Sorry Nightmax że się wtrące, ale z tymi twoimi głośnikami to tak jak z kijem bilardowym wicemistrza snookera na świecie...
Kosztuje zdaje się kilka tysięcy funtów... i nie byłoby w tym nic niezwykłego gdyby nie to że mistrz świata grywał w tym samym czasie kijem za 50 funtów.
Generalnie kodowanie ac3 nie jest o wiele lepsze od mp3 jeśli chodzi o jakość, plus jest taki że ma zapisany każdy kanał oddzielnie w wyższym bitrate...
Ale to nie problem kodowania mp3, ono obcina tylko dzwięki których człowiek nie słyszy; no chyba że jesteś mutantem o uszach psa, ale to nie masz lekkiego życia, bo generalnie wiele obiektów generuje te dźwięki są bardzo nieprzyjemne.
Wiem bo słyszę nieco wyższe dźwięki niż spora część ludzi i denerwuje mnie koszmarnie włączająca się pralka czy telewizor piszczący mi w środku mózgu
Cała reszta, tzn jakość dźwięku jest generalnie kwestią bitrateu i ilości głośników, względnie wielkości pomieszczenia.
Zatem generalnie jeśli nie posiadasz amfiteatru w którym oglądasz filmy to głośniki za 3000 zł sztuka są lekko zbędne, wystarczy komplet za 3000 w całości.
Szczerze wątpie by udało ci się wykryć które głośniki grają w pomieszczeniu przy takim samym ustawieniu głośników słabszych i lepszych. Różnice da się usłyszeć przy dużej głośności, ale wtedy
straciłbyś zapewne bębenki i to byłby koniec cieszenia się dźwiękiem...
Leim
Ps. Inna anegdotka... każdy z was zapewne ma swoje ulubione piwo... 80% ludzi nie jest w stanie odróżnić piw znanych ogólnie jako 'dobre' - Tyskie, Żywiec, itp itd. podobnej klasy. Więc to głownie szpanerstwo...