Teraz jest 21 lis 2018, 09:50

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 gru 2013, 14:20 
Offline

Dołączył(a): 29 gru 2013, 00:38
Posty: 4
Witam otóż mój problem polega na dropach fps'ów .Będą na mapie gdzie nic się nie dzieję potrafię mieć chwilowy spadek z 60 na 10,20.Oczywiście mówię tutaj o trybie multi i wszystkich ustawieniach na low.Wszystkie sterowniki zaktualizowane.Z tego co czytałem wina może leżeć po zasilaczu jak i karty graficznej (czytałem odnośnie złego napięcia na karcie)
Widziałem,że osoby na podobnym sprzęcie(taki sam procek,karta i ram) bez problemu mają 60 fps bez żadnych spadków a na średnich 60-55.Wiem ,że zasilacz jest kiczowaty ale nie chcę kupować nowego jeśli problem nie leży po jego stronie.Pozdrawiam

System operacyjny :Windows 7 64 bit
Service Pack:
Ilość ram: 4 gb
Procesor : i5 2500k 3.30 (3,70)
Płyta Główna:GigaByte GA-P67A-UD3
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 560 Ti
Wersja sterowników do karty dźwiękowej
Moc zasilacza ( odczytasz na samym zasilaczu): Logic 600W


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 gru 2013, 14:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
filip0905 napisał(a):
Ilość ram: 4 gb
Moc zasilacza ( odczytasz na samym zasilaczu): Logic 600W

To i to należy zmienić, prócz tego BF4 działa jak stolec.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 gru 2013, 17:24 
Offline

Dołączył(a): 29 gru 2013, 00:38
Posty: 4
A jeśli chodzi o system ? Słyszałem ,że o wiele lepiej gra śmiga na windows 8, jest to prawdą ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 gru 2013, 18:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 mar 2004, 19:56
Posty: 764
Akurat w Twoim przypadku, aktualny system nie powinien stanowić problemu.

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 gru 2013, 20:13 
Offline

Dołączył(a): 29 gru 2013, 00:38
Posty: 4
Wiem,że nie jest to winą systemu ale słyszałem że o wiele lepiej bf4 sprawuję się właśnie na windows 8


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 gru 2013, 01:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2009, 15:19
Posty: 40
Lokalizacja: Kołobrzeg
Także mam śmieszne dropy, spadki fps i to na sprzęcie z górnej pułki.
Żeby ten syf (BF4) tak chodził na GTX 780, 16gb ram i i7 4770. DICE zjebało sprawę po całości wiem że niektórym śmiga ale mi nie i nie wiem dlaczego robiłem już aktualizacje windowsa, nvidia itp i nadal to samo pogram sobie spokojnie wszystko śmiga stałe 60fps a nagle drop albo spadek fps. Myślałem na początku że jest duża temp na cpu, karcie ale jest ona w normie podczas gry. Zmieniałem ustawienia na najniższych to samo.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 gru 2013, 15:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2013, 23:18
Posty: 10
Lokalizacja: Warszawa
Niestety stary mam ten sam problem. Dostałem od teściowej na gwiazdkę BF4 i choć większość filmików mnie zachęcała i miałem miodne zdanie, że więcej, mocniej i piękniej, tak teraz zmieniam zdanie diametralnie. Na moim kompie, który nie jest najcudowniejszy (i5 2400,geforce gtx 650ti boost-2giga, 8giga ramu) na niskich i średnich pozwala na grę w miarę stabilnych fpsach nawet do 48 graczy. (przy 64coś mi się ludziki z dupy przesuwają, nie wiem czy to lagi czy ki diabeł,bo to nie reguła) Oczywiście szczyt to nie jest, ale jeśli nie ma złych pingów (zauważyłem, że na polskich serwach oscyluje między 10-20 więc cudo) to spokojnie rozgrywka jest możliwa. Niestety dropy, które wyskakują z dupy, niczym przy złej konwersji na PC "batman:City" potrafi z niewiadomego względu oraz przyczyny zgubić parę(naście) fpsów w miescu, w którym w ogóle bym się tego nie spodziewał. Prawdę mówiąc na średnich działa w 30-40 fpsach i nadal jest grywalna, ale niektóre miejsca oraz sekwencje narzucone przez grę wołają o pomstę do nieba,bo przykładowo w rozwałce jest stabilna ilość fpsów, a zaraz po przejściu na nic nie dziejącej się ulicy i spoglądanie na ścianę gubi jak pojebany dobre 15fps! Druga sprawa, skoro już z żalami wyskakuje- tryb hardcore. Oczywiście jestem świadomy, że są to początki tej gry, więc dużo rzeczy zostanie poprawionych, ale żeby nie było widać oznaczeń nad naszymi sojusznikami? Oczywiście pic polega na tym, że na trzech z czterech te znaczniki widać, a na tym ostatnim ni chu chu i jeśli wyskoczę z szybką snajperą to mam team killa. Przy zoomie na daną postać w końcu ten znacznik się pojawi, ale często za późno.... Kolejna irytująca sprawa to brak hitmarkera, który pozwala na wieczną niewiadomą czy trafiliśmy w przeciwnika, czy może mamy laga, czy może jednak dostaje te pociski, ale nie widać na nim reakcji. Może jest to świadomy zabieg, ale nie widzę, żeby jego pojawienie się upraszczało rozgrywkę, bo i tak jesteśmy na 3kule, a część 3 battlefielda pokazała, że jest to świetne rozwiązanie.
Szkoda gadać moi drodzy, ale dopóki nie poprawią tego i tak na szczęście grywalnego w porównaniu do wersji z bety i wczesnej wersji popremierowej, to mówię stanowcze pierdo**.
PS: wypuszczenie tych samych map do 4 co są w 3 i zgarnięcie za to pieniędzy jak za pełnoprawny dodatek, tylko dlatego, że dołożyło się parę pixeli i super kozacki levolution to już przegięcie pałąga..
Pozdrawiam.

_________________
bellum omnia contra omnes.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 gru 2013, 16:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 cze 2009, 15:19
Posty: 40
Lokalizacja: Kołobrzeg
Peronymous napisał(a):
Niestety stary mam ten sam problem. Dostałem od teściowej na gwiazdkę BF4 i choć większość filmików mnie zachęcała i miałem miodne zdanie, że więcej, mocniej i piękniej, tak teraz zmieniam zdanie diametralnie. Na moim kompie, który nie jest najcudowniejszy (i5 2400,geforce gtx 650ti boost-2giga, 8giga ramu) na niskich i średnich pozwala na grę w miarę stabilnych fpsach nawet do 48 graczy. (przy 64coś mi się ludziki z dupy przesuwają, nie wiem czy to lagi czy ki diabeł,bo to nie reguła) Oczywiście szczyt to nie jest, ale jeśli nie ma złych pingów (zauważyłem, że na polskich serwach oscyluje między 10-20 więc cudo) to spokojnie rozgrywka jest możliwa. Niestety dropy, które wyskakują z dupy, niczym przy złej konwersji na PC "batman:City" potrafi z niewiadomego względu oraz przyczyny zgubić parę(naście) fpsów w miescu, w którym w ogóle bym się tego nie spodziewał. Prawdę mówiąc na średnich działa w 30-40 fpsach i nadal jest grywalna, ale niektóre miejsca oraz sekwencje narzucone przez grę wołają o pomstę do nieba,bo przykładowo w rozwałce jest stabilna ilość fpsów, a zaraz po przejściu na nic nie dziejącej się ulicy i spoglądanie na ścianę gubi jak pojebany dobre 15fps! Druga sprawa, skoro już z żalami wyskakuje- tryb hardcore. Oczywiście jestem świadomy, że są to początki tej gry, więc dużo rzeczy zostanie poprawionych, ale żeby nie było widać oznaczeń nad naszymi sojusznikami? Oczywiście pic polega na tym, że na trzech z czterech te znaczniki widać, a na tym ostatnim ni chu chu i jeśli wyskoczę z szybką snajperą to mam team killa. Przy zoomie na daną postać w końcu ten znacznik się pojawi, ale często za późno.... Kolejna irytująca sprawa to brak hitmarkera, który pozwala na wieczną niewiadomą czy trafiliśmy w przeciwnika, czy może mamy laga, czy może jednak dostaje te pociski, ale nie widać na nim reakcji. Może jest to świadomy zabieg, ale nie widzę, żeby jego pojawienie się upraszczało rozgrywkę, bo i tak jesteśmy na 3kule, a część 3 battlefielda pokazała, że jest to świetne rozwiązanie.
Szkoda gadać moi drodzy, ale dopóki nie poprawią tego i tak na szczęście grywalnego w porównaniu do wersji z bety i wczesnej wersji popremierowej, to mówię stanowcze pierdo**.
PS: wypuszczenie tych samych map do 4 co są w 3 i zgarnięcie za to pieniędzy jak za pełnoprawny dodatek, tylko dlatego, że dołożyło się parę pixeli i super kozacki levolution to już przegięcie pałąga..
Pozdrawiam.


Ja postanowiłem poczekać bo już mnie kurwica brała. Mam totalny rozpierdol na mapie fps się trzymają 40-60 zależy od sytuacji, nagle ide sobie nic się nie dzieje i fps spadają nawet po 20. To chyba jest jakiś je** port z konsoli bo EA i DICE zaczynają się bawić jak ACTIVISION co roku teraz będą wydawać BF5,6,7,...39 tylko aby nachapać się $$$. Najlepsze jest w tym że ludzie kupują tą grę nawet nie mając pojęcie jakie wymagania ona ma, śmieje się z ludzi którzy chcą zagrać w tą grę na laptopach za 3000zł. Dobrze że są ludzie którzy jest w BF3 grają bo jest on o niebo leszpy niż ten BF4Pre-Alpha.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 gru 2013, 17:58 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
vandal5 napisał(a):
To chyba jest jakiś je** port z konsoli

Od przeszło 8 lat Battlefield jest robiony głównie pod konsole (największy kawałek rynku) i później łaskawie jest porotwany na PC (z marnymi skutkami jak widać).

vandal5 napisał(a):
bo EA i DICE zaczynają się bawić jak ACTIVISION co roku teraz będą wydawać BF5,6,7,...39 tylko aby nachapać się $$$.

O ile DICE jest pełne niekompetentnych idiotów to należy winić tu EA które nie tylko jest piekielnie głodne hajsu konsumentów co dodatkowo tnie koszty na wszystkim co się da, np. na zapleczu serwerowym, dlatego nie tyle sam origin i reszta serwerów EA pada przy każdym średnio dużym wydarzeniu co gry online są bardzo zlagowane.
Z technicznych aspektów najlepiej będzie wspomnieć tu ostatnie kilka Battlefieldów (głownie 3 i 4 bo nikt w sumie nie ma pojęcia jak to wyglądało przy BC2) gdzie każdy serwer ma tickrate na poziomie 30Hz (to jak szpilanie w 30FPS) i dodatkowo (weźcie głęboki oddech bo się przyda) klient wysyła i odbiera informacje w częstotliwości, UWAGA, 10Hz. Daje to wynik nie tylko przeszło 500ms laga w standardzie to jeszcze kiepskie priorytety przy streamowaniu danych (bo śmieć na mapie jest równy danym gracza) to pogarszają.
Dla porównania, Kantor Strajk i reszta gier Valve, znana z perfekcyjnego hitregu, w pubach używa 64Hz na wymianę danych między graczami a serwerami, dla pro na turniejach podbija się to do przynajmniej 128.
vandal5 napisał(a):
Najlepsze jest w tym że ludzie kupują tą grę nawet nie mając pojęcie jakie wymagania ona ma, śmieje się z ludzi którzy chcą zagrać w tą grę na laptopach za 3000zł. Dobrze że są ludzie którzy jest w BF3 grają bo jest on o niebo leszpy niż ten BF4Pre-Alpha.

Z BF4 wyglądało to tak, że zdecydowana większość podeszła do tego tytułu "po BF3 gorzej być nie może" a DICE wszystkich zaskoczyło.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 gru 2013, 14:40 
Offline

Dołączył(a): 4 lut 2012, 02:56
Posty: 133
Najlepsze jest w tym że ludzie kupują tą grę nawet nie mając pojęcie jakie wymagania ona ma.


Najlepsze jest to,że tak naprawdę to już nie wiadomo jakie ma ona wymagania,bo co byś nie wsadził(nawet zalecane i rekomendowane AMD R9 290) gra nie będzie chodzić jak należy.Złożenie gratów do tej gry to ruska ruletka :lol:

Tak na marginesie zapytam-ktoś ma-miał R9 290 u siebie?

BF3 to cud malina.Oby ten Crahfielld4 miał tylko takie gafy jak 3 :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sty 2014, 03:08 
Offline

Dołączył(a): 14 lis 2011, 19:14
Posty: 12
za 2 lata bf4 będzie hulał jak teraz trójka, szkoda że wtedy każdy kupi bf5. bf3 też mocno kulał przez co najmniej pól roku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sty 2014, 14:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lip 2009, 15:04
Posty: 3893
Sahqiel napisał(a):
za 2 lata bf4 będzie hulał jak teraz trójka, szkoda że wtedy każdy kupi bf5. bf3 też mocno kulał przez co najmniej pól roku.

Trójka w dniu premiery nie chodziła tak źle jak BF4, nie pamiętam by całe community płakało że BF3 był niegrywalny, wywalał do pulpitu w losowych momentach i działał jak stolec.
Nie żebym bronił BF3, ta gra ma własny bagaż błędów, ale dużo mniejszy niż BF4. W sumie to BF4 wzięło wszystkie błędy BF3 i dorzuciło multum własnych.
Szlag by ten niebieski tint.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL