Teraz jest 22 wrz 2018, 03:19

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 kwi 2014, 01:00 
Offline

Dołączył(a): 27 kwi 2014, 00:51
Posty: 4
Witam.

Jestem tutaj nowy i to mój pierwszy post, niestety od razu z problemem, ale cóż...

Problem polega na tym, że wchodząc na Battlefielda z ustawieniami ultra, wszystko śmiga ładnie pięknie... przez jakieś 5-10 minut.
Po tym czasie następuje jakieś załamanie i cała gra spowalnia mi do 10/12 fps... z 70/120.

Sprzęt odebrałem wczoraj, jest to:
8GB RAM Kingston
Radeon R9 280 Gaming G3 3GB GDDR5 384bit
Procesor AMD FX 9370 8x 4.4GHz
Płyta główna: Gigabyte GA 970A
1TB dysku oraz 600W zasilacz.

Po tych 10 minutach, nawet jak ustawię wszystko na low poziom klatek pozostaje na 12-15.

Doszukałem się błędu w zamówieniu, dlatego i tak zwracam komputer (R9 280 zamiast R9 280X),
ale również (tu uwaga) płyta główna.

Dostałem GA 970A (która nie posiada wsparcia dla procesorów AMD FX serii 9xxx)
zamiast MSI 990FXA, która już takowe wsparcie posiada.

Pytanie kieruję więc, czy taki nagły spadek fps, może (i jest) spowodowany właśnie błędną płytą główną komputera?

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2014, 01:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
Pierw, całkowicie idiotyczne pytanie. Na pewno chodzi o BF3?
Skoro to mamy już za sobą, doszukaj się pełnej nazwy zasilacza, chcesz mieć tam coś markowego pokroju SeaSonic, Corsair, EVGA a nie "firmę krzak" pokroju iboxa czy zdecydowanej większości Modecomów (niektórzy zapierają się że carbon jest porządny).
Dalej kwestia systemu, co działa (lub nie) w tle.

Wątpię by płyta główna nie obsługująca nowatorskiego badziewia dorzuconego do procesora miała jakikolwiek wpływ na wydajność, już raczej winiłbym samą magię ostatnich procesorów AMD.

W grze odpal perfoverlay.drawgraph 1 (konsola pod tyldą) i powiedz który wykres skacze jak durny gdy się przycina (żółty to CPU, zielony to GPU).

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2014, 14:04 
Offline

Dołączył(a): 27 kwi 2014, 00:51
Posty: 4
Dokładnie, chodzi o Battlefielda 3 (komputer ma dwa dni, dlatego wcześniej nie kupowałem BF4)

Nie jest to sprzęt do grania, bo nie taki miał być, ale mimo wszystko, 12 fps to chyba trochę niejasna sytuacja.

Przy wykresie (Render.PerfOverlayVisible 1 ) (komenda, którą podałeś nie działa) wykres jest stabilny, a w momentach gdy się przycina podskakuje zarówno jedno jak i drugie. Tak co 15-20 sekund, ale zawsze żółty jest ponad zielonym.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2014, 14:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
Skoro skaczą oba to nie jest to wina ani CPU ani GPU.
Masz możliwość zrzucenia gry na inny dysk i sprawdzenia jak działa? Jakiego używasz systemu? Próbowałeś zgasić wszystko co niepotrzebne w tle? Zostaw tylko sterowniki (dokonaj też ich reinstalacji na czysto) i Origin, spróbuj wyłączyć przeglądarkę po wejściu na serwer.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2014, 15:18 
Offline

Dołączył(a): 27 kwi 2014, 00:51
Posty: 4
Komputer ma raptem dwa dni. Nic nie jest na nim zainstalowane oprócz najnowszych sterowników. Dysk C zajmuje 120GB i jest przeznaczony tylko na system. Gra jest zainstalowana na D z 850GB zapasem. System to 64 bitowy windows 7.

Co do tła to nie mam co wyłączać.

Tutaj zrobiłem małe testy: http://oi59.tinypic.com/97po2p.jpg
Taktowanie jest nie halo, bo oryginalnie ten procesor taktuje na 4.4GHz a jak widzimy na OCCT mamy 3,8GHz O.o
Na stronce: http://www.gigabyte.com/support-downloa ... x?pid=3901
widzimy, że ta płyta główna NIE wspiera AMD FX 9370.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2014, 16:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
Ja nie mogłem się doszukać jakiejkolwiek wzmianki o 9370 w tym mobo więc jego działanie to loteria, możesz albo załatwić nowe mobo albo spróbować aktualizacji BIOSu na obecnej.
Na przyszłość.
Dysk to jest fizyczny obiekt w komputerach, ta czarno srebrna pucha. U ciebie 120GB zajmuje partycja C a BF3 masz na partycji D, obie znajdują się na tym samym dysku fizycznym.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 kwi 2014, 17:03 
Offline

Dołączył(a): 27 kwi 2014, 00:51
Posty: 4
Coś niesamowitego. 1TB SATA III Barracuda. Bios jest zaktualizowany do najnowszej wersji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 kwi 2014, 21:44 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 kwi 2007, 21:27
Posty: 2384
Lokalizacja: Pyrlandia
Zasilacz firmy OCZ ??

_________________
Nie pomagam przez PW. Od tego jest forum.
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL