Teraz jest 19 lut 2025, 22:36

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2003, 20:12 
Moderator forum

Okota napisał(a):
nie wymyslili to dawno temu ci co pisali flashery... :?

popatrzmy wcześniej ... : :twisted:

Okota napisał(a):
zawsze trzeba bios zmieniac z poziomu dosa nie z windowsa... !!

Czyli mam rozumieć, że tak piszą Ci co je tworzą, a potem nie każą ich używać, tak ? :idea: :idea:

Merytoryczna część w dalszym rozważaniu ...

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2003, 20:16 
Moderator forum

a ja powiem ze dla mnie flashowanie biosu z windowsa to lamerka pierwszej wody, to dobre dla ludzi ktorzy kreca softowymi programami, wystarczy jeden blad windy i trzeba flashowac kostke, dos zostanie zawsze najbezpieczniejszy do takich zabaw, a juz w ogole programy ktore sciagaja bios z netu on the fly to juz w ogole kupa smiechu

a z biosem trzeba byc jak ze sterownikami czyli na biezaco :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2003, 22:05 

Ciężko DOS'a nazwać stabilnym systemem. No chyba że stoji i nic sie na nim nie robi :) Te same problemy co moga wystąpić w W9x mogą również wystąpić w dosie. Ponadto flashery dosowe są pisane przeważnie pod typ biosa a nie pod konkretną płyte przez co niekiedy różne rzeczy moga się wydarzyć. Niekiedy poprawnie sflashowany bios pod dosem powodował że płyta nie wstawała po rebocie. Jeszcze nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło podczas flashowania z poziomu Windows.
Już samo to że takie firmy jak Asus wyposarzają swoje mobo w soft do ściągania z netu i aktualizacji biosu z poziomu Windows daje do myślenia że jeśli było by to ryzykowane i bardziej zawodne niż flasher dosowy to wątpie aby tak renomowane firmy decydowały się o rezygnacje z dosowych flasherów.

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2003, 22:45 
Moderator forum

no ja mysle ze wlasnie to ze w czasie kiedy windows kroluje na rynku od ladnych paru lat najlepsze plyty ciagle uzywaja dosowych flasherow daje jednak troche do myslenia

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2003, 23:04 
Moderator forum

Holman napisał(a):
a ja powiem ze dla mnie flashowanie biosu z windowsa to lamerka pierwszej wody, to dobre dla ludzi ktorzy kreca softowymi programami, wystarczy jeden blad windy i trzeba flashowac kostke

Używając Twoich określeń - "lamerką pierwszej wody" określiłbym raczej maksymalne utrudnianie sobie życia i popisywanie się tym 'siakiś to ja ci nie jest haker'. Najprostsza sprawa pod słońcem dla ludzi korzystających z płyt MSI :arrow: program LiveUpdate. Sam wyszukuje odpowiedni BIOS do płyty, tworzy dyskietkę z back'upem aktualnego, spod DOS'u robi szybką podmiankę i po sprawie. Po co brudzić sobie ręce? Mamy XXI wiek... :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2003, 23:11 

@Holman:
To się nazywa zachowanie kompatybilności.
Czy to że najnowsze procesory AMD i Intela zawierają instrukcje x86 oznacza że sa one dobre ? :) Oczywiście że nie :P
To samo jest z flasherami. Po co używać DOS skoro istnieją o wiele stabilniejsze systemy z dydykowanymi pod konkretne płyty flasherami ?

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2003, 23:24 
Moderator forum

A ja mam płytę która się flashuje bez systemu operacyjnego. Po prostu należy wystartowac kompa z odpowiednio przygotowaną (przez specjalny programik) dyskietka/CD w napedzie i wszystkim dalej sie bios zajmie. A jak coś nie wyjdzie - można tą operacje powtóryć ponownie (jak coś pójdzie nie tak bios sam to zauważy i poprosi o CD). Także jak coś (wirus) nam BIOS-a skauje tesz moża go w ten sposób od nowa zapisać. Bardzo fajny patent

Tytuł:
PostNapisane: 19 paź 2003, 23:37 
Moderator forum

Holman napisał(a):
no ja mysle ze wlasnie to ze w czasie kiedy windows kroluje na rynku od ladnych paru lat najlepsze plyty ciagle uzywaja dosowych flasherow daje jednak troche do myslenia

Tu nie chodzi o przyjęte normy w popularyzacji róznych wersji OSów.
Jeśli masz pewność, że pod Windowsem aktualne procesy, w czasie których będziesz robił WinFlash w 100% sa pewne i pozbawione błędów z resztą komponentów komputera można śmiało je uznać za godne użycia.
Od 3 lat dokonuję aktualizacji z tego poziomu i jeszcze ani razu nie "uziemiłem" żadnej płyty.
Znowu znane mi pojędzie Lama ... Lama tu lama tam.
Chyba jakis klub otworzę.

Tytuł:
PostNapisane: 20 paź 2003, 01:01 
Moderator forum

@yacub

czy ja mowie ze jestem 'siakis haker'? hmm raczej nie, mowie ze wole dos bo sie do niego przyzwyczailem i uwazam ze jest bezpieczniej, po co brudzic sobie rece? ja nie uwazam ze brudze sobie rece flashujac spod dosu, przeciwnie mam poczucie ze mam wieksza kontrole nad procesem flashowania niz jakis program pod windowsem jakich by on tam wodotryskow nie mial

@Phoenix
coz w dosie robi sie na przyklad po to zeby mozna bylo sobie szybko dobrac odpowiedni bios do aktualnych ustawien kompa, w zlaeznosci co testuje to czasem wahluje sie biosami majac je na 1 dyskietce lub w 1 miejscu na dysku, i wszystko to robie z poziomu dosu bez czekania az winda mi sie zaladuje, poza tym jestem w pewnym sensie tradycjonalista i wole taki flash

@Tomy
to sie bardzo ciesze ze od 3 lat ta metoda zdaje u ciebie egzamin, zycze dalszych sukcesow

---

ciekawstka przy flashowaniu w windowsie (i w dosie tez ale rzadziej jednak) jest to ze czesto ludzie zapominaja ze maja podkrecone kompy i flashuja na oc, na epoxach na przyklad czesto sie zdarzalo ze padala kostka biosu wtedy

jak zawsze wybor nalezy do usera czy woli dos czy winde, moze rzeczywsice sie zagalopowalem z ta "lamerka pierwszej wody", przepraszam

Tytuł:
PostNapisane: 20 paź 2003, 09:02 

...tak wracając do treści pytania to zmiana biosu nic nie pomoże , a AGP x 4 jest automatycznie ustawiane przez bios jeżeli karta i płyta go obsługuje , problem leży bardziej w małej ilości RAMu

Tytuł:
PostNapisane: 20 paź 2003, 11:05 

Holman napisał(a):
@Phoenix
coz w dosie robi sie na przyklad po to zeby mozna bylo sobie szybko dobrac odpowiedni bios do aktualnych ustawien kompa,

A co za problem zrobić to samo z poziomu Windows ? :)

Cytuj:
w zlaeznosci co testuje to czasem wahluje sie biosami majac je na 1 dyskietce lub w 1 miejscu na dysku, i wszystko to robie z poziomu dosu bez czekania az winda mi sie zaladuje,

Aż tak ci się długo windows wgrywa ? :wink:
Nie no ale argument :) Odpalać dosa i klepać w klawiature czy odpalić windowsa i ze 3 razy kliknąć myszką aby było gotowe :)
Dla mnie to pierwsze to utrudnianie sobie życia.

Cytuj:
poza tym jestem w pewnym sensie tradycjonalista i wole taki flash

I tu jest chyba własnie główny powód dla którego bronisz flashowanie w dosie a ludzi używających flasherów windowsowych wyzywasz od lam.

Cytuj:
ciekawstka przy flashowaniu w windowsie (i w dosie tez ale rzadziej jednak) jest to ze czesto ludzie zapominaja ze maja podkrecone kompy i flashuja na oc, na epoxach na przyklad czesto sie zdarzalo ze padala kostka biosu wtedy

Nie uwierze w te rzadziej w dosie.
Jak jakaś płyta ma wykręconą na maks magistrale to czy w dos czy w windows na jedno wychodzi, te same ryzyko uwalenia flasha.

Cytuj:
jak zawsze wybor nalezy do usera czy woli dos czy winde, moze rzeczywsice sie zagalopowalem z ta "lamerka pierwszej wody", przepraszam

:mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2