82 napisał(a):
zgasić nakładkę Origin? nie rozumiem? chodzi Ci o to: Włącz Origin w grze...

Odznacz to, ten syf u mnie powodował niesamowite problemy jak input lag gorszy nawet od tego który był na PS3.

PostNapisane: 19 lut 2013, 18:51 
Moderator forum

:omg:
Mofixil , u ciebie sprzęt nie wyrabiał dlatego wyłączenie jakiegokolwiek procesu by ci pomogło ...

Cristos82
Ściągnij CCleanera i pokaż mi jakie procesy startują z kompem. Spróbuj też innych sterowników Nvidii, starszych lub nowszych.

PostNapisane: 19 lut 2013, 18:54 

Sokar44 napisał(a):
:omg:
Mofixil , u ciebie sprzęt nie wyrabiał dlatego wyłączenie jakiegokolwiek procesu by ci pomogło ...

Powiedz to mojemu 2500K i GTX660 na którym występował ten sam problem.
Między nowym a starym kompem tylko obudowa, mysz i klawiatura się zgadza...
Przy nakładce Steam który jest be i fe tutaj bo nie ma EA obok ten problem nie występuje, nawet z 10 kartami w tej dupnej przeglądarce.

PostNapisane: 19 lut 2013, 19:17 
Moderator forum

Ja stawiam na sterowniki Nvidii ... robią je coraz gorsze :(

PostNapisane: 19 lut 2013, 21:21 

Wgrałem najnowsze sterowniki (wczoraj wyszły wer. 314), wyłączyłem plik stronicowania i opcje: Technologia pamięci Intel Rapid (od płyty) jest nieźle, ale musze dłużej potestować... Szkoda, że nie mam jakiegoś innego ramu na podmiankę i większą ilość, możę tu jest problem, bo nie chce na siłę kupować i później ma się okazać, że bedzię to samo...

Widzę, że dosyć często odzywa się dysk. Na starej płycie miałem Trible channel mam 3 kości po 2 Giga , a moja obecna płyta ma dual channel, a i tak mam włożone 3 kości... Gdzieś znalazłem, że na Ultra najlepiej mieć 8giga ramu, ale na starym sprzęcie jakoś nie widziałem tego problemu... już sam nie wiem, a na wykresie nie sprawdzałem jak stary sprzęt się zachowywał...

Może też, mam stery do płyty źle wgrane, bo oryginalną płytę przypadkowo uszkodziłem i ze stronki producenta ściągałem. Może jeszcze czegoś nie zainstalowałem, albo za dużo, bo trochę jest tego i w sumie instalowałem wszystko jak szło po kolei,może nie potrzebnie.

P>X
Mofixil napisał(a):
Cristos82
Ściągnij CCleanera i pokaż mi jakie procesy startują z kompem. Spróbuj też innych sterowników Nvidii, starszych lub nowszych.

Mam program, gdzie muszę wejść w zakładkę narzędzia? bo nie za bardzo wiem gdzie szukać?

PostNapisane: 19 lut 2013, 22:13 

Sprawdzałeś czy ten problem nie jest uzależniony od pewnych opcji graficznych?
I jakie dokładnie są to kości? Producent, model, specyfikacje?

PostNapisane: 19 lut 2013, 23:58 

Ciężko powiedzieć od jakich opcji, bym musiał zobaczyć i po testować, ale na pewno coś z synchronizacją pionowa... jutro może dłużej posiedzę, to dam znać.

Ramy: ADATA GAMING SERIES, 3x2GB, DDR3-1600G, CL: 9-9-9-24, Voltage: 1,65V-185V

PostNapisane: 20 lut 2013, 13:28 

Witam. Nie wiem czy cos wniose do tematu ale znajomy miał ta sama płytę gigabyta i też miał male problemy. W jego przypadku chodziło o pamięć ram która nie działała tak jak powinna. Pomogła aktualizacja biosu. Biorąc pod uwagę ze procesor komunikuje się bezpośrednio z pamięcią ram a bf3 pochłania ja w całości może tu tkwi problem. Spróbuj zaktualizować bios i zamontuj tylko dwie kości w dual channel. Może problem się rozwiąże.

PostNapisane: 20 lut 2013, 19:31 

Aktualizacje biosu mam do najnowszej wersji, mam cichą nadzieję, że to ram... próbowałem, na 2 kości... chyba było lepiej, przynajmniej tak mi się wydawało :)
Planuje kupić ram i mam nadzieję, że to rozwiąże problem... tylko nie wiem jeszcze jaki wybrać ? :)
Na innym forum polecili użyć komendy: render.forcerenderaheadlimit 1 ,bo może pomóc... i chyba jest lepiej czasami jeszcze coś tam zatnie, ale do akceptacji :) ,a co powoduję ta komenda coś wyłącza?

PostNapisane: 20 lut 2013, 20:40 

Dzisiaj posiedziałem, dłużej i dalej to samo... trzeba jakiś inny ram załatwić.

PostNapisane: 20 lut 2013, 20:59 

Witam. Na stronie producenta znajdziesz listę pamieci ram kompatybilnej z Twoja płyta.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2