Teraz jest 24 lis 2024, 17:09

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lip 2004, 23:40 

Gram w Sieci a raczej męczę się - kupiłem sobie oryginała BF i Vietnama
mam radiówkę (serwer na Linuxie+ jakiś punkt dostepu)
jak łączę się ze swojego kompa z winxp prof na pokładzie to mam lagi i wywala mnie z serwerów (za LostPackety)(BF1942) lub w ogóle nie mogę zacząc rozgrywki i stoję przy wyborze spawn pointu(Vietnam)
Natomiast jak udostępnię w XP internet na drugiego kompa i na nim odpalę grę to idzie po sieci bez żadnych lagów i sporadycznie mnie wywala- raz na godzinę moze- co to może byc moze trzeba odblokować jakieś porty na serwerze jeśli tak to jakie i dlaczego jak udostepnię na drugiego kompa Net to wszystko działa bez zarzutu - kompy też amieniałem miejscami i zawsze ten z internetem bezposrednio żle działa

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2004, 00:31 

BF łączy sie przez port 14567.
A jaki masz łącze?

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2004, 00:39 

NosekzKoszalina napisał(a):
A jaki masz łącze?
radiówka około 1Mbit czyli prawie jak 2 Neostrady

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2004, 00:54 

mmrado napisał(a):
NosekzKoszalina napisał(a):
A jaki masz łącze?
radiówka około 1Mbit czyli prawie jak 2 Neostrady

Sądze, że jest to wina administratora, który olewa konserwacje sieci.
Zapomina, że jest to fal radiowa, a nie kabel.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2004, 15:20 
Oldboy Battlefield.pl

o czym ty tu gadasz... problem jest z samym XP jego.
wez na poczatek wylacz Firewala standardowego XP
i przeskanuj jakims skanerem antywirusowym kompa

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2004, 16:36 

Okota napisał(a):
wez na poczatek wylacz Firewala standardowego XP
i przeskanuj jakims skanerem antywirusowym kompa

to znaczy nie mam włączonego firewalla a sprawdzałem komp wielokrotni e i robiłem też rózne inne operacje na kilku dyskach i niezależnie zainstalowanych systemach zawsze rezultat jest ten sam czyli jak podłacze jakiegos "drugiego kompa" do jakiegos 'pierwszego " kompa i udostępnie łącze na drugi to idzie jak ta lala a jak gram na tym pierwszym to badziewie i o minucie mnie wywala albo i szybciej a Vietnama to już nie wspomnę bo ani razu nie zagrałem na "pierwszym" kompie wkurzam sie bo wydałem kaskę na oryginały z myśla o graniu w sieci a wychodzi że chyba muszę sobie jescze serwerek postawić:)

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2004, 18:42 
Oldboy Battlefield.pl

hmm mysle ze do tego problemu potrzeba fachowca na miejscu...

Tytuł:
PostNapisane: 21 lip 2004, 15:31 

mmrado-moze łatwiej będzie zmienić operatora sieci.I daruj sobie radiówke 8)

Tytuł:
PostNapisane: 21 lip 2004, 15:44 

podaj jeszcze jakiego masz kompa i czy przypadkiem radiówka(sieciówka radiowa) nie jest podłanczana przez USB.
Z tego co wiem niektórym osobą z gorszym sprztem (1GHz) modemy neostradowe na USB potrafią dowalic procek na 50-90% i zaczynają sie dokładnie twoje obiawy (packetlosty, kosmiczne pingi).
To że po udostępnieniu łącza z jednego kompa dla drugiego eliminuje problem jest potwierdzeniem bo jeden ma całą moc na gre a drugi na łącze.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lip 2004, 22:44 

Raix napisał(a):
podaj jeszcze jakiego masz kompa i czy przypadkiem radiówka(sieciówka radiowa) nie jest podłanczana przez USB.
Z tego co wiem niektórym osobą z gorszym sprztem (1GHz) modemy neostradowe na USB potrafią dowalic procek na 50-90% i zaczynają sie dokładnie twoje obiawy (packetlosty, kosmiczne pingi).
To że po udostępnieniu łącza z jednego kompa dla drugiego eliminuje problem jest potwierdzeniem bo jeden ma całą moc na gre a drugi na łącze.

mój komp to Athlon 2600+Barton 1GB ramu grafa Ti4200 i płyta msi kt6delta

Tytuł:
PostNapisane: 22 lip 2004, 00:39 

Raix napisał(a):

Chyba się kolego za dużo naczytałeś lub tez nasłuchałeś,bez urazy oczywiście.Główną zaletą dużej sieci radiowej a zakładam że mmrado w takowej jest userem,jest szybki LAN i tylko LAN,czyli wszystko cacy chodzi pod warunkiem że grasz lub ściągasz w sieci lokalnej.Komp który jest podłączony bezpośrednio(tak w przypadku który opisuje mmrado-komp1)ma ustawienia lokalne-głównie!!Ale,kolego mmrado,z tym system operacyjnym to chyba troche u ciebie coś nie tak.Nie wierze ze na innych sys. jest to samo.Tak czy inaczej jestem pewien że to wina operatora sieci.

Tytuł:
PostNapisane: 22 lip 2004, 08:42 

Polish Vodka albo ja nie rozumiem problemu albo Ty. mmrado pisze( ja go tak rozumiem) , że jak na jednym kompie udostępnia połączenie internetowe (radio) drugiemu kompowi (przez skrętke) i z tego drugiego gra, wychodząc na świat przez pierwszego. To powiedz mi gdzie tu jest problem z dostawcą usług internetowych ?? Wyjście to samo tylko pośredników więcej, a działa lepiej.
Problem jest ciężki do zlokalizowania moje propozycje
- sprawdzić/zaktualizować sterowniki do sieciówki,płyty głównej,
- zmienic system operacyjny na 98, jeżeli bedziesz miał sterowniki pod niego.
Jak to nie pomoże to męczyć admina sieci dlaczego są takie obiawy.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lip 2004, 18:56 

Raix napisał(a):
[....]Problem jest ciężki do zlokalizowania moje propozycje
- sprawdzić/zaktualizować sterowniki do sieciówki,płyty głównej,
- zmienic system operacyjny na 98, jeżeli bedziesz miał sterowniki pod niego.
Jak to nie pomoże to męczyć admina sieci dlaczego są takie obiawy.

mam zainstalowany świeży win98 na innym dysku i problemy są te same - jak przegladałem "tcpview" natknąłem sie na takie połączenie UDP
(skąd)192.168.1.10:1085 (dokąd)207.38.8.34:28900 a stan tego połącznia był 1)time_wait - wtedy były problemy z graniem
2)ESTABLISHED - i wtedy było chwilkę ok a potem stan zmienił się na TIME_WAIT i znowu zaczęły się lagi w grze
Gadałem z adminem i odblokował mi zakresy portów w okolicach 23000,22000, 14567 ale tu patrzę że z mojego kompa <192.168.1.10> wychodzi połaczenie na porcie 1085 moze ten port ma być odblokowany - nie mogę sie teraz dodzwonic do admina ale mozecie mi podpowiedzieć czy u was te porty (1000-1099)też grają jakąs rolę

PostNapisane: 5 sie 2004, 20:39 

odkryłem dlaczego się tak dzieje === oto opis: przy udostepnianiu połaczenia internetowego w Win (ICS) Windoza przemapowuje porty dla drugiego podłączonego kompa na 11xx i po tym rozpoznaje m.in. który komp to wysyła i odbiera i te porty są u mojego ISP odblokowane natomiast BF i BF Vietnam puszcza ruch po portach 30xx oraz 10xx zależnie który jest w systemie wolny i z tym mój ISP ma problemy prawdopodobnie są to porty używane przez inne kompy w sieci lub zamkniete lub jakaś filtracja następuje bo są straszne lagi. I teraz pytanie do Was szanowni koledzy "po fachu" czy znacie jakiś program lub może sami napisaliście coś podobnego taki aby przemapował w moim kompie ruch z portów 30xx oraz 10xx na porty 11xx
zaznaczam że próbowałem 2 różnych programów (kerio winroute, ccprox)z żadnym skutkiem.Zdrówko

Strefa czasowa: UTC + 2