MichałN napisał(a):
Mam kompa Athlon 2000+XP, 256 DDR RAM, Radeona 9200 z 64mb i monitor 17'. Nawet kiedy gram na nakniższej jakości grafiki i wogóle na wszystkim najgorszym to gra czasami skacze

Kiedy wszystko mam na MEDIUM to prawie nie da sie grać... Co powienienem zrobic zeby gra dzialala cały czas płynnie przy dobrej jakości grafiki?
Po kolei:
#1. Najbardziej cię boli brak pamięci - 256 MB niby powinno wystarczyć, ale może powodować spowolnienia. Szczególnie zaś to się odczuwa jeżeli masz "zaśmiecony" system. Przyjemna gra w BF1942 zaczyna się od 512 MB.
#2. Radeon 9200 to mało dokładne określenie. Jaki on jest jest? Czy 128 bit, czy 64? Wersja 128 jest słaba, ale przy odpowiednim ustawieniu powinna wystarczyć do grania na średnich detalach. 64 bit to tragedia - nieźle nada się do Q3, ale jusz nowsze gierki będa się haczyć. 64MB pamieci powinno styknać. Poza tym istotne sa sterowniki - warto mieć odpowiednio nowoczesne (nie będe wnikał w szczegóły, bo się za mocno w nich nie orientuję). Ważne jest także byś nie szalał z rozdzielczością. 800x600x32 @ 85 powinno być tą własciwą, możesz jednak zaryzykować 1024x768x32 @ 85 - może nie będzie źle. No i wreszcie jeden banał - wyłacz w sterownikach Antialiasing i filtrowanie anizotropowe (jeżeli je masz włączone) - one zabierają duzo mocy obliczeniowej karty graficznej.
#3. Procek masz niezły. Nie jest on może topowy, ale na potrzeby BF1942 w zupełności powinien wystarczyć.
#4. Monitor nie powinien miec tu zadnego wpływu.
Czyli reasumujac - co powinieneś zrobić (jeżeli jeszcze tego nie zrobiłes):
-porządek w systemie
-zainstalowac własciwe sterowniki
-dokupić jeszcze minimum 256 MB pamieci
-zmienić grafikę na jakaś lepszą (jeżeli cię oczywiscie na nią stać)
Update: Shaggy - pisalem ten tekst gdy ty usuałeś inne. Mam nadzieję, że nie są to głupie uwagi.