Ludzie zabierajacy głos w dyskusji są porzadni i nie muszą nikomu tego udowadniać - jestes tu nowy więc ich nie znasz - looknij w archiwum, a zobaczysz czy tak naprawde się znaja, czy nie. Jedynie nudzi ich tłumaczenie każdemu po kolei dlaczego trzeba miec oryginał (a takie posty jak twój zdarzają się średnio raz na tydzień). Ja ci jednak spróbuje to wytłumaczyć (kilka osób udało mi sie jusz przekonać). Pominę problem używania kradzionej gry (tak najwłasciwiej mozna określic pirata) i tematyke z tym zwiazaną. BF to gra sieciowa. - granie w pirackiego BF-a to tak jak patrzenie na ciastko przez szybke. Pirat daje jedynie przedsmak prawdziwej gry - mozna ją przejść w singlu kilka razy, ale ogólnie jest to zabawa na max tydzień - dwa. Potem ci sie po prostu znudzi. Możesz grac po LAN-ie z kilkoma kumplami w towarzystwie botów, ale to tesz jest udawanie gry - boty sa schematyczne i po prostu głupie. Po sieci na piracie nie pograsz - nawet jak uda ci się połaczyć z pirackim serwerem to jakość będzie słaba - duzy ping, packet loss itp. - zamiast grac bedziesz się złoscił, że zabijaja ciebie, a ty nawet nie widzisz skąd bo masz lagi.
Za to mając oryginał dostajesz dostęp do kilku tysiecy serwerów na całym swiecie. Na tych najlepszych (i najblizszych) bedziesz miał pingi pomiedzy 10 a 60 (zalezy od twojego połączenia z internetem - zakładam, że masz coś lepszego niz modemm - ja na SDI mam na polskich serwach pingi 30-50) czyli dobre. Będziesz mógł spotykać masę ludzi i sprawdzać swoje umiejętnosci w walce/współpracy z nimi. Możesz (jeśli chcesz) sprawdzić jakimi graczami są Holoman, Citym@n, Blade, Wojt, Lis, czy ja - można nas czesto spotkac na polskich serwach. To nie jest gra z botami - każdy z graczy myśli i stara się współpracować z innymi - boty tego nie potrafią. Naprawde niesamowite jest jak wraz z 15 innymi graczami szturmuje się plaże Omaha broniona przez 16 innych ludzi. Jeden snajper daje namiary niszczycielowi, dwóch innych ludzi używajac tych namiarów niszczy za pomoca dział niszczyciela czołgi na skarpie, a w tym czasie piechota chowajac się za Shermanem szturmuje bunkier. Powiem tylko, że na największych serwerach może na raz grać nawet i 64 graczy - tam dopiero jest jazda. Takie akcje długo sie nie nudzą - za każdym razem jest inaczej - boty maja wyznaczone ścieżki po których się poruszają, ludzie nie - zawsze cię może ktos zaskoczyć. Po pewnym czasie - stajesz się coraz lepszy - gra nabiera nowego wymiaru. Zamiast ganiać i strzelać zaczynasz coraz bardziej grać drużynowo, współpracując z innymi aż dołączasz do jakiegos klanu i w tym momencie odkrywasz gre na nowo. Nie tylko biegasz i wymiatasz, ale zaczynasz realizowac jakąś strategię. Gracie razem w CB (taka liga), trenujecie, myslicie nad strategia na przyszłość - ogólnie okazuje się, że BF to nie tylko ganianie i strzelanie, ale dużo więcej - ta cała otoczka związana z nim jest tak samo zajmujaca, jak sama rozgrywka. Inaczej mówiac masz zajecie na tygodnie. A jak ci się znudzi zwykły BF - mozna zainstalować jakiegoś moda do niego - powstaje ich sporo (Wietnam, Wojna w Iraku, Gwiezdne Wojny, Interstate82, Mad Max, piraci - tematyka jest na prawde zróżnicowana) i w niego grać - zabawa zaczyna sie od nowa.
Ja odkąd dopadłem BF-a praktycznie w nic innego nie gram (a mam dostęp do praktycznie wszystkich piratów-nowości) bo czasu nie mam. I jest tak od początka stycznia - kupa czasu, co nie? Ile w tym czasie wydałeś na piraty? Pewno wiecej niz ja na ta jedna grę. Tak więc mimo, iż wydaje się, że 129 złotych za oryginał (w porównaniu z ceną za pirata) to sporo jakby się zastanowić - okazuje sie, że nie jest to az tak dużo. Moim zdaniem było warto - kupiłem i nie żałuje. Pomysl nad tym...