Teraz jest 24 lis 2024, 08:08

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Porada
PostNapisane: 6 sie 2005, 00:17 

Moj komp to p4 2Ghz 756 ram gf2mx 400 64 mb.Problem tkwi w tym ze strasznie mi tnie.Kiedys juz gralem w bfa na tym samym kompie tylko ze procku 1.7 celeron a wiec o wiele slabszym(okrojony cache) i wszystko chodzilo plynnie.A teraz lepszy procesor i zero plynnosci?CO to moze byc?
Druga sprawa to net -mam chello 2 mbity-jakie beda najlepsze ustawienia dla tego netu (chodzi o szybkosc polaczenia adsl-256k,lan-t3>1m)?
Trzecia sprawa to celownik.W zwiazku z tym ze wlasciwie zaczynam grac w bf a gralem w csa to mam pytanie zwiazane z celownikiem.Da sie wylaczyc rozszerzanie(w csie komenda cl_dynamiccrosshair) i czy mozna tez zmienic wielkosc celownika.Moze to glupie ale sam nie moglem ustawic.
Czwarta sprawa to fpsy.Czy sa tak samo wazne jak w csie tzn czy powiedzmy zeby sobie pograc bez zadnych oporow musi byc 100?

Za pomoc z gory THX !!!

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2005, 02:48 

Oryginał masz?? :> :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2005, 03:07 
Moderator forum

#1. Grafa słaba - może wtedy lepsiejszą miałeś? Dla BF-a 1942 oba proce w zupełności stykają. GF2MX400 nie.
#2. Jaki OS masz? Może wtedy Win98, a teraz XP? Pod XP BF1942 sużo gorzej chodzi.
#3. Jakie sterowniki? Stara grafika wymaga starszych. Te nowe są słabe bo są robione pod kątem nowych GPU kosztem wydajności na starszych...
#4. Na jakim patchu grałeś wtedy, a na jakim teraz? Różnica w wydajności pomiędzy wersjami 1.0 (pierwsza), a 1.61 (najnowsza) jest ogromna. 1.0 śmigał na celku 700 z GF2MX i 256MB RAM, 1.61 potrafi przycinać na Celku 1400@1400 z GF4Ti.

#5. Łącze - ustaw ISDN. Styka. Zmiana na lepsiejsze nic ci nie da in plus, a moze spowodować lagi.
#6. Nie ma zniamy celownika. Wielkość i "dynamiczność" jego są predefiniowane i nic na to nie poradzisz. Mozesz jedynie zmienić kolor w serupie. GHrzebiąc w pliku videodefault.con możesz jeszcze zmienić FOV.
#7. FPS-y sprawdzasz komendą "fps 1" w konsoli. Przyjmuje się, że do komfortowego grania potrzeba 60+ FPS-ów. Oko ludzkie wychwtci różnice do max 30, ale do 60 jeszcze odczujesz delikatnego laga na myszce. Powyżej 60 nie zauważysz jusz różnicy (60, 80, 100 czuje się jusz tak samo). Piszę oczywiscie o minimalnych FPS-ach - tak by nigdy (w trakcie największych nawet wymiotek) nie spadało poniżej tych 60 FPS-ów.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2005, 11:21 

_XENA_ napisał(a):
#7. FPS-y sprawdzasz komendą "fps 1" w konsoli. Przyjmuje się, że do komfortowego grania potrzeba 60+ FPS-ów. Oko ludzkie wychwtci różnice do max 30, ale do 60 jeszcze odczujesz delikatnego laga na myszce. Powyżej 60 nie zauważysz jusz różnicy (60, 80, 100 czuje się jusz tak samo). Piszę oczywiscie o minimalnych FPS-ach - tak by nigdy (w trakcie największych nawet wymiotek) nie spadało poniżej tych 60 FPS-ów.

jaka jest skala tego wykresu\tabelki i jak ją wyłączyć?? :P

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2005, 12:14 

A wiec tak rzeczywiscie wtedy mialem win98, teraz mam XP pro.Karta jest slabiutka to wiem i zamierzam ja wymienic na gf4 ti 4600 albo kupic 6200 odblokowac 4 potoki i przerobic ja na pelna wersje 6600.
Nie gram w pelna wersje bf tylko w to demo sciagniete z waszej strony(z tym ze zamierzam kupic oryginal-demko sciagnalem zeby zobaczyc jak bedzie chodzic gra).
W grafice wylaczylem aa i filtrowanie anizotropowe i chodzi o wiele lepiej przy medium quality.
Oprocz tej komendy fps 1 ktora pokazuje ile fpsow jest mozna ustalic ich jakas granice np nie bedzie wiecej jak 60?
Ostatnia sprawa to sens..Mam wgranego mousefixa.Jakos mozna nastawic wartosc inaczej niz na tym suwaku w opcjach?Nie moge go odpowiednio dopasowac i zadko kogo ubic!! hyhy

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2005, 17:17 
Moderator forum

#1 Przesiadka z 98 na XP duzo tłumaczy.

#2. Cyferki pokazuja FPS-y, wykres ich stabilność (najlepiej jak to jest prosta linia).

#2. Wyłączyć to można komendą fps 0

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2005, 17:54 

Ja mam dokladnie taki sam problem, kiedys gralem na gorszym kompie, wszystko gorsze: grafa, ram, procek. A teraz gra mi sie tnie mimo ze mam lepszego kompa.

Strefa czasowa: UTC + 2