Teraz jest 19 lip 2019, 02:17

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2014, 06:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 lut 2010, 19:31
Posty: 327
Heja,
jak wiadomo dużo graczy ma problemy z BF4 nawet przy dość wydajnych komputerach. Głównie rozchodzi się o dropy, trochę pobuszowałem w internecie i okazuje się że jest na to całkiem niezły fix. Potwierdzone na 2 komputerach - Lenovo Y580 (tutaj dropy występują, ale teraz tylko sporadycznie - głównie spowodowane średnio wydajnym dwujajowym procesorem) i całkiem niezły skok wydajności na leciwym już C2Q Q6600, gdzie dropy wyeliminowałem całkowicie. Fix głównie przeznaczony dla użytkowników Windows 7. Nie wiem czy to działa na Windows 8/8.1.

Zaznaczam z góry, że nie odpowiadam za żadne szkody spowodowane ów fixem.

Do rzeczy:
1. Czego potrzebujemy?
Potrzebujemy przede wszystkim procesor który ma co najmniej 2 rdzenie i co najmniej 4 wątki, niestety nie działa to na dwu-jajowych procesorach z jednym wątkiem na rdzeń.
2. Na czym polega problem?
Problem nagłych obciążeń CPU okazuje się być po części winą BF4 jak i samego systemu operacyjnego Windows. Microsoft wprowadził coś co nazywa się Core Parking, mniej więcej chodzi o to że "ogranicza taktowanie rdzenia podczas jego działania kiedy ten nie jest potrzebny", niestety niezbyt nadąża z przywracaniem taktowania i stąd nasze dropy. Musimy po prostu "Wyłączyć ograniczenie rdzenia podczas jego bezczynności"
3. Do dzieła!
-Dostajemy się do edytora rejestru, czyli uruchom i wklepujemy regedit
Obrazek
-Spoglądamy na opcje przy pasku, szukamy Edycja (rozwijamy), a następnie dajemy opcje "Znajdź"
Obrazek
-Pojawia nam się nowe okienko, tu wklepujemy magiczny klucz! 0cc5b647-c1df-4637-891a-dec35c318583 i klikamy "znajdź następny"
Obrazek
-Teraz powinno nam się pojawić kilka wartości, szukamy wartości "ValueMax" - jej wartość powinna wynosić 64 i "ValueMin"
Obrazek
-Klikamy modyfikuj i zmieniamy wartości tak , aby w obu było po 0.
Obrazek
-Na tym nie koniec! Wracamy do opcji znajdź i klikamy "Znajdź następny" - znowu powinny nam wyskoczyć wartości "ValueMax" i "ValueMin" z wartościami prawdopodobnie 64 dla Max i 0 dla Min. Edytujemy by odpowiednio miały po zero.
Obrazek
-Powyższą czynność powtarzamy, aż przestaną nam się pokazywać w.w. elementy, które mają wartość inną niż zero.
Obrazek
-Po całej operacji resetujemy komputer i odpalamy BF'a ciesząc się lepszą wydajnością

Jaki efekt był u mnie (w obu przypadkach na LOW):
Lenovo Y580 i5-3210M, 4GB RAM, GeForce GTX660M
Fpsy przed : około 32 z dość częstymi dropami do jednego :mrgreen:
Fpsy po : około 40 ze sporadycznymi dropami do 20

PC C2Q Q6600 2.4GHz@3.6GHz, 3GB ram, Gigabyte GeForce GTX 460 SOC
Fpsy przed: około 40 z dropami do 20
Fpsy po: około 40-50 bez dropów


Patent ściągnięty z forum cakewalk.

Co by nie być gołosłownym, tutaj filmik z youtuba. Wystarczy spojrzeć na wykresy.
http://www.youtube.com/watch?v=ulm-PeZxi0Y

Edit: Dodałem screeny, mam nadzieje że wszystko jest jasne ;)
Edit2: Reupload Screen'ów z pomocą @Mofixil

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano 21 sty 2014, 02:14 przez Astinz, łącznie edytowano 5 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 sty 2014, 08:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 mar 2010, 11:09
Posty: 219
Astinz napisał(a):
Q6600 2.4GHz@3.6GHz

Ja w innej sprawie Mam identyczny procek. Zdradź mi tajemnicę jak Ci się udało go wykręcić tak wysoko? Mój chodzi stabilnie co najwyżej do 3.1-3.2 GHz. Obecnie dla świętego spokoju gram na 3.0.

P.S. Dzięki za wrzutkę modyfikacji rejestru. Sprawdzę u siebie czy to coś pomaga choć ja nie obserwowałem dropów.

_________________
Pzdr, Tomek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 sty 2014, 16:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
1. To samo bez walenia się w rejestrze
2. Stolca dało u mnie.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 sty 2014, 16:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 lut 2010, 19:31
Posty: 327
@up
Może warto spróbować ręcznie się zabawić w rejestrze? ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 sty 2014, 17:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
Nie sądzę by przestawienie dwóch zer na dwa zera zmieniło cokolwiek.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sty 2014, 13:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 cze 2007, 13:12
Posty: 826
Lokalizacja: Poznań
Zakaz hotlinkowania, fix pls
Wcześniej czytałem, że na 965 nie trzeba czy coś ale tera na blogu widzę że się ludzie chwalą, że to zrobili... Chyba też pora to ogarnąć

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 sty 2014, 23:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 lut 2010, 19:31
Posty: 327
Ma ktoś do zasugerowania jakiś przyzwoity hosting? To wrzucę foty screenshoty ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sty 2014, 11:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 cze 2007, 13:12
Posty: 826
Lokalizacja: Poznań
Imo najlepsze sa wirtualne dyski do tego typu dropbox, google drive ;p
A jak zwykle to imageshacki i inne popularne darmowe z pierwszej strony google sie nadadza tez

Tylko polskie omijac na kilometr, co widze syf z hotlinkowaniem to polska strona ;p

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sty 2014, 13:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2005, 18:46
Posty: 989
Lokalizacja: \/\//\\/\//\
szakal0x napisał(a):
Zakaz hotlinkowania, fix pls
Wcześniej czytałem, że na 965 nie trzeba czy coś ale tera na blogu widzę że się ludzie chwalą, że to zrobili... Chyba też pora to ogarnąć


Masz na myśli dziadka Phenoma II 965 :?:

_________________
"Kłótnia na forum jest jak uczestnictwo w
Paraolimpiadzie - Może i wygrałeś, co nadal
nie zmienia faktu, że jesteś niedorozwinięty. "


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sty 2014, 13:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 cze 2007, 13:12
Posty: 826
Lokalizacja: Poznań
tak.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sty 2014, 14:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2005, 18:46
Posty: 989
Lokalizacja: \/\//\\/\//\
Jestem w posiadaniu takiego proca 965 PII 3.4 BE. No i powiem ze jeszcze daje radę z kartą która podobno jest dla niego za mocna. Na to wpływu nie mialem kartę dostałem a zawsze lepiej miec gtx670 niż gtx 260 :evil:

_________________
"Kłótnia na forum jest jak uczestnictwo w
Paraolimpiadzie - Może i wygrałeś, co nadal
nie zmienia faktu, że jesteś niedorozwinięty. "


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sty 2014, 14:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2010, 20:08
Posty: 508
Astinz napisał(a):
Ma ktoś do zasugerowania jakiś przyzwoity hosting? To wrzucę foty screenshoty ;)


imgur.com jest przyjemny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sty 2014, 16:33 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
Dropbox.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sty 2014, 18:29 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 wrz 2005, 18:46
Posty: 989
Lokalizacja: \/\//\\/\//\
Dawaj te screeny :) :omg: Jak mam win 8.1 to raczej nie ma sensu tak?

_________________
"Kłótnia na forum jest jak uczestnictwo w
Paraolimpiadzie - Może i wygrałeś, co nadal
nie zmienia faktu, że jesteś niedorozwinięty. "


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 sty 2014, 20:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
Astinz napisał(a):
-Dostajemy się do edytora rejestru, czyli uruchom i wklepujemy regedit
Obrazek
-Spoglądamy na opcje przy pasku, szukamy Edycja (rozwijamy), a następnie dajemy opcje "Znajdź"
Obrazek
-Pojawia nam się nowe okienko, tu wklepujemy magiczny klucz! 0cc5b647-c1df-4637-891a-dec35c318583 i klikamy "znajdź następny"
Obrazek
-Teraz powinno nam się pojawić kilka wartości, szukamy wartości "ValueMax" - jej wartość powinna wynosić 64 i "ValueMin"
Obrazek
-Klikamy modyfikuj i zmieniamy wartości tak , aby w obu było po 0.
Obrazek
-Na tym nie koniec! Wracamy do opcji znajdź i klikamy "Znajdź następny" - znowu powinny nam wyskoczyć wartości "ValueMax" i "ValueMin" z wartościami prawdopodobnie 64 dla Max i 0 dla Min. Edytujemy by odpowiednio miały po zero.
Obrazek
-Powyższą czynność powtarzamy, aż przestaną nam się pokazywać w.w. elementy, które mają wartość inną niż zero.
Obrazek

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL