Czesc!
Ja kupilem UG-3150. Odpowiednik bodajże ASMAXa BR-804 i Argusa EA-2104 (tzn. bebechy te same, soft ten sam, ale inna obudowa). Kosztowal mnie ok 300PLN. Kupowałem w ADSO -
http://www.router.adso.com.pl. Maja tez inne routery, niektore z modemami, niektore bez. Ten, ktory ja kupilem ma wbudowany switch 4-portowy, wiec bedzie jak znalazl na Twoje potrzeby. Ma statyczny PAT (Port and Address Translation), ktory w wiekszosci routerow do Neo nazywa sie "Virtual Server". Pozwala to na mapowanie portow interfacu WAN na wybrane interface'y LAN, innymi slowy mozesz sobie postawic w domu kilka serwerow, a kazdy z nich bedzie widziany na innym porcie ale na jednym publicznym adresie IP. Zeby stawianie serwerkow bylo jeszcze latwiejsze router ten posiada swietna funkcjonalnosc (zaje*.*!!!) - obsluge Dynamic DNS. Jak wiadomo Neo+ przydziela dynamicznie IP, w zwiazku z tym nie wiadomo jaki adres masz w tej chwili. Dynamic DNS pozwala na uzyskania statycznej nazwy komputera (interfacu WAN) w internecie, np.
moj_komputer.homeip.net na dynamicznym adresie IP. W momencie przyznawania IP przez DHCP, router laczy sie z wybranym przez Ciebie (darmowym) serwerem DynDNS i updateuje twoj wpis w DNSie. Sam bardzo czesto korzystam ze zdalnego dostepu do komputera z zewnatrz a dodatkowo bez problemu stawiam serwerki np TSa, FTP czy tez VNC
Routerek ten ma oczywiscie wbudowany serwer DHCP, NATa, prostego firewalla (access listy), klienta Sysloga, backupowy port dla modemu (RS-232), prosty i krotki (15 pozycji) security log, mozliwosc konfiguracji z zewnatrz/wewnatrz przez WWW.
Pzdr,
Pre100
P.S.: Jakbys mial jeszcze jakies pytanka - chetnie odpowiem.