Teraz jest 13 lip 2025, 21:01

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2004, 10:24 
Moderator forum

Atrus napisał(a):
hmm ja mam takie marzenie o 40 osobowym servie w bf'a w polsce albo chociaz 34-36.Dalo by rade taki postawic ? Zaloze sie ze wtedy byl by to the best pl server.Teraz poki co malo ludu na nim,szkoda bo ping mam 15.

Słuszna uwaga - ciekawe ilu graczy ten serw bt pociągnął bez dostawania zadyszki. Serwy dla więcej niż 32 graczy byłby IMHO niezłym pomysłem.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2004, 11:49 

Izba ma racje - lagi były. I to nie jest wina naszych łącz. Wszyscy wtedy na serwie (BF42) je mieli.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2004, 12:31 

Lagi sa bo ktos przesadza chyba, 40 slotow na bfv i 30 na bf1942, a to wszystko stoi na jednej maszynie. Ktos zapodal kiedys w poscie ze komp stojacy na amd64 z 2 gb ramu nie dawal sobie rady z serwerem bfv.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2004, 13:33 

no coz, jesli uwazasz ze 15-20% obciazenia procesorow (max) i ok 30% pamieci to przesada, to juz Twoj problem. Lacze tez nie jest zasycone wiec, nie widze powodu dla ktorego cos mialby byc nie tak.

siedze na serwerach od wczoraj i nie widze u siebie zadnych lagow, zaciec ... nic. ping nie przekracza 30 ms.

*PS. ale oczywiscie przyjze sie serwerowi, a wy ew. sprawdzcie czy to nie problem u was (emule, kazaa czy cos tam jeszcze ;> ) przypominam rowniez, ze to jaki wy macie sprzet takze sie niestety liczy i o tyle, o ile przy 20 graczach nic sie nie "tnie" to przy 32, w duzym natloku maszyn i zolnierzy ;> moze byc juz problem

*PS2. ostatnio CST Polpak TP S.A. wykonuje sporo "zaplanowanych" modernizacji - sprawdzcie czy to przypadkiem nie dotyczy rowniez was. (komunikaty na grupie pl.internet.komunikaty)

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2004, 13:54 
Oldboy Battlefield.pl

raczej nie bo ta modernizacja objawiala sie wywalaniem podpietych do polpaka z netu na 1-2 min. :D

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2004, 14:00 
Moderator forum

tormentor robiłem podobne testy co do serva linuxowego i ogólnie server linuxowy powyżej 32 graczy zdradza tendencje do lagowania nie wiem czym to jest spowodowane bo taka sama konfiguracja na windowsowym działa bez problemu. Obciążenie kompa w tym czasie utrzymywało się na poziomie 30 %. Taka natura linuxowego serva :) niestety.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2004, 14:12 

testy to testy ;) wiec kombinujemy ile sie da, rowniez z nieco niestandardowymi ustawieniami ;> o tym, ze BF:V sie tnie przy wiekszej niz 32 liczbie graczy jest wiadome, natomiast nie wiem nic o problemach 1942 1.6 rc2 ?

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2004, 15:11 

zespol adminow jest w trakcie kompletowania skladu ;> lista zostanie wkrotce opublikowana.

w razie takiej "awarii" poprosze screenshot i nick+ipek danego delikwenta na maila ( ttr@aster.pl) lub lepiej wejscie na #aster.pl na quakenecie i zgloszenie ktoremus adminowi

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2004, 12:13 

tormentor napisał(a):
o tym, ze BF:V sie tnie przy wiekszej niz 32 liczbie graczy jest wiadome

No coś takiego... Grałem kilka razy na jakimś brytolskim serwie ustawionym na 42 graczy. Gdy pingi wszystkich graczy były (tak na oko) poniżej 80 to gra była płynniutka. Miód, malina...
Zaczynało ciąć jak któryś z graczy zaczynał się "chwalić" wysokim pingiem. Wierzta mi. Trochę się przyglądałem skąd się brały nagłe lagowania na tym serwerze.
Moja rada (o ile oczywiście nie bredzę): ustalić maksymalny dopuszczalny ping.

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2004, 13:23 

OK ale to były testy dwudniowe czy poprostu serwy ruszają na "stałe". Bo jeżeli ktoś coś tylko sobie testuje to raczej nie ma sensu podniecać się takim "dobrodziejstwem".
Stwierdzenie
Cytuj:
Już dzisiaj możemy Wam zdradzić tajemnicę, że oba serwery do tych gier zyskają już wkrótce miano „Jedynych dedykowanych przez Electronic Arts serwerów w Polsce” w sieci Aster.

Zapwenienia ze strony EA nieraz już można było sobie wsadzić między ... bajki. Tak więc na ile to jest projekt na poważnie a na ile zciema EA. Co do "Astera" to też różnie bywało z zapewnieniami klientów o to czy tamto. A przegięcie z VAT'em też dobrze nie świadczy.

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2004, 15:00 

Dokładnie jest tak jak mówi kolega boby7.
Jeżeli jeden z graczy ma pinga 130 a reszta po 30 to reszcie zaczyna skakać i przycinać. Po prostu serwer jest tak napisany, że dostosowuje całość do jednostki ;-)
Proponuję ustawić autokick za pinga większego niż 100 ms (po np trzech uprzednich ostrzeżeniach).

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2004, 17:04 

to jest chore, to jest dyskryminacja :evil:
jak u mnie nie można lepszego łącza założyć (w rozsądnej cenie) niż 128 kb/s, to mam wogóle nie grać ?

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2004, 18:10 

Pozwole sobie, na ile pozwalaja moje kompetencje, wyjasnic kilka poruszonych przez was kwestii.
W obecnej chwili granica HPK (high-ping-kick) jest ustawiona na 300ms, ale zgadzam sie, ze obnizenie jej do 150-200 jest rozsadnym krokiem, i tego mozecie sie w najblizszej przyszlosci spodziewac. 128kbps jest wystarczajaca przepustowoscia do komfortowej gry w BF:V wiec problemu szukalbym gdzie indziej.

Jesli chodzi o ilosc slotow na serwerze - po to byly testy, aby zobaczyc jak sie zachowuje maszyna i serwer (software) o tyle o ile sprzet nie zawiodl, to soft zachowywal sie czasem dziwnie ;> ale majac w perspektywie bliski termin wypuszczenia przez EA patch'a chyba nie ma sie czym martwic. Do tego czasu bedziemy stosowac inne dostepne metody latania dziurek ;>

No i konczac, chyba mozecie juz zaczac "podniecac sie tym dobrodziejstwem" ;> bo z informacji do jakich mam dostep jasno wynika, ze serwery zostaja na stale , a kto wie czy ich nie przybedzie.

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2004, 19:31 

Skoro informacje nie są na wodzie pisane to cieszy mnie ten fakt i oby więcej takich działań. Jeszcze gdyby cena BF:V była mniejsza ... ech ale co za dużo to niezdrowo :D.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 2