Teraz jest 19 lip 2019, 01:34

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: AMD Mantle
PostNapisane: 13 lis 2013, 14:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lis 2013, 08:53
Posty: 9
http://en.wikipedia.org/wiki/Mantle_%28GPU_API%29

Co tym myślicie? Będzie zauważalny skok wydajności? Patrząc na sam opis API to musi być wydajniejsze od DX. Zastanawiam się na co zmienić swojego GTX660Ti który raczej nie nadaje się do grania na Ultra. W jakiego Radeona warto teraz pakować kasę?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: AMD Mantle
PostNapisane: 13 lis 2013, 14:05 
Offline

Dołączył(a): 10 lis 2013, 02:43
Posty: 27
ruun666 napisał(a):
http://en.wikipedia.org/wiki/Mantle_%28GPU_API%29

Co tym myślicie? Będzie zauważalny skok wydajności? Patrząc na sam opis API to musi być wydajniejsze od DX. Zastanawiam się na co zmienić swojego GTX660Ti który raczej nie nadaje się do grania na Ultra. W jakiego Radeona warto teraz pakować kasę?

R9 280x najlepszy jeśli chodzi o cena/wydajność. Za 1100 masz nówkę, na Allegro po 1000 znajdziesz Gigabytki... Chyba, że masz mnóstwo kasy i chcesz potwora to bierz 290x.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: AMD Mantle
PostNapisane: 13 lis 2013, 21:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2010, 20:08
Posty: 508
Tylko, że obie karty będą w tym wypadku nieopłacalne. R9 280x da właściwie niewielki wzrost wydajności, z kolei R9 290x jest szybko, ale z kulturą pracy u niego cienko, ale jeśli nie przeszkadza Ci głośna karta, która jest piekarnikiem (do 90 stopni, ale tak ma być) to ją możesz brać. Ew. trochę tańszy R9 290, który powinien się mocniej kręcić, jednak będzie podobnie z kulturą pracy. Zostają zawsze opcje typu 280x w CF, ale tutaj nie wiem jaki będzie wzrost wydajności.

A co do Mantle to obstawiam pic na wodę z niewielkim wzrostem wydajności. Ale obym się mylił.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: AMD Mantle
PostNapisane: 13 sty 2014, 10:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2007, 20:07
Posty: 63
Jak wyjdzie to zobaczymy.
Według tego artykułu: http://www.purepc.pl/rozrywka/api_mantl ... ia_geforce
Mantle będzie raczej konkurencją dla DirectX'a coś jak OpenGL. Dawno były gry, które można było uruchamiać w OpenGL lub Directx, zaznaczę, że w OpenGL chodziły o połowę szybciej lecz miały trochę gorszą jakość.
Mam dwa kompy z różnymi kartami więc będę widział jak to wygląda :-)

_________________
Smile, tomorrow will be worse :-)
And the fact that I'm almost 50, doesn't matter!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: AMD Mantle
PostNapisane: 13 sty 2014, 10:43 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2005, 18:46
Posty: 989
Lokalizacja: \/\//\\/\//\
Czyli jak mam kartę od zielonych to mi to nic nie da tak?

_________________
"Kłótnia na forum jest jak uczestnictwo w
Paraolimpiadzie - Może i wygrałeś, co nadal
nie zmienia faktu, że jesteś niedorozwinięty. "


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: AMD Mantle
PostNapisane: 13 sty 2014, 11:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2007, 20:07
Posty: 63
AMD twierdzi, że będzie działać na wszystkich kartach, aczkolwiek na najnowszych ATI różnica będzie znacząca.

_________________
Smile, tomorrow will be worse :-)
And the fact that I'm almost 50, doesn't matter!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: AMD Mantle
PostNapisane: 13 sty 2014, 14:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2005, 18:46
Posty: 989
Lokalizacja: \/\//\\/\//\
No ciekawe posunięcie. "Kup najnowszego High Enda Ataryny a dostanie boosta 45%"

_________________
"Kłótnia na forum jest jak uczestnictwo w
Paraolimpiadzie - Może i wygrałeś, co nadal
nie zmienia faktu, że jesteś niedorozwinięty. "


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: MANTLE?
PostNapisane: 15 lut 2014, 13:00 
Offline

Dołączył(a): 10 lis 2013, 02:43
Posty: 27
Witam. Czy ktoś wie kiedy MANTLE będzie NORMALNIE działało? Bez mikroprzycięć. Bo minęło ponad 2 tygodnie i AMD nie robi nic żeby poprawić skopany sterownik, a DICE milczy na ten temat a oficjalne artykuły w necie nic nie mówią na ten temat tylko jarają się jakimiś pożalsięboże testatmi gdzie przyrost FPS jest duży. Owszem u mnie duży jest, ale co z tego jak co 2 minuty mi przycina grę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MANTLE?
PostNapisane: 15 lut 2014, 15:21 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 mar 2005, 18:24
Posty: 1095
Hi. Chyba już nie będzie dobrze, przynajmniej nie szybko. Zobacz ten artykuł ;) http://pclab.pl/art56032.html

PS Jest manlte dla 2142?

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: MANTLE?
PostNapisane: 15 lut 2014, 15:35 
Offline

Dołączył(a): 10 lis 2013, 02:43
Posty: 27
Sory pomylilem temat... Nie rozumiem tego artykułu... Nie bedzie dobrze nigdy?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: AMD Mantle
PostNapisane: 15 lut 2014, 16:18 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 mar 2005, 18:24
Posty: 1095
Nie będzie dobrze do puki nie będzie sprzętowej redukcji mikroprzycięć tak jak to jest w nvidii
Tu masz typka trochę śmiesznego, ale tłumaczy wszystko: http://youtu.be/nxVSWYwRx2Q

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: AMD Mantle
PostNapisane: 15 lut 2014, 18:21 
Offline

Dołączył(a): 10 lis 2013, 02:43
Posty: 27
szymon08 napisał(a):
Nie będzie dobrze do puki nie będzie sprzętowej redukcji mikroprzycięć tak jak to jest w nvidii
Tu masz typka trochę śmiesznego, ale tłumaczy wszystko: http://youtu.be/nxVSWYwRx2Q

To po co to wprowadzili jak nie bedzie dobrze? OMG


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: AMD Mantle
PostNapisane: 15 lut 2014, 18:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
byczek39 napisał(a):
To po co to wprowadzili jak nie bedzie dobrze? OMG

To zdanie doskonale podsumowało stan BF4.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: AMD Mantle
PostNapisane: 16 lut 2014, 13:22 
Offline

Dołączył(a): 10 lis 2013, 02:43
Posty: 27
Mofixil napisał(a):
byczek39 napisał(a):
To po co to wprowadzili jak nie bedzie dobrze? OMG

To zdanie doskonale podsumowało stan BF4.

No ale BF4 i tak lepiej będzie chodził na R9 290 niż na GTX 780 które są porównywalne więc wymiana na GTX sie nie opyla jesli gram tylko w BF4 ostatnio...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: AMD Mantle
PostNapisane: 16 lut 2014, 14:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
byczek39 napisał(a):
No ale BF4 i tak lepiej będzie chodził na R9 290 niż na GTX 780 które są porównywalne więc wymiana na GTX sie nie opyla jesli gram tylko w BF4 ostatnio...

Bo będziesz 24/7 w tak zepsutą grę jak BF4 grać :)
Lepiej zobacz co oferują obie karty i pomyśl co bardziej przyda Ci się teraz jak i w przyszłości.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL