Teraz jest 28 lis 2024, 01:12

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2005, 23:15 

Scorpion napisał(a):
A czy nie lepiej by było kupić coś z nvidii? Z doświadczenia wiem, że gry EA bardziej preferują karty właśnie tej firmy, a przynajmniej kolejne serie Fify. I mam jeszcze jedno pytanko. Czy karta w tym przedziele cenowym pozwoli mu pograć w Battlefield Vietnam na najniższych detalach? Dzięki z góry.

ja jade na GF4mx440 hehe
w sumie to teraz gram praktycznie tylko w 42 bo o ile w vietnama moge ciac w powiedzmy 20-25 osob to w 42 daje rade w ponad 50 bez zadnych przyciec :D

Tytuł:
PostNapisane: 2 lut 2005, 23:45 

Scorpion napisał(a):
A czy nie lepiej by było kupić coś z nvidii? Z doświadczenia wiem, że gry EA bardziej preferują karty właśnie tej firmy, a przynajmniej kolejne serie Fify. I mam jeszcze jedno pytanko. Czy karta w tym przedziele cenowym pozwoli mu pograć w Battlefield Vietnam na najniższych detalach? Dzięki z góry.

Dlaczego nie Nvidia? Proste, w tym przedziale cenowym nie ma propozycji które mogą w pełni konkurować z ati. Cała gama kart Nvidii jest droższa i w rzeczywistosci mniej wydajna. A jeśli chodzi o wydajność, to na Sapphire 9550 ( koniecznie 128 bit) którego testowałem, na najniższych detalach w 1024x768 ilośc klatek nie spadała poniżej 60. Jednak nalezy podkreślić że ta karta to przedewszytki potencjał do podkręcenia ( rdzeń do około 400, pamięci różnie ważne żeby były conajwyżej 4ns)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2005, 00:40 

morthag napisał(a):
Scorpion napisał(a):

ja jade na GF4mx440 hehe
w sumie to teraz gram praktycznie tylko w 42 bo o ile w vietnama moge ciac w powiedzmy 20-25 osob to w 42 daje rade w ponad 50 bez zadnych przyciec :D

Powiedz jakie masz ustawieniea Video w BFie. Bo ja zauważyłem (taką samą kartę mam) że zmiana jakości tekstur nie powoduje u mnie znacznej zmiany ilości FPS (może dlatego że karta jest skręcona na maksa).

Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2005, 03:39 

1. Ale czy nie będzie problemów z uruchamianiem gier przy karcie graficznej z ati? Pytam, ponieważ nie chciałbym do niego biegać codziennie i grzebać w plikach.
2. Czy polecić mu Radeona 9550 Sapphire bulk czy BOX? http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=2603
3. Czy ta karta będzie współpracowała z jego płytą główną ECS k7s5a?

Dzięki z góry.

Tytuł: Witam !
PostNapisane: 3 lut 2005, 07:26 

Jaki procek i ile ramu ma ten kolega ?
Po płycie widzę, że cienko..... Jeżeli nie chcesz mieć problemów, to kup Gf4Ti, np. 4200. byle 128mb ram (przydaje się, do vietnama szczególnie). Wersje 128mb słabiej się kręcą, ale imo warto mieć więcej ramu.
Powiem tak - jeżeli kumpel nie będzie kręcił - kup za 250zł Gf4Ti (nie mx !!!), wytarguj cenę! Ja swojego będe sprzedawał na ~kwiecień (?) :)
Jeżeli będziecie się bawili i podkręceli - kupcie Radka 9550 - będzie wydajniejszy + obsługa DX9. Za takie pieniądze ciężko coś dostać..
Pooglądaj na forach, np http://www.frazpc.pl , ale - wpierw poszukaj w archiwum, bo Cię zjadą ;)
Przeklejam z http://www.benchmark.pl

Karta AGP do ~300 zł

-Radeon 9550 128MB DDR DVI/TV (128-bit)
Karty z tej serii są w rzeczywistości "Radeonem 9600 z zaniżonym taktowaniem". Podkręcając GPU do 325 MHz, z powrotem otrzymamy pełnowartościowego Radeon 9600, czyli kartę o 100 zł droższą. UWAGA! "łatwe" podkręcanie możliwe jest tylko na sterownikach Catalyst do wersji 4.8. W nowszych firma ATI założyła już blokadę na overclocking. Na tej karcie można zagrać nawet w Half Life2 (rozdzielczość 800x600).
Polecamy model Gigabyte z pasywnym chłodzeniem - zwłaszcza dla miłośników cichych pecetów.

-GeForce 3 Titanium 200 (dodaję - lepiej 4ry! mam 12.500 w 3dmark2001)
To co prawda archaiczny już model, zgodny tylko z DirectX 8, ale bardzo wydajny za sprawą architektury renderingu 4x2 (2 TMU na każdy potok - czyli tak samo jak w GeForce 4 Ti). W grach DX8 wydajnością może przyćmić FX'a 5200 i Radeona 9550. Polecamy wszystkim którzy unowocześniają swoje kompy do gier, a płyty główne w nich zamontowane mogą obsłużyć tylko grafiki z AGP x4.

Karta AGP do 400-600 zł

-Radeon 9550 XT Extreme rev 2.1 128MB + DVI/TV
Najatrakcyjniejsza obecnie karta w tym przedziale cenowym. Typ chipa to RV360 - ten sam który jest montowany w kartach Radeon 9600XT. Karta po zainstalowaniu wykrywana jest w systemie jako Radeon 9600 XT. Częstotliwości taktowania to - w zależności od partii - GPU od 400 do 450 MHz i pamięci od 500 do 550 MHz (DDR 250-275 MHz). Przy maksymalnych zegarach karta ta wydajnością odpowiada serii Radeon 9600 Pro, droższej średnio o 100 zł.
Na tej karcie można już spokojnie pograć w Doom3 (800x600 High) i Half Life2 (1024x768 High).
Osobom, które nie lubią się bawić w podkręcanie zegarów i chcą mieć pewną, 'rasową' kartę, z serii 9600 polecamy nieco droższego :

-ASUS 9600 XT 128MB DDR DVI + TV
zegary 500/600 MHz - odpowiednio GPU/DDR - chłodzone pamięci, markowa, solidna karta oferująca 10-15% wyższe osiągi od powyższego 9550XT.

Powodzenia !

Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2005, 14:40 

Z kart 400-600 pod agp to wybór 9600 jest już chyba troche nie odpwoiedzni... taki Gf6600 AGP jest jakieś dwa razy wydajniejszy i mieści się w tym przedziale cenowym.

A co do 9550 jakie problemy macie na myśli bo ja nie bardzo rozumiem...
Karta to karta wkładasz instalujesz sterowniki i jak nic nie zepsujesz to działa...

Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2005, 15:09 

Oto informacje o jego płycie głównej :
ECSk7s5a
Form Factor : FULLATX
Chipset : SiS735
VGA/Audio : NO/YES
Modem/Lan : NO/NO
DIMM/DDR : 2/2
PCI/AGP/AMR : 5/1/1

Czy z tą płytą Raedon 9550 128bit Sapphire będzie współpracował?

-KZI- :

Procesor - AMD Athlon 1600+ (1,39Ghz)
RAM - 256 DDR, ale razem z kartą dokupi kolejne 256.

Jestem pewien, że nie będzie podkręcał karty, ponieważ ani ja, ani on się na tym nie znamy, a z resztą obawia się o sprzęt i nie wchodzi to w jego przypadku w grę.

Dzięki z góry.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2005, 15:30 

Płyta ma zgoność z agp 4x ,a 9550 ma zgodnosc w dół do agp 4x. więc karta będzie działaći nie powinno być problemu. I moim zdaniem lepiej będzie się sprawował 9550(nawet nie podkęcony) ze wzgledu na nowasza architekture i obsługe DirectX9.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2005, 15:31 

Jak już o grafie mowa, mam radka 9800 SE (R350) i pytanie , jak sprawdzić czy można w niej uruchomić dodatkowe cztery potoki. Ostrzegam, że w tych sprawach jestem zupełnym laikiem. :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2005, 16:21 
Moderator forum

naprosciej zainstaluj stery omegi ...jesli wsio pojdzie ok to moze mozesz odblokowac...nie zawsze dziala ten sposob

Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2005, 16:41 

ponoc mozna tez jakos spod rivatuner tzn zaladowac jakiegos pacza czy cus z pod tego programiku, ale nie bawilem sie tym wiec szczegolow nie znam...

Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2005, 17:01 

Scorpion - ja bym chyba wziął jak najtaniej GF4Ti4200 - szczególnie jeżeli miałbyś jakiegoś znajomego co chciałby Wam odsprzedać... Kart do Bf będzie bardzo dobra, Twój kolega ma raczej słabego proca, a obawiam się, że Radek potrzebuje silneeego sprzętu :)
Jeżeli nie chcecie używanego, no to tylko Radeon 9550 128bit, jeżeli bardzo Ci zależy, to poszukam na Frazie jakie modele dokłądnie polecają - tylko, że teraz jedę do teściów ;)

Scorpion - dzisiejszy temat: http://www.frazpc.pl/b/98129 - o kręceniu 9550

Ja bym chyba wziął jak najtaniej GF4Ti4200 - szczególnie jeżeli miałbyś jakiegoś znajomego co chciałby Wam odsprzedać... Kart do Bf będzie bardzo dobra, Twój kolega ma raczej słabego proca, a obawiam się, że Radek potrzebuje silneeego sprzętu :)
Jeżeli nie chcecie używanego, no to tylko Radeon 9550 128bit
Pozdro !

Jenkins - masz różne rzeczy - znalazłem speszal for Yu :)
Cytat : "ja mam 9800 SE @ Pro a wcześniej miałem 9500@Pro i przy takich samych zegarach zysk z 256 bitowej szyny danych jest rzędu 15% (sprawdzane na 3D mark 2001 SE). Zysk z odblokowania potoków tez jest rzędu 15% max 20%. Jest też bardzo dobra do podkręcenia (mam pamiątki 2,8 ns). U mnie po założeniu VGA Silencera i radiatorków na pamięć da radę podkręcić na XT (aczkolwiek rzadko używam, poziom Pro w większości zastosowań wystarcza). "
Strona: http://www.frazpc.pl/artykuly/215/7/x/S ... ontrol/BOB

Poczytaj w komentarzach na dole strony, tam piszą czym odblokować.
Tu masz coś o przegrzewaniu: http://www.frazpc.pl/b/95944

Nie miałem nigdy radeona, ale kumpel 9500@9700 sterami Omegi zmieniał ;) Tyle, ze on kupił go w Komputroniku z serii sprawdzonych, że będa działać ;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2005, 19:26 

dedido napisał(a):
morthag napisał(a):
Scorpion napisał(a):

ja jade na GF4mx440 hehe

Powiedz jakie masz ustawieniea Video w BFie. Bo ja zauważyłem (taką samą kartę mam) że zmiana jakości tekstur nie powoduje u mnie znacznej zmiany ilości FPS (może dlatego że karta jest skręcona na maksa).

Ustawienia video: wszystko na medium, tekstury 60%, lightmaps ON :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2005, 19:47 

Wybaczcie małe OT, ale jak już jesteście przy tematach grafy to muszę się poradzić:
Jestem teraz na czasie kupna nowego kompa, ale ma on kosztować gdzieś w granicach 2000 - 2500zł więc nie moge szaleć. Chciałbym do tej maszynki zamontować karte GF 6200 PCI-E, czy to dobry pomysł? (wiem, że można ją nieźle podkręcać i że nie kosztuje za dużo)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lut 2005, 20:12 

Dzięki KZI, próbowałem sterownikami i riva też pr. ale pojawiają się artefakty wię chyba dupa zbita , słyszałem coś o biosie i jego wymianie ale w moim wypadku to jest chyba bez sensu? :cry:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2