Teraz jest 12 kwi 2025, 14:58

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2003, 07:51 

Wśród znajomych którzy zajmują się komputerami profesjonalnie są 4 marki godne polecenia ASUS, Abit, Gigabajt i MSI ( Caintech za krótko na rynku i jest strasznie drogi a Epox jeszcze nie testowany )

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2003, 09:12 
Moderator forum

kamikaze_boski_wiatr napisał(a):
Wśród znajomych którzy zajmują się komputerami profesjonalnie są 4 marki godne polecenia ASUS, Abit, Gigabajt i MSI ( Caintech za krótko na rynku i jest strasznie drogi a Epox jeszcze nie testowany )

Co znaczy profesjonalnie ? Nie rozumiem kwestii odnośnie nietestowanego Epoxa. Epox na polskim rynku jest równo z Abitem. Piszesz Asus, Abit, ... MSI. Nie zgadzam się, z racji nabytej praktyki i wiedzy z nimi związanej. Mam do czynienia ze sprzętem od 10 lat .. po 3 latach walki z Abitami, ich problematycznością, wadliwymi konstrukcjami kondensatorów, konflikatami zintegrowanych HPT vs IBM .. od czasów BE6-II .. do swoich nawet "domowych" potrzeb nie zainwestuję w Abita.

Co do Chaintecha ... równie dobrze mogłeś tu wpisać Jetway, Jamicon .. inna pseudo markowa nazwa.

Kontynuując wątek odnośnie dźwięku. Powtarzam; sprzęt sprzętowi nie równy. Wszystko zależy od bardzo wielu czynników. Znam wiele osób, którym wydaje się, że marka jest dobrym lekiem na wszelkie problemy. Nic bardziej mylnego. Znam wiele kwestii gdzie ECS w połączeniu z odpowiednim wsparciem działa na kilku poważnych stacjach "domowo-roboczych", a jak wiesz ECS niejednego zrażonego do tej marki wprawia o drgawki i konwulsje. Najlepszym także zdażają się wpadki. Faktem jest , że płyty posiadające zintegrowane układy dźwiękowe oferują użytkownikom troszeczkę kłopotów. Tych mniejszych i tych większych. Płyty takie posiadają najtańsze przetworniki audio celem zaoszczędzenia na układach. Najtańsza, niezależna karta dźwiękowa na szynie PCI jest zdecydowanie lepsza w dynamicie i jakości dźwięku, tym samym oferujące mniej kłopotów. Ostatnio na jednej z grup dyskusyjnych zajmującej się sprzętem toczyliśmy (wspólnie ze znajomymi audiofilami) batalię z jednym "opętanym przez marketing" zagorzałym wyznawcą układów typu "wash&go". Bój toczył się o jakość SoundStorm vs Live, Audigy. Morał z tego był taki, że grupa miała niezły ubaw z argumentacji jaką przedstawiał psedu-znawca tematu sprzętu, który jak na pierwszy rzut oka potrafi o wiele więcej niż konfigurowanie okienek ;-)

Zatem nie można bez zasadnej argumentacji, własnych doświadczeń, bez wpisywanie teoretycznych niewłasnych przemyśleń twierdzić co jest dobre, markowe i najmniej problematyczne.

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2003, 10:34 

[/quote]po 3 latach walki z Abitami, ich problematycznością, wadliwymi konstrukcjami kondensatorów, konflikatami zintegrowanych HPT vs IBM .. od czasów BE6-II .. do swoich nawet "domowych" potrzeb nie zainwestuję w Abita

dziwne miałem abita właśnie be6II dosyć długo i niezauważyłem jakichkolwiek problemów z nim związanych często był włączony po 20 godzin dziennie różne procki miałem na nim,był full stabilny musiałeś mieć jakiś wadliwy egzemplaż płyte kupiłem w 99roku a sprzedałem w marcu 2003,bios aktualizowałem też bez problemów ogólnie płyta OK fakt że za taką cenę jaką kupiłem nie warto było około 650zł(patrząc z perspektywy czasu nie warto było za 400zł dostałbym równie dobrą płytkę)

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2003, 11:08 
Moderator forum

MK napisał(a):
od czasów BE6-II .. [/quote]

Wszystko jasne "od czasów".

BE6-II była rewelacyjna, potem .. długo .. długo nic
.. i tak zostało .. do wersji NF7.

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2003, 11:23 

no tak to przegapiłem myślałem że dotyczy tez be6II.... :D

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2003, 18:48 
Moderator forum

MK napisał(a):
po 3 latach walki z Abitami, ich problematycznością, wadliwymi konstrukcjami kondensatorów, konflikatami zintegrowanych HPT vs IBM .. od czasów BE6-II .. do swoich nawet "domowych" potrzeb nie zainwestuję w Abita

dziwne miałem abita właśnie be6II dosyć długo i niezauważyłem jakichkolwiek problemów z nim związanych często był włączony po 20 godzin dziennie różne procki miałem na nim,był full stabilny musiałeś mieć jakiś wadliwy egzemplaż płyte kupiłem w 99roku a sprzedałem w marcu 2003,bios aktualizowałem też bez problemów ogólnie płyta OK fakt że za taką cenę jaką kupiłem nie warto było około 650zł(patrząc z perspektywy czasu nie warto było za 400zł dostałbym równie dobrą płytkę)[/quote]

Do tej pory uzywam Abita - jes najlepszą płytą jaka kiedykolwiek miałem (obawiam sie, że na nową płyte tej firmy niestety nie bedzie mnie stać).
Z markowych płyt qmpel miał Asus-a P2B i miał z nia mase problemów (dużo więcej niż na z ECS-em - podważa to w moich oczach poważnie
prestiż tej firmy). Ogólnie krąży opinia (wśród znanych mi "fachowców"), że Abit robi nowoczesne komponenty, używa dobrych podzespołów, ale pakuje tyle nowinek, że nie zawsze starcza czasu na solidne ich przetestowanie i stad wynikaja niekiedy problemy.

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2003, 19:09 

Moja poprzednia płyta to ASUS P3BF zero problemów przez 3 lata, wcześniej mialem ZIDA ale przy zmianie komponentów z celka 333 na PIII 550 i grafy na GForce 256 płyta nie mogła pociągnąć grafy po 2 tyg po wymianie przyznali siędo tego że port AGP nie dawał tyle napięcia ile wymagał GForce 256 DDR ( to była karta 3 lata ze mną :!: )

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2