>To były 2 karty. Dodać nalezy jeszcze Vodoo 3 i jej wątpliwa obsłuje AGP >i mamy kompletne przyczyny klęski (czyli łącznie 3) - ja pisałem o jednej
Racja jednak w czasach V3 nikomu nie przeszkadzał brak agp texturingu bo gry i tak tego nie wymagały a 16MB na karcie w zupełności wystarczało.
Najważniejsza była wydajność a w tym V3 był całkiem niezły.
>2 sprawy - Riva 128 to była karta graficzna, Vodoo to akcelerator, Na >słabszych kompach Vodoo wygrywał z Rivą (był w większym stopniu >niezależny od procka), ale na mocniejszych Riva wychodziła wyraźnie na >prowadzenie. I nie jest to moje odczucie, tylko wynik testów w >Gamblerze
>Nie zmienia to jednak faktu, że Vodoo był nieco lepszy (głównie dzięki >Glide i MiniGL - był bardziej bezproblemowy, obsługiwał wicej gier itp..)
Miałem R128 i jedyną najbardziej wkurzającą wadą jaka przeszkadzała szaremu graczowi to było paskudne rozmywanie tekstur. R128 robiła to ziarniście tak że zamiast ładnej rozmytej tekstury było mnóstwo kropek jak by ktoś teksture piaskiem posypa
>Czy mu gadamy o tej samej karcie? Bo AFAIK większość moich >znajomych miała TNT2, a o zakupie Vodoo2 nikt nawet nie myslał. Nie >miała ona ani AGP , miała 8Mb pamieci (przy 32 TNT2). Mnie się wydaje, >że myślisz o TNT - ona była odpowiednikiem V2 (które było od niej >starsze). TNT2 był o wiele mocniejszy niż TNT (około 2-3 razy) więc V2 >nie mógł się z nim równać - odpowiednikiem TNT 2 był V3. Bo jeżeli się >nie pomyliłeś, to co piszesz to kompletna bzdura...
>Looknij na link (zwróć szczególną uwage na wyniki benchmarków na >końcu artkułu):
http://www6.tomshardware.
Pomyliłem czasy V2 z V3

Masz racje TnT2 konkurowała ale z Voodoo 3.
>Rzeczywiście nie miała... ALe była potwornie droga
Jak każda nowa karta. TnT2 jak była nowa też kosztowała ponad 1000zł.
> i nie na kazdej płycie działała - u qmpla na opisywanym jusz Asusie P2B >(pisałem jusz o nim na forum) GeForce 256 DDR (notabene także Asusa) >spalił się z powodu niekompatybilnoci z płytą (karta i płyta tego samego >wytwórcyu - LOL) - cos nie tak było z zasilanie...
A to wszystko przez pobierane 16W prądu
Dla porównania GF2 MX to 4W a GF2 GTS 8W.
Jednak w obecnych czasach 16W to mało bo taki GF4ti4200 bierze tego aż 18W.
>Jest wyraźnie mocniejszy
W czym ? W3dmarku ?
Różnica w grach to 10-20% w zależności od gry.
>i zawiera w sobie pare ciekawych rozwiazań - doskonałe rozwiazanie >pracy dwugłowicowej, nieźle rozwiązany TV out - wreszcie działa >klonowaie ekranu.
Ale to tylko dodatki z których większość ludzi (w tym i ja) nie skorzysta. Mam GF3 i TV-OUT działa znakomicie więc co mi więcej do szczęścia trzeba

Filmy na TV działają więc dobrze jest
> Ale mogę się zgodzic, że są to udoskonalenia, nie rozwiązania >przełomowe - GF4 to tak naprawde poprawiona trójka...
Więc tu się zgadzamy
>Widziałem ja w cenniku - na debiucie w
http://www.gral.pl (taki w miare dobry >sklep dosyć blisko miejsca mojego zamieszkania) kosztowała 560 zł - >mój Leadtek A250 LE TD 64MB w tym samym sklepie był wtedy wart coś >ponad 700 zł - NO COMMENT... Jedynie zawracie w niej technologi >zgodnej z FX i DX9 może coś dać (tak jak jedyna poza ceną zaleta GF2 >MX200 było zawarcie w nim technologi GF2).
Bo ta karta nie jest i nie miała być wydajną kartą dla gracza ale tanią kartą dla gracza. O sukcesie nie decyduje jedynie power karty. Wystarczy zobaczyć na GF2 MX jak się przyjeły i ile ludzi ich używa do tej pory mimo tego że tak karta to słabizna. Cene do wydajności miała jednak odpowiednią przez co nvidia zarobiła sobie na niej sporo $$$
>Tu sprawe może załatwić inne rozwiązanie taktowania chipa i pamięci >(może zmniejszenie szerokości ścieżek tego pierwszego?). Większy >radiator niewiele by pomógł - FlowFX ma na celu skuteszne >"wypompowywanie" ciepła poza komputer, a radiator tego nie zrobi -
No i niech nie robi kto mu karze
Skoro pasywny dwustronny Zalman z heat-pipe potrafi ochłodzić nawet podkręconego Radeona 9700 to nie wierze że z wentylatorem nie wystarczył by na FX'a. A tak pozatym to powinni w końcu robić karty z firmowo założonymi blokami wodnymi

Ciekawe ile czasu minie zanim zwykłe powietrze i wentylatorki przestaną wystarczać.
>trzeba by jeszcze zamontować wyciąg systemowy (a to tak samo jakby >karta miała FlowFX).
Skoro inne karty działają bez wyciągu to nie widze przyczyny dla której FX by go wymagał. Skoro procesory pobierają 40-70W i wyciągu systemowego nie potrzebują to nie sądze aby karta która pobiera może z 30W by go wymagała.