Teraz jest 25 lis 2024, 00:54

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 gru 2003, 19:50 

Wiem, że to zabrzmi dosyć śmiesznie, ale mam pewne pytanie. Mianowicie, zamierzam sobie zmienić kartę graficzną. Problem polega na tym, iż zawsze zostawiałem komputer w firmie, która wykonywała wszelkie czynności związane z wymianą za mnie, a ja odbierałem komputer kiedy wszystko było już gotowe. Teraz dostanę kartę graficzną pocztą i będę musiał podłączyć ją sobie już sam. Nie znam jeszcze nazwy karty, ponieważ ma to być niespodzianka (zgodna z moją płytą główną :) ). Czy podłączenie karty polega tylko na wciśnięciu jej w odpowiednie miejsce i zainstalowanie sterowników czy jest to bardziej złożone? Tak na marginesie jestem z natury humanistą 8) stąd te pytanie.

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2003, 19:57 

Zazwyczaj jest tak jak mowisz "wciskasz" :lol: a potem instalujesz i powinno wszystko grac

PostNapisane: 20 gru 2003, 20:10 

Scorpion napisał(a):
Wiem, że to zabrzmi dosyć śmiesznie

fakt, zabrzmialo :)
Scorpion napisał(a):
Czy podłączenie karty polega tylko na wciśnięciu jej w odpowiednie miejsce i zainstalowanie sterowników czy jest to bardziej złożone?

teoretycznie: tak...
praktycznie: bywa roznie ;P (moze sie okazac za slaby zasilacz, jakies konflikty sprzetowe itd itp)

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2003, 20:19 
Moderator forum

pewnie jakis mx od nvidii albo se od ati hehe :D

wciskasz w port agp i ewentualnie podlaczasz wtyczke zasilania (jesli to radek na ati), potem juz tylk z tylu monitor, jak juz bedziesz mial karte to podaj jaka to dam reszte szczegolow

PostNapisane: 20 gru 2003, 20:21 
Moderator forum

Qba napisał(a):
teoretycznie: tak...
praktycznie: bywa roznie ;P (moze sie okazac za slaby zasilacz, jakies konflikty sprzetowe itd itp)

Co więcej, ważne aby nie próbować karty AGP montować w slocie PCI i odwrotnie o ile takową kartę zakupisz (wszystko się może zdarzyć).
Jeśli autor wątku ma obawy co do swoich umiejętności proponuję poprosić znajomego kolegę .. na pewno pomoże za kufelek dobrego piwka. Firma tylko skasuje min. 50 zł za kontakt swojego śrubokręta ze śrubkami obudowy klienta.
Jeśli autor jest na tyle odważny i poważnie traktuje nas tu swoim problemem, cóż poradzić ... tak jak z kobietami - kiedyś musi być ten pierwszy raz .. "śrubokręt w dłoń" i do dzieła :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2003, 20:35 

Czyli mam rozumieć, że jeśli otrzymam nową kartę ( prawdopodobnie któraś z serii Readonów) mam ją umieścić tam, gdzie znajdowała się poprzednia karta (G-force 400 mmx 32 MB)? I jeszcze jedno pytanie, czy nowa karta 128 MB (niestety nie znam jeszcze nazwy karty) poprawi znacznie grafikę w stosunku do starej 32 MB? Dzięki za pomoc!

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2003, 20:37 

no tak wsadzasz w to samo miejsce.. w kazdym razie powinno dac sie wsadzic tylko w 1 miejsce.. a co do poprawy grafiki... to zalezy od gier.. samo 128 ramu to nic nie robi...

HIC NATUS EST
Scierkens
M.D. CCC. XXIII. CALENDIS NOVEMBRIS

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2003, 20:43 
Moderator forum

Scorpion.
Zanim wyciągniesz starą kartę uprzednio odistaluj sterowniki w systemie.
Potem smiało wkładasz nową. Jeśli to karta na układzie ATI=Radeon instalujesz najnowsze sterowniki http://www.ati.com (zgodnie z sys. oper.).
Pobierz panel sterujący i sterowniki, poradzisz sobie.
Dla ułatwienia możesz sobie użyć sterownika z CD.
Jeśli nie będą w wersji starszej niż 3.6 będzie OK.

Pojemność pamięci na karcie operacyjnej owszem ma wpływ, ale przy grach wymagających dużej objętości textur. To kolejny temat.
Kupisz wersję 128MB (128bitową) i będzie OK pod warunkiem, że nie kupisz grafiki firmy "krzak".

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2003, 21:27 

Czy bylibyście w stanie wyróżnić te firmy, których kart graficznych zdecydowanie nie warto kupować? Wolałbym wiedzieć w przypadku ewentualnej zmiany karty graficznej w przyszłości.

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2003, 00:33 

Takich, ktorych nie warto kupowac jest sporo najlepiej bedzie jesli dasz nam znac co chca ci wcisnac, zdecydowanie latwiej wymienic to co warto zakupic :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2003, 04:59 
Moderator forum

Scorpion napisał(a):
Czy bylibyście w stanie wyróżnić te firmy, których kart graficznych zdecydowanie nie warto kupować? Wolałbym wiedzieć w przypadku ewentualnej zmiany karty graficznej w przyszłości.

wedlug mojej osobistej oceny na chwile obecna wartosciowe sa tylko karty nastepujacych firmy:

NVIDIA
gainward
msi
leadtek

ATI
hercules
gigabyte

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2003, 10:42 
Moderator forum

Holman napisał(a):
Scorpion napisał(a):

wedlug mojej osobistej oceny na chwile obecna wartosciowe sa tylko karty nastepujacych firmy:

NVIDIA
gainward
msi
leadtek

ATI
hercules
gigabyte

+Sapphire u ATi, I suppose...

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2003, 12:10 

a co a asusem??czyżby takie chały produkował??(nie miałem do czynienia z kartami tej firmy)

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2003, 13:03 
Moderator forum

MK napisał(a):
a co a asusem??czyżby takie chały produkował??(nie miałem do czynienia z kartami tej firmy)

Co ma być ? Asus do układów Radeona powrócił dopiero w wersji R9800TX. Jak kogoś stać może śmiało kupować :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2003, 13:15 

oj Tomy chodiło mi ofkoz o Nvidie i dopisanie asusa do listy..bo nie miałem praktycznie styczności z kartami asusa skoro je pominięto(w spisie Holmana NV) to pomyślałem że taki szmelc musi być :D lub przeoczenie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2