Teraz jest 19 sie 2018, 01:33

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykres CPU
PostNapisane: 10 lip 2014, 00:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, 18:14
Posty: 826
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Jak pewnie wiecie, dzięki komendzie "perfoverlay.drawgraph 1" w grze wyświetli się wykres obciążenia CPU i GPU.
Ostatnio odkryłem, że lagi mam przez... i teraz uwaga... złą fazę prądu elektrycznego.
Objawiało się to wspomnianymi lagami i sporadycznym pobzykiwaniem zasilacza i prawie niezauważalnym miganiem żarówki led, która oświetla za monitorem.
Przepiąłem do innej fazy przedłużaczem i problem prawie jak by ustał.
Piszę prawie, bo co prawda, zasilacz już nie pobzykuje, ale raz za czas zdarzy mi się lag i skok obciążenia CPU na całą wysokość ekranu. Dzieje się tak znacznie rzadziej niż wcześniej ale się dzieje.
GPU - zielony wykres, to linia prawie płaska, raz ciut wyżej, a raz niżej.
CPU - bywa, ze długo też jest bliska płaskiej linii z lekkim ząbkowaniem, ale często zdarzają się piki ca 3-5 centymetrowe.

Możecie napisać jak to u Was wygląda? Czy Wasze CPU też wykazuje tendencję do "pikowania"?
Najlepiej zaobserwować na rozgrzanym sprzęcie - czyli po ok 15 min grania w BF.

Intel 2500
8GB 1333
OCZ Modstream Pro 600W
Rad 7970 fabryczny OC Gigabyte

_________________
Obrazek
Bored with video games? Try HFT instead
.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wykres CPU
PostNapisane: 10 lip 2014, 09:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3891
Wykres CPU jest płaski jak stół chyba że zacznie się syf jak na Metroll.
GPU lekko skacze ale głównie trzyma 5ms.

Gdy siedziałem na Win7 to chore skoki miałem co chwila, przesiadłem się na tą abominację Win8.1 i jak ręką odjął.
Chyba że to nowy system+SSD zdziałało cuda.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wykres CPU
PostNapisane: 13 lip 2014, 07:50 
Offline

Dołączył(a): 15 lut 2012, 11:04
Posty: 99
Warto zainwestować w UPS dobrej firmy.
Takie skoki napięcia mogą uszkodzić zasilacz impulsowy.
On robi wielkie kuku płycie ,prockowi ,grafice....


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wykres CPU
PostNapisane: 13 lip 2014, 16:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, 18:14
Posty: 826
Lokalizacja: Bielsko-Biała
UPS nie jest prostownikiem i nie będzie spełniał roli, tak jak by się mogło wydawać.
Zasilacz awaryjny bierze prąd prosto z sieci i puszcza na komputer ten sam prąd, a w razie braku prądu przełącza na zasilanie akumulatorowe (najczęściej słyszany jest wtedy odgłos mechanizmu przełączającego źródło zasilania).
Także UPS odpada.
Owszem są prostowniki do prądu (czyli prąd zmienny jest magazynowany w akumulatorze, a z tego idzie dopiero dalej), ale ich cena zaczyna się od 1,5k zł.

Muszę podpytać dobrego elektryka jak tę sprawę rozwiązać (na fazach i złączach do domu).

_________________
Obrazek
Bored with video games? Try HFT instead
.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wykres CPU
PostNapisane: 13 lip 2014, 19:24 
Offline

Dołączył(a): 15 lut 2012, 11:04
Posty: 99
Co za bzdury wypisujesz człowieku.
Jaki prostownik...

UPS (zasilacz awaryjny) to urządzenie wyposażone w akumulator i układ elektroniczny ,który stabilizuje ,filtruje i redukuje spadki i wzrost napięcia w sieci.
Nie puszcza żadnego "tego samego prądu" do komputera !!!
W tych droższych (400- 500 zł o mocy 600 VA) wartość przepięć na jakie ma reagować można ustawiać.
W razie zaniku napięcia wykorzystuje energię z akumulatora i za pomocą falownika zmienia
prąd stały na zmienny ,taki jak jest w sieci elektrycznej w domu.
Czas pracy urządzeń podtrzymywanych zależy od pojemności akumulatora i energii jaką zużywają odbiorniki.
10-20 minut te tańsze.
Można ustawić UPS tak ,że przed wyczerpaniem się aku zamknie ładnie system i się wyłączy.
Reasumując - zasilacz awaryjny (UPS) to urządzenie stabilizujące i zabezpieczające komputer przed uszkodzeniami
spowodowanymi zakłóceniami sieci zasilającej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wykres CPU
PostNapisane: 14 lip 2014, 08:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, 18:14
Posty: 826
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Mógłbyś podać link do takiego urządzenia?

_________________
Obrazek
Bored with video games? Try HFT instead
.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wykres CPU
PostNapisane: 14 lip 2014, 09:33 
Offline

Dołączył(a): 15 lut 2012, 11:04
Posty: 99
http://www.morele.net/ups-apc-back-ups-cs-650-va-68279/

Proszę bardzo.
Nawet taniej znalazłem.
Leniuszku... ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL