Teraz jest 28 lis 2024, 01:20

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2005, 19:20 

Po pierwsze wydajność 9200 se ma się nijak do np GF2 ultra. Poprostu 64 bitowa karta jaką jest se to jest shit który nie ma szans z niczym konkurować. W związku z czym reszta twojego komputera nic nie poradzi.

Co do zasilacza do to możecie mu dawać gwarancje jak zapłacicie za jego spalony sprzęt.. Feel owszem pochodzi ale pyatanie jak długo? W normalniej pracy wykazuje tendencje do podbijania napięć( szczególnie 12V) do granic dopuszczalności. Wraz z upływem czasu kiedy kondensatory tracą precyzje i przy wystąpieniu stanów nieustalonych prądu ( w momencie podłączania do sieci) coś poprostu może się spalić... szkoda by było.

Cytuj:
"BF chodzi ledwo na r9000pro+amd xp1600, bo kod jest do dupy", albo

I czego to dowodzi? Tego że ludzie nie mają pojęcia o komputerach których używają... Przykład Gora który z radeonem 9700 nie mógł ustawić bf w 800x600 tak żeby nie skakał. I tu też powiesz że to nie wystarczająco? Przypomne tyko że w III kawratałe 2002 na rynku królował GF4 a mocniejsze karty miały dopiero wejść na rynek.

Cytuj:
Btw, nie lubię gadki o "dbaniu o sprzęt". W jaki sposób dbacie ? Wyprowadzanie na spacer czy co

Jeśli chodzi o dbanie o komputer... to współczuje tym którzy kupili obroże dla swojego komputera. Jednak jak dowodzą statystyki przeciętny użytkownik nie nie potrafi ustawić biosu, nie mieć bajzlu w rejestrze, utrzymać porządku na dysku, nie namieszać w sterownikach, nie wpuścić na dysk robaków wirusów itp. i wiele innych, nie wspominając już o odkurzeniu co jakiś czas podzespołów. W zwiazku z czym nie wiem skąd ten szyderczy ton :][/quote]

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2005, 19:41 

Masa ludu na zwykłe, proste zasilacze i nie mają problemów. Feel nie jest taki zły ;) Takim tokiem myślenia, 3ebaby powymieniać zasiłki w 95% kompów (u mnie też) i na dodatek dać UPS'y.
Nie mów, że gf2 (nawet ultra) będzie lepszy od 9200 128bit ? Dlaczego zakłądasz, że on ma wersję 64bit ?
Kolejny cytat: "goły battlefield 1942 do gry na maxa wymaga przynajmniej AXP 1700+ jakiegos g4_4200 i do tego z 512 MB ramu - inaczej gra po sieci przy duzej ilosci graczy i na duzych mapach nie ma sensu. Ja gram głównie w Desert Combat Full, i na 1700+ gf6800 i 640 MB ramu, taka mapka: dc urban siege tnie sie niezle juz przy 30 graczach. A jak sobie kiedys odpaliłem najnowsza wersje FH 0.66 to na jakaies duzej mapie grac sie nie gało - żabka".
Ja grałem na P3 1.1GH + Gf3Ti500+512SDR i nie było mowy o płynnym graniu nawet samemu na mapach na MAX w 1024. Chyba, że mówimy o różnych rodzajach płynności ;)
Co do radka 9700 - było z nimi masę problemów (ogólnie z Radkami), może koleś miał nie te stery co trzeba ;)
Co do "przeciętnego użytkownika" masz rację, ale utrzymanie kompa w czystości czy braku świrusów nie pomoże w osiągnięciu 50 klatek na D600 ;)
Pozdrawiam, szacunek dla pomagających ludziom ;)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2005, 20:37 
Moderator forum

Ja zaczynałem grac w BF-a na Celku 700@840 z GF2MX@MX400 32MB. Miałem tam 256 MB RAM i Win98 OSR2. Na średnich ustawieniach było spoko (40+ FPS). Kolejne patche podbijały wymagania - teraz myślę, że Celek 1400 z 512 MB RAM i GF2MX400 32MB by wystarczył. Jedyny warunek - system to Win98 OSR2. WinXP strasznie podbija wymagania gry - jak zainstalowałem na tym samym kompie WinXP to gra żabiła na Cerlu 1400@1500 z 512MB RAM i GF4Ti4200@4400 64MB. Teraz tam mam GeForce FX5950 Ultra 256MB (reszta taka sama) i dalej nie jest różowo (około 40-50 FPS-ów w 1942). Kompa ogranicza proc, a dokładniej procent jego mocy obliczeniowej jaki popchłania samo działanie XP. Tak więc powinieneś spoko pograć na swoim sprzecie jeżeli dasz sobie spokój z WinXP i uzyjesz Win98.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2005, 20:40 

Napisał że ma wersje se czyli 64 bit.

Wiesz czym się tak naprawde różnią podzespoły elktroniczne( wtym zasilacze) różnych firm? Casem sa zrobione na tych samych częsciąch tą samą technologią, a jednak różnią się np dwukrotnie ceną... Jedną z najdroższych rzeczy w procesie produkcji jest system pomiarowy sprawdzajacy czy dany produkt spełnia wszytkie oczekiwane normy. I nie chodzi tu o to że któryś z producentów ma ostrzejsze wymagania niz inny. Dam przykład. Kilka lat temy NASA zaprzestała sprawdzania 100% części używanych do produkcji wahadłowców itp. Teraz sprawdzają 99,9 %, co na tym zyskali? Oszczędność kilku miliardów dolarów rocznie. Dlaczego tak jest? Ponieważ koszty kontroli wraz ze zbliżaniem się do do granicy 100% rosną wykładniczo. Taki zasilacz składa sie z około 100 częsci ( nie liczyłem więc mnie nie łapcie za słówka) i każda z nich się może popsuć ( wliczajac w to awarie powstałe w wyniku dłuższego użytkowania) od czego to zależy? Od tego czy np. w procesie kontroli była sprawdzana co 5 czy co 10 część układu. Zatem statystyka nie wyklucza że produkt z gorszym standardem kotroli będzie jednak działał prawidłowo, jednak w odpowiednio duzej populacji to jednak on będzie się częściej psuł. Spytaj w jakimś servisie jakie są najczęstsze przyczyny awarii, zwykle ejst to spalony zasilacz.

Utrzymanie komputera w czystości zarówno w sensie informatycznym ( rzecz oczywista), jak i fizyznie ma duże znaczenie dla wydajności ... Pamiętajcie kurz przewodzi prąd i powoduje nadmierne nagrzewanie ;)

Powiedz mi skąd bierzez te cytaty? Bo nie sądzisz że jeżli gość majacy GF6800 mówi że mu dc tnie to znaczy ze jego opini nie powinno się w zaden sposób uwzględniać? Powtarzam będzie bf w tym roku będzie kończył 3 lata i jakoś ludzie 3 lata temu mogli w niego grać majac dużo gorszy sprzęt.

P.S. Więcej nie pisze bo nie przekonanego i tak nie przekonam. Wiem co widziałem i na czym grałem i tyle :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2005, 21:14 

Cytuj:
Spytaj w jakimś servisie jakie są najczęstsze przyczyny awarii, zwykle ejst to spalony zasilacz.
nieprawda miałem miesiąc praktyk w servisie komputerowym i gdzieś na jakieś 500 przypadków jeden to był zasilacz a wogule jesli ktos sie elektronika interesuje to sam może sobie naprawioć spalony zasilacz a tak wogule to nowe zasilacze mają bezbiecznik dzieki któremu z zasilacza niewychodzi więcej V DC niż powinno

mam pytanko chce kupić radka 9550 Gigabyte i chciałem sie dowiedzieć czy to dobry zakup czy moze lepiej jakiegoś GeForca kupić??

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2005, 21:28 

Nie doczytałem tego se - moja wina ;)
Panie, co mi pan z wykładem o zasilaczach wyjeżdżasz, skoro chodzo o to, że tamten mu wytrzyma ;) Aleś dowalił z tym kurzem ;) Będzie miał w obudowie ala Raiden ;)
Koleś pisze, że skacze na dużej mapie przy 30 graczach - pozatym ma słabiutki proc, przecież 1.7+ jest za słaby na gf6xxx, przy takim procu obojętne jaka karta to nic nie da ;)
Xena dobrze napisał ;)
Byłeś pewnie pijany jak grałeś na D600 i BF był płynny lol hyhyhy :) Pozdro :)
Ps właśnie instaluje BF'a. może pogram sobie też troszkę ;) Do 4fun wstąpię ;)
Ps. Weź Radka, co innego w tej cienie? Jeżeli możesz dołożyć, to łykaj GF6200 (w sumie nie wiem, czy są agp?).

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2005, 23:07 

Nie czytałem całości tylko 1 stronę ale napisze cokolwiek o kartach :)

Więc....
R 9800 bardzo dobra karta, ale tak jak napisał Xena zaczyna już odchodzić w niepamięć. Aktualnie ja bym kupował GF 6600 GT, którego osiągi jak i cena są w miare zadawalające !! Obecnie na stronie apollo.pl (bynajmiej zaufany sklep) można kupić już GF 6600 GT wersje OEM za 715 zł (to jest wersja zwykła z taktowaniem 500/900), a wresję extreem z standardowym zegarem 540/1100 (1120 ?) już za ok 800 zł ! (wersja PCI express). To na tyle, aktualnie kupował bym GF 6600 GT, który ma naprawde duży potencjał i w miare przystępną cenę.

PS. 6600 GT wyprzedza praktycznie w kazdych testach 9800. :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2005, 23:14 

no tak ale wiesz niektórych niestac na karte za 700zł ja i tak cały sprzet musze ze swoich pieniedzy kupowac a rodzice sie niedożucą :( mnie interesuja karty od 250zł do 500zł góra o pozostałych moge pomażyć dlatego myśle op radku 9550 :D to hyba optymalne wyjście dla mnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2005, 21:50 

Zainstalowałem BF+patcha i dałem wsio na maxa razem z dźwiękiem iiiii mam stałe 100 klatek ;) Da sie gdzieś wyłączyć v-synka ? Bo wali pomiędzy 99,9 a 100... Mam odświeżanie 100hz w 1024.
Co do zasilaczy - jest test na http://www.Benchmark.pl, przeklejam

"TOP 10 - zasilacze ATX
Po upływie trzech miesięcy znów zaglądamy na półkę z zasilaczami w naszym sklepie. Zmiany, które zaszły w tym okresie są zauważalne, doszły nowe modele, pojawili się też nowi producenci, zmieniają się ceny - jest w czym wybierać.
Równocześnie pragniemy ostrzec Was przed pojawiającymi się stale różnymi modelami noname - nieznane nazwy, egzotyczne firmy, wygórowane parametry oraz tragiczna jakość to zagrożenie dla naszych komputerów. Nie należy się sugerować hasełkami na pudełku, zasilacz jest zbyt ważnym podzespołem, aby ryzykować kupując niepewny model nieznanego producenta.

Aby upewnić się jakiej mocy zasilacz będzie Ci potrzebny, skorzystaj z kalkulatora poboru mocy. Należy przy tym pamiętać, że rzeczywista moc zasilacza pod łącznymi obciążeniami jest z reguły mniejsza, niż ta w nazwie produktu. Dla przykładu Chieftec 360W może być maksymalnie obciążony do 340W, łączne napięcia +5V i +3.3V maksymalnie do 220W, a napięcie +12V max 204W. (informacje n/t umieszczone są na etykiecie zasilacza). Wymagania wobec zasilacza ze szczegółowym podziałem na poszczególne napięcia pomoże Wam obliczyć jeszcze inny kalkulator.

Zasilacz do 150 złotych

Do komputera biurowego nie potrzebujemy wygórowanych mocy, jednak zasilacz nie może być byle jaki - jak zawsze liczy się bezpieczeństwo i stabilność. W tej kategorii zazwyczaj czegoś dla siebie szukają posiadacze prostych, ekonomicznych zestawów, gdzie bardzo ważna jest jak najniższa cena. Absolutnie najtańszy, a przy tym dość dobry jest 300-watowy Feel (~50 zł) - pod niewielkim obciążeniem trzyma napięcia w normie, ma zabezpieczenia przed różnymi anomaliami zasilania - ale nie należy do najcichszych, mówiąc delikatnie.
Nieco ponad 100 złotych kosztuje Chieftec GPS-300AB-100L o mocy 300W. Będzie dobrym wyborem dla mało rozbudowanych zestawów domowo-biurowych, pociągnie nawet nieco silniejszy komputer, ale należy się liczyć ze wzrostem hałasu pod obciążeniem.
Natomiast problemów takich nie powinien mieć Hiper HPU-3S350 dysponujący mocą 350W. Stosunkowo nowa na naszym rynku firma Hiper, oferuje nam dobre, solidnie wykonane i stabilne zasilacze po bardzo przystępnych cenach - warto zwrócić uwagę na jej wyroby.

Zasilacze od 150 do 350 złotych

Średnia półka cenowa to najczęściej kupowane zasilacze, można tutaj wybrać spośród wielu modeli różnych producentów. Kierując się korzystnym stosunkiem jakości do ceny należy większą wagę nadać jakości, można też pogrymasić nad poziomem hałasu, zadbać o odpowiednią długość kabli i inne, ważne szczegóły.
Najtańszy w tej grupie jest Chieftec HPC-360-202 z jednym wentylatorem i pasywnym PFC - kosztuje 160 złotych, jest cichy, solidny i ma komplet układów zabezpieczających. Można się też zastanowić nad dopłaceniem do modelu 360-302DF z dwoma wentylatorami.
Dla tych, którzy potrzebują dużych mocy, a jednocześnie mają ograniczony budżet polecamy nowego Hipera HPU-4S425. Nowoczesny zasilacz spełniający normy ATX 2.2, cichy, dobrze trzyma napięcia pod obciążeniem, nadaje się nawet do rozbudowanego zestawu.
Niewiele droższy jest Tagan 330W, który bardzo nam się podoba ze względu na praktycznie bezgłośną pracę, nawet pod sporym obciążeniem. Bardzo dobre zabezpieczenia i filtry (przeciwprzeciążeniowy, przeciwprzepięciowy, przeciwzwarciowy, zabezpieczenie termiczne) to cecha wszystkich zasilaczy tej marki, podobnie jak i najwyższa jakość wykonania. Za mocniejszego Tagana 380W trzeba zapłacić już 300 złotych i ten model polecamy z kolei tym, którzy wymagają absolutnej niemal ciszy i całkowitej stabilności dużego, prądożernego zestawu.
Bardzo ciekawie prezentuje się też kolejny, nowy model Hipera - HPU-4R480. Cichy, z jednym, dużym wentylatorem, spełniający normę ATX 2.2, do tego dochodzi nietuzinkowy wygląd no i potężna moc 480W.

Zasilacze powyżej 350 złotych

Kupując zasilacz za sporą gotówkę należy szczególnie dobrze wybrać, bo tutaj pomyłka mogłaby się okazać najbardziej bolesna. Na szczęście producenci noname nie docierają tak wysoko ze swoimi wyrobami ;-)
Z naszego zestawienia TOP 10 wypadły zasilacze firmy Antec - firma jakby nie zauważała rosnącej konkurencji, utrzymując swoje ceny na bardzo wysokim pułapie, podczas gdy inni producenci oferują podobną jakość, nowoczesność i solidność za dużo mniejsze pieniądze. Podobnie też oferta firmy Be quiet! i Thermaltake wydaje się nam nieco za droga.
Na szczęście mamy w czym wybierać - zbawienny wpływ konkurencji w tej dziedzinie rynku pozostaje ratunkiem dla naszych kieszeni.
Zaczynamy od kosztującego 375 złotych mocnego i cichutkiego Tagana 420W stanowiącego dobry, a przy tym relatywnie tani wybór do najbardziej rozbudowanych konfiguracji.
Nowość oraz niesłychanie ciekawe rozwiązania przedstawia firma Topower - w modelu 420NF Titanium zastosowano półpasywne chłodzenie. Podczas niewielkiego obciążenia (praca biurowa, Internet) zasilacz jest chłodzony pasywnie, pozostając całkowicie bezgłośnym, ciche wentylatory włączają się stopniowo wraz ze wzrostem obciążenia. Świetny pomysł i nie za drogi (435 złotych) w porównaniu do całkowicie pasywnych zasilaczy.
Za podobną kwotę możemy nabyć mocniejszy i bardziej tradycyjny model Topower 500W P5 Titanium. Cichy, mocny, mający szereg rozwiązań poprawiających jakość napięć i dbających o bezpieczeństwo komputera stanowi dobry wybór dla wymagających użytkowników. Jeśli komuś nawet 500W mocy to mało, ma jeszcze do wyboru kosztujący ponad 700 złotych model 600-watowy z tej samej serii.
Ciekawie zaczyna się robić w kategorii zasilaczy pasywnych. Drogie i wymagające dobrze wentylowanej obudowy jednostki powoli tanieją, a oferta robi się coraz bardziej urozmaicona. Na pewno ciekawie przedstawia się 300-watowy SilverStone Nightjar kosztujący niewiele ponad 700 złotych. Za konkurujący z nim mocniejszy, 350-watowy Yesico FL-350 TMS trzeba zapłacić 770 złotych, są to w tej chwili dwa najtańsze u nas, w pełni pasywne zasilacze. Przewidujemy w niedalekiej przyszłości coraz większą popularność takich zasilaczy, oby przełożyło się to na spadek, słonych jak na razie, cen."
Pozdro !

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 2