Witam, zakładam ten temat aby ustalić możliwe przyczyny drastycznych spadków FPS w BF4. Jak widać w podpisie mój sprzęt jest raczej wystarczający żeby gra chodziła komfortowo a niestety tak nie jest. Gra na ustawieniach ultra chodzi płynnie i z całkiem przyzwoitym wynikiem FPS 50+. Do czasu bo po dosłownie 1 czy 2 minutach działania niezależnie od warunków na mapie nagle jest tragedia, totalne freezy i spadki do 7 FPS... Gra prawie się zawiesza.
Powiecie pewnie to za mało na ultra zmniejsz detale ale teraz najciekawsze. Na całkowitym LOW mam 130+ FPS i co ? ściny nadal są, nie tak drastyczne ale nadal uprzykrzające rozgrywkę, nie do przyjęcia na multi...
No i dlaczego na ultra w jednej chwili gra chodzi dobrze a nagle w tym samym miejscu i z taką samą sytuacją na mapie nie da się grać ?
Jak myślicie, optymalizacja ? Mało ramu ? Windows 7 a nie 8 ?
Od razu wykluczam śmietnik na kompie czy przegrzanie sprzętu, w tej kwestii wszystko zadbane
Sterowniki najnowsze możliwe, trochę poprawiły ale nie wyeliminowały problemu.
Gra wszystko na Ultra z teksturami Low jest prawie grywalna dobry wynik FPS ale ścinki są zawsze...
Edit:
Problem rozwiązany, włożyłem 8 GB ramu i gra śmiga jak marzenie ! Na ultra 40-60FPS a wszystkie ściny jak ręką odjął, wystarczy dać tekstury na hight czy medium i 60+ gwarantowane