Vatzeque napisał(a):
A o tym, że można się obejść bez radiatora i wentylatora, to gowno prawda.
Vatzeque napisał(a):
Holman napisał(a):
procesory VIA C3 moga pracowac bez chlodzenia
Nie mogą, bo potrzebują radiatora, bez niego ani rusz. Radiator służy do rozpraszania ciepła=typ chłodzenia.
tak, moj blad bo nie dopisalem slowka "aktywnego", natomiast jescze pare postow wyzej twierdziles ze musi byc i wiatrak i radiator
Vatzeque napisał(a):
A to co pokazałeś na zdjęciu to też nie jest zwykły radiator:
"TS Heatronics's AL-EX Heatlane™ Plate which spreads heat and enhances fin efficiency." I to coś działa z P4 do 2,8GHz.
Są jeszcze ogniwa peltiera itd. Tylko TY wyjeżdżasz wciąż z jakimiś wynalazkami z górnej półki, a ja pisałem o sprzętach, które sie wykorzystuje na codzien w zwykłych komputerach, za NORMALNĄ kasę.
w zwyklych komputerach to sie stosuje bazarowa masowke, dla mnie to co dalem to wlasnie sa normalne urzadzenia, sprzet za 80 dolarow to zadna gorna polka, gorna polka to urzadzenia klasy Prometeia
ogniwa peltiera? ogniwa peltiera wymagaja albo bardzo wydajnego chlodzenia powietrznego albo chlodzenia wodnego, inaczej nie spelniaja swojej roli
a w temacie serwerow mowilem na przyklad o tym:
montuje sie odpowiednio duze radiatory zeby nie trzeba bylo bezposrednio na nich montowac wiatrakow, cale chlodzenie zapewniaja wiatraki zapewniajace cyrkulacje ktore i tak sa standardowo w obudowach serwerowych