> Kilka postów a Ty nadal nie napisałeś żadnych argumętów czemu nie.
Podałem. Może to zabrzmi sielankowo, ale dla mnie ważniejszym jest, aby całość kompozycji GPU i CPU dawała subiektywną ocenę komfortowej pracy. Ty nadal chcesz argumentacji opierającej się na przytaknięciu tezie, że im szybsze CPU tym wydajniejsza grafika. Przyznaje Ci rację, ale nadal z uporem maniaka stawiam jasno swój argument; jest pułap który w zupełności zaspakaja nawet najwybredniejszych graczy. Jeśli ktoś ma kupę kasy i chce inwestować w nowe zabawki, celem pocieszenia własnego sumienia, że jego sprzęt uzyskuje max. możliwości .... bardzo proszę. Ciągu dalszego na pewno się za chwilę domyślisz.
> A jaką widzisz różnice w GF1 od GF2 MX pod względem skalowania z CPU ?
Oba układy cechuje prawie identyczna skalowalność.
Pomijamy kwestię wydajności.
>Sorry ale powiem prosto z mostu i mam nadzieje że się nie obrazisz. >Sądze że zaczołeś drążyć temat w którym za wiele konkretów nie wiesz
>i próbujesz za wszelką cene pisząc ogólnikowo i nie konretnie >wyprowadzić dyskusje że jednak jest po twojemu.
Nie potrafię sypać z rękawa jak działa każdy element odpowiedzialny za obsługę GPU. Moje ogólnikowe tezy wypływają głównie z własnych odczuć i rzeczywistych różnic jakie oferują układy w danym przedziale mocy procesora.
Jeśli wytykamy już sobie niedociągnięcia to i ja dodam coś od siebie. Wiem zabrzmi to chaotycznie w tej części postu, ale poruszyliśmy mniej lub bardziej dociekliwie wiele kwestii. Ja już zdążyłem zauważyć, że to Ty w wielu ich częściach starasz się udowodnić swoje racje (nie będę prowokować cytując wyniki po dokonaniu wnikliwej analizy niniejszego forum. Za bardzo łapiesz za słówka i nawołujesz do okazywania podobnego stanowiska. Nie krytykuję meritum problemu, ale krytycznie patrzę i oceniam posterów rzucających technologiczny bełkot nie zważając na realną, własną ocenę stanowiska. Tutaj całe szczęście nikt z nas się zbytnio nie zagolopował. Chociaż w głównej mierze podejrzewałem, że zaczniesz sypać laboratami porównań ;D
Ja patrzę z perspektywy gracza i końcowego użytkownika. Interesuje mnie własna ocena poziomu grywalności, a tym samym subiektywne wykorzystanie mocy komputera. Nie pozwolę sobie wcisnąć tez, które podpierane są wirtualnymi testami o konieczności stosowania mocnych jednostek celem zaspokojenia sumienia gracza. Jak nabędziesz mocne i wydajne GPU możemy kiedyś powrócić do rozmowy.
Dalej .. Lubisz powoływać się na obce testy. Bardzo konkretny i rzeczowy argument, który owszem połowicznie świadczy na korzyść posiadania mocnego CPU, ale na Boga .. nie daj się zwariować.
To musi rozstrzygnąć naszą "bitwę".
http://www.benchmark.pl/felietony.php?a ... 1034029223
>No właśnie w tym sęk że taki R9700-9800 nie rozwinie swoich >możliwości na procku 1.5 ani nawet 2.0.
Nie napisałem, że rozwinie w pełni na 1.5Ghz, ale wyraźnie i jasno stwierdziłem, że w zupełności wystarczy .. tym bardziej 2Ghz, a to już chyba jest różnica, prawda ?
I nie wiem czy nazbyt ogólnikowo nie potraktowałeś wcześniej podanego przez siebie testu. To stary P4 1.9Ghz ze znacznie mniejszym cache'm. Czyli odpowiednik mniej więcej nowego P4 1.6 GHz.
>Wzrost wydajności będzie do około 3Ghz a skoro jest wzrost (nawet >niewielki) to nie może być mowy o krańcowym skalowaniu z cpu i >wykorzystywaniem 100% możliwości grafiki.
No to zacytuję Ci samego siebie:
"Jednakże granice 2Ghz jest w 100% i w pełni wystarczająca "
Ja tu nie widzę ani słowa o 100% skalowalności.
>Skoro piszesz że grafiki z górnej półki rozwiną pełnie swojich możliwości >już na procesorze 1.6Ghz to IMO nabijasz ludzi to czytających w butelke
Nic takiego nie napisałem .. jeszcze raz przeanalizuj tekst i moje ew. poprawki mające na celu ukazanie esencji moich treści ..
Wystarczy .. jak dla mnie.
>Wystarczy że odpowiesz na 1 pytanie
Zgodnie z oczekiwaniami
>Dlaczego przykład jaki podałem jest zły
Gdyż nie uzyskasz skalowalności zgodnej z szybkim procesorem.
Chodzi mi o to, że im szybszy procesor tym mniejszy zysk.
Bynajmniej w tym przykładzie.
>Napisałeś że co nie może gpu to robi cpu a teraz piszesz o czymś tak >oczywistym jak skalowanie z cpu. Odwracanie kota ogonem...
Dokładnie. Ty po prostu nadal nie rozgraniczasz istotnych rzeczy.
Sprawa jest prosta - skalowalność jest zależna głównie od dwóch kwestii:
- engine'u
- przepustowosci karty
W wypadku generowania są dwa ograniczenia:
- szybkosci przygotowywania danych do wyświetlania
- szybkosc z jaką można je wyświetlać
Jesli karta wyświetla dane w wysokiej rozdzielczości i z dużą ilością efektów (pozerajacych GPU/przepustowosc pamieci) to to że procesor jest w stanie wygenerować 2 razy tyle danych nijak się nie przekłada na szybkość wyświetlania tych danych - czyli "poweropodobnego" CPU.
Odwracając poruszonego przez Ciebie "kota" mogę stwierdzić, że jeśli natomiast rozdzielczość jest niska i niewiele efektów to to, że karta jest w stanie wyswietlać ich dwa razy wiecęj nic nie zmiania jeśli procesor nie jest w stanie ich przygotować. Czego dowodzą wszelkie testy układów GPU. Powracając do wcześniej poruszonej skalowalności to pamiętaj, że pojecie skalowalności kiepsko przekłada sie na realną grywalność - w zdecydowanej wiekszoćci przypadków da sie dobrać takie warunki
dla których osiągasz optymalną jakość grafiki i optymalną płynność dla duetu procesor/karta. Tym samym zadowalając potencjalnego gracza.
>Ale zmiana ta (T&L) była między DX 6 a 7. Ja o DX 6 nic nie pisałem >więc nijak to sie ma >do naszego "problemu".
Przyłożyłeś .. powracam do początku posta i w kolejnej edycji moglibyśmy stworzyć własny słowniczek pojęć
Sprzętowe wspomaganie T&L, które i tak nie miałoby racji bytu bez odpowiedniego API; co już wiemy.
>I co ma wspólnego koniec skalowania z cpu oraz twoje porówanie że R9000 nic więcej nie pokaże po przejściu z DX 8 na 9 ? To bez sensu.
Ma o tyle sens, że gdyby R9000 wspierałl DX9 to w wypadku tytułów korzystających z niego mógłby osiągnąć wyższe wyniki przy tym samym procesorze. Tym przykładem chciałem Ci pokazać, że owe porównanie cechuje jedna ważna zależność; brak wynikowej różnicy w wydajności i wspieraniu funkcji, które są zaimplementowane w API, a nie mają odzwierciedlenia w układzie. Czyli mój kontrast wymogu mocnego CPU, przy dobrym GPU.
>ps. Jeśli chcesz mi odpowiedzieć a nie chcesz pisac na to forum to >zapraszam na gg.
Sądzę, że nikt się nie pogniewa za nasze prywatne wywody. W miarę Twoich pomysłów na uświadomienie mnie, że moje 2Ghz nie oferują mi w pełni szczęścia mogę chętnie poczytać o zasadności (lub też nie) wyższych układów
W mojej kwestii skrzętnie wyprowadziłem chaos swoich myśli.
Głównie dzięki temu, że pierwszy zauważyłem, iż piszemy zupełnie o czymś innym. Teraz uważam, że wszystko w tej kwestii zostało zakończone happy-end'em, a w przyszłości ... ustalimy co i jak będziemy nazwyać w dalszych dyskusjach