Witam!
Opisze mój przypadek może komus sie przyda (na Windows XP)
Na poczatku byl patch 1.1 i nie było problemów. Pozniej pojawil sie 1.2 i tez nie mialem problemow.
Klopoty zaczely sie od patcha 1.3. O ile gra przez internet byla ok, o tyle jak chcialem sprawdzic mapke lokalnie lub zalozyc serwer w internecie wywalalo mnie do pulpitu. W miedzyczasie pojawil sie patch 1.31, tez nic nie zmienil.
Po pojawieniu sie patcha 1.4 postanowilem zrobic format C: i sprobowac zainstalowac wszystko od poczatku. Po instalce Windowsa XP, Zainstalowalem Battlefielda patcha 1.2, pozniej 1.3, Road To Rome, patcha 1.31 i aktualizacje 1.31 do 1.4. Instalowalem po kolei patche, zeby sprawdzac, w ktorym momencie psuje sie gra. Okazalo sie ze na 1.2 bylo wszytko ok, gra psuje sie od patcha 1.3. W sumie cala reinstalka nic nie pomogla - nadal wyloty przy probie zalozenia serwera lokalnego lub w sieci. Na dodatek nie chodzil mi rowniez edytor map Battle Craft, a chcialem poprobowac robienia map.
W zwiazku z tym zdecydowalem sie na kolejny format c:

.
Tym razem, pomoglo, wszystko działa jak nalezy, bez wylotow do pulpitu.
Kolejnosc instalacji:
Windows XP, detonatory 44.03, Battlefield, Road To Rome, patch 1.4
dziala rowniez
Windows XP, detonatory 44.03, Battlefield, Road To Rome, patch 1.31, patch 1.31 do 1.4.
Zainstalowanie pozniej Service Packa 1 nic nie zepsulo.
Prawdopodobnie caly problem tkwil w patchu 1.3., przynajmniej tak okazalo sie w moim przypadku. Ale teraz jest wiecej mozliwosci by go pominac.