_XENA_ napisał(a):
A co powiesz na temat temperatury w "puszce"? Bo ja słyszę często opinie, że wszelakie okna utrudniają O/C ponieważ zakłucaja wymianę temperatury ze "światem zewnetrznym" (przez takie okno temperatura w środku może wzrosnąć nawet o kilka stopni). Rozumiem, że WC troche pomaga, ale AFAIK nie wszystko da się cieczą chłodzić - na przykład bloki wodne (nie wiem, czy to okreslenie tutaj pasuje) na RAM/napędy to jeszcze rzadkość.
nie ma to jak konkretny off-top
1. tez slyszalem takie opinie ale nie wierze za bardzo w te "kilka stopni" bo u mnie tem nie wzrastala znacznie nawet jak mialem szybe i OC na AC

, ok ona moze wzrosnac o 1-2 stopnie ale nie wiecej, blacha nie ma az tak strasznej przewagi odbierania ciepla w stosunku do szkla
2. temp w budzie jest uwarunkowana glownie przez dobra cyrkulacje wewnatrz a w duzo mniejszym stopniu przez material obudowy wiec moze byc i cala szklana obudowa ktora ma odrobine lepsza cyrkulacje od analogicznej metalowej i efekt otrzymujemy taki sam a w wiekszosci wypadkow nawet lepszy przy lepszej cyrkulacji
3. wc to odrebna historia, przy WC z kolei trzeba uwazac bo nie ma juz wiatrakow ktore miela powietrze (np taki na procu) i robia jakis tam przewiew w obudowie, np przy ramach lub dyskach moze sie tworzyc "kieszen" goracego powietrza, wtedy dobrze jest miec z przodu w dolnej czesci obudowy jakis wiatrak (wiatraki) chlodzace dyski ktore wymuszaja
komin powietrza dol - gora/tyl, i wtedy jest miodzio
4. bloki na ramy to rzeczywiscie rzadkosc ale maniacy je stosuja, glowna przeszkoda jest ich maly wymiar a co za tym idzie niewielka srednica potrzebnej rurki do nich, co pociaga za soba robienie przejsciowek z duzych wezy ktore sa normalnie w ukladzie itp itd