Teraz jest 12 kwi 2025, 14:18

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 maja 2003, 15:55 
Moderator forum

Witam.

No to wreszczie otrzymałem przesyłkę z długo wyczekiwaną zawartością w postaci BF1942 i RtR.
Radość .. przeogromna.
No normalne jak Murzyn na widok blaszek ;-)

Przejdę jednak szybko do meritum, otóż.

Po instalacji postanowiłem rozwiązać problem z ciągłym wołaniem aplikacji o napęd CD. Zessałem NO-CD do wersji 1.31 (uprzednio oczywiście zaaplikowałem owego patcha) i wszedłem na serwer pl.[SPQR] (chyba to był WIDMO) .. zresztą wczoraj grubo po północy korzystając z ASE szybciutko zweryfikowałem listę serwerów BF1942 i o tej godzinie był to jedeyny (AFAIK) oblężony serwer. Było chyba 16/32 graczy. Nieważne.
Co zauważyłem i co mnie zaniepokoiło.

Będę pomijał moją praktykę i grę, gdyż dopiero co się uczę.
Chociaż udało mi się skosić kilku Szkopów ;-)
Dopadłem sie przy Hitlerowskiej fladze do obcego działka i skosiłem Tigera oraz kilku Helmitów .. ale miałem zabawę.

Dobrze .. do rzeczy, szybciutko.

Jak pisałem koszystałem ASE więc z serwerkami problemu nie było.
Natomiast wpisywane ręcznie .. te zgodne ze stroną SERWERY na bf1942.pl niestety nie działają i dostaje komunikat, że serwer nie może zostać zlokalizowany ;-(

Druga rzecz .. gram na 15" LCD Samsung 151N. Grafika R9500Pro.
Jakość miodna. Anizo 16x, AA x4 .. cud. Ale .. nie wiem co jest. Jakość tekstu i opisów pod komendami radiowymi jest marna. Spotkałem się już z taką niedogodnością przy C&C Generelas. Nie mogę się doczytać co wypisują gracze. Co mam z tym zrobić. Dodam, że LCD działa z Auto adjust, wszystko midzio, podłączony po Dvi, tylko ten teskt ;-(

Trzecia rzecz .. udało mi się wytrwać przez 3 kolejne rozgrywki. A ja prosiłem .. przy powitaniu na forum .. nie zabijajcie mnie tak szybko ;P
Dobrze .. w tym przypadku jest taki oto problem: jak piszę, 3 rozgrywki koniec trzeciej potyczki .. widze kto zdobył najwiecej skilli i wszystko wisi.
Modem kablowy, łącze 256kb, pingi na poziomie 30-40 grało się idealnie, żadnych lagów, etc... a tu taki ZONK ;-(
Co więcej .. nie mogę w żaden sposób zamknąć gry ;-(
Tylko sztywny reset ;-(
Dodam, karta niepodkręcona, system stabilny jak skała, działa w uploadzie 16/24 więc nie ma mowy o winie sprzętu. Coś dzieje z grą .. nie wiem co. Czy może to wina ASE, które w tle pilnuje wydajności sieci zgodnie z configiem. Dodam, że w znacznie wolniejsze serwery np. MOHAA mogę mordować przez 3-4 godziny i nie ma żadnych kłopotów.

Hmn .. co jeszcze zdążyłem zauważyć.
Aaa .. fakt .. kultura gry. Ostatnio ciekawy temat.
Czy dopuszcza się strzelanie do startującego samolotu.
Kurde jakiś killer walił do mnie ze 4 razy. Nawet nie zdążyłem się rozpędzić ;-( Dodatkowo .. swój ziomek walił do mnie z bazooki.
No ja nie mogę. To ja tu kupuję oryginała, aby pograć na legalnych serwerach, gdzie panuje rzekoma kultura i zachowanie a tu kolejny ZONK. Dobrze, że człowiek nie nerwowy i na spokojność zarzył małą "czarną" ;-)

Co jeszcze .. mhn ... To wszystko .. no może to, że znowu sie rozpisałem ;D

PostNapisane: 23 maja 2003, 17:00 

===Tomy===[PL] napisał(a):
Kurde jakiś killer walił do mnie ze 4 razy. Nawet nie zdążyłem się rozpędzić ;-( Dodatkowo .. swój ziomek walił do mnie z bazooki.
No ja nie mogę. To ja tu kupuję oryginała, aby pograć na legalnych serwerach, gdzie panuje rzekoma kultura i zachowanie a tu kolejny ZONK. Dobrze, że człowiek nie nerwowy i na spokojność zarzył małą "czarną" ;-)

coz - co do Twoich problemow to nie wiem, nie mam doswiadczenia z LCD. na pewno to nie wina ASE. nie wiem jak pomoc.

co do kultury, to niestety realia sa takie jakie sa. niestety. radze szybciutko sie podszkolic i starac sie o "angaz" w klanie jakims - wtedy ten problem zniknie. poza tym gra w klanie to zupelnie inna gra, nieporownywalna w ogole "miodnoscia" ze zwyklym freeplayem. trenuj zatem. ;)

PostNapisane: 23 maja 2003, 17:13 
Moderator forum

1. Dzisiaj spróbuje się "pomęczyć". Dodam, że LCD na sztywno 1024x768, z innymi grami poza wspomnianym C&C, które uruchamiałem do testów; nie mam kłopotów. Trochę to męczy. Tekstury piękne, jakość terenu .. męczy wyświetlany text .. może to kwestia ustawień sterownika ? Gry ? Mam wszystko na max. Panel w tej klasie jest rewelacyjny. Z racji mojej 4,5 latorości, która dobiera się do komputera jak do swojej ulubionej zabawki musiałem zainwestować w LCD. Dodatkowo nie gram w tryby wyższe niż 1024x768 i to mi najbardziej pasuje. Kusi mnie panel 17" jednak jakość interpolowanej rozdz. z 1280 na 1024 pozostawia jeszcze w wielu typach wiele do życzenia. Mam jednak nadzieję, że nie będę musiał powracajć do CRT ;-(

2. Co do freeplayera. Zgodzę się. Jednak klan wymaga pewnych wyrzeczeń. Wymaga samozaparcia, dyspozycyjności i oddania klanowi. Na tym etapie chyba się nie popiszę. Dom, praca .. obowiązki zawodowe .. nocny tryb życia .. powoduje, że będę grać dla zabawy. Może kiedyś znajdzie się klan, który ulgowo będzie podchodził do takich jak .. ja. Zdaję sobie sprawę, że gracze będący członkami klanów posiadają zupełnie inną kulturę. Jednak powracając do swojego problemu kiedy to .. jakiś gracz strzelał do mnie jeszcze na pasie startowym .. to był członek klanu. Ze zignorowania .. nie zapisałem nicka. W każdym razie Szkop .. grał rewelacyjnie.

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2003, 18:44 
Moderator forum

"
No to wreszczie otrzymałem przesyłkę z długo wyczekiwaną zawartością w postaci BF1942 i RtR.
Radość .. przeogromna.
No normalne jak Murzyn na widok blaszek
"

Czyli się udało....

"
Po instalacji postanowiłem rozwiązać problem z ciągłym wołaniem
\CIACH
zostać zlokalizowany ;-(
"

Może być to winą NOCD. Z niektórymi wersjami Cracka gra w ogóle odmawia współpracy po sieci (nie chce się łączyć).

"
Druga rzecz .. gram na 15" LCD Samsung 151N. Grafika R9500Pro.
Jakość miodna. Anizo 16x, AA x4 .. cud. Ale .. nie wiem co jest. Jakość tekstu i opisów pod komendami radiowymi jest marna. Spotkałem się już z taką niedogodnością przy C&C Generelas. Nie mogę się doczytać co wypisują gracze. Co mam z tym zrobić. Dodam, że LCD działa z Auto adjust, wszystko midzio, podłączony po Dvi, tylko ten teskt ;-(
"

Anizo 16x, AA x4 - może w tym problem?

"
Trzecia rzecz .. udało mi się wytrwać przez 3 kolejne rozgrywki. A ja
/CIACH
MOHAA mogę mordować przez 3-4 godziny i nie ma żadnych kłopotów.
"

Zwsze można napisać exit w konsoli. Innego pomysłu nie mam niestety.

"
Hmn .. co jeszcze zdążyłem zauważyć.
"

Jest nawet kilka osobnych topiców traktujących o tym temacie...

"
"

Ale tylko wrogiego ;)

"
Kurde jakiś killer walił do mnie ze 4 razy. Nawet nie zdążyłem się rozpędzić ;-(
"

Jakbyś się "zdązył rozpędzić" to zapewne on by miał kłopoty..

"
Dodatkowo .. swój ziomek walił do mnie z bazooki.
No ja nie mogę. To ja tu kupuję oryginała, aby pograć na legalnych serwerach, gdzie panuje rzekoma kultura i zachowanie a tu kolejny ZONK. Dobrze, że człowiek nie nerwowy i na spokojność zarzył małą "czarną"
"
Wszędze są ludzie porządni i ci mniej porządni. Miałeś pecha i trafiłęś na chama - trzeba było powiedzieć o tym adminowi - może by z gościem porządek zrobił.

"
Co jeszcze .. mhn ... To wszystko .. no może to, że znowu sie rozpisałem ;D
"

Ja chyba tesz ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2003, 19:00 

komenda - quit i gra wychodzi do windozy
a NOCD może powodowac problemy jak wspomniał XeNA

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2003, 20:09 
Moderator forum

Dzięki XENA za kolejny "trop" ;-)

Więc,

1. Także podejrzewam, że to wina patcha NO-CD.
2. Korzystam w wielu przypadkach z VirtualCD Clon-a.
Tworzę obraz płytki. Jest szybko i cicho.
Wiem, że BF1942 to zabezpieczenie SD 2.6>
Czy mogę zrobić obraz i go wykorzystać ?
Czy gra nie będzie dalej wołać o CD ?
Jest jakaś inna metoda na uruchamianie gry bez płytki ?
3. Skonsultowałem problem rozmytego i niewyraźnego tekstu na LCD.
Także poruszył kwestię AA i Anizo. Zrobie Aplication preference i zobaczymy co będzie. BF nie wykorzystuje tych funkcji to wiem.
Wymuszam je sterownikiem, ale czy nie będę miał gorszej jakości obrazu ? .. muszę się sam przekonać.
4. Konsola nawet nie chciała się wywołać.
5. Czytałem wątki nt kultury i zachowania, stąd dodatkowe refleksje ;-)
6. Za 4 razem udało sie wystartować, ale z dymiący "ogonem" daleko niezaleciałe ;-)
7. Jak poradzę sobie z czcionkami w grze, na pewno będzie mi łatwiej zapisać kto dokonał "zamachu" na moją osobę ;-)
8. Proszę 3mać kciuki w dalszych zmaganiach.
9. Dziękuję za odzew ..

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2003, 21:01 
Moderator forum

Tyle razy ci jusz odpisywałem, że jeden raz więcej nie zrobi różnicy. Ja osobiście nic nie kombinuje - mam płytke w napędzie jak gram i jest qll (aktualnie płytkę z R2R). A co do napisów... W różnych rozdzielczościach różnie wygjądają - najlepiej IMHO z 800x600 (format obrazu 4x3), 1024x768 to dalej ten sam format, jeżeli jednak zmienisz na jakąś pośrednią (np 1042 na 900-ileś tam) to będą jusz zniekształcone i trudniejsze w rozczytaniu. Dodatkowo looknij jaka jest maksymalna REALNA rozdzielczość twojego LCD. Może jednak nie 1024? Jeżeliby tak było, to interpolowanie mogłoby unieczytelniać napisy...
Ja jednak obstawiam antialiasing - pamiętam, że miałem (chyba) kiedyś w jakiejś grze podobny problem - czcionki zlewały się z obrazem przez co były nieczytelne.
Dodam jeszcze, że (moim zdaniem) panele LCD nie sprawdzają się w "szybkich grach 3D". Mają one za małą szybkość odświerzania i nieco "smużą" przy szybszej akcji. Kiedyś zapewne zostanie to usunięte, ale na razie wole standardowy monitor...

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2003, 21:25 
Moderator forum

1.Panele LCD w rożnym 15" mają zgodnie z normą i specyfikacją zawsze nie więcej niż 1024x768 także w rozdzielczości zalecanej.

2. W większych matrycach 17"> zalecaną rozdzielczością jest 1280x1024.
Mniejsze zfefiniowane przez użytkownika i dostępne w panelu rodzielczości powidują ogólnie znany problem rozdz. interpolowanej, przy której obraz staje się rozmyty (mniej czytelny i wyraźny).

3. Isnieją nowe matryce, które potrafią bardzo łądnie interpolować.
Widziałem najnowszy model EIZO .. cud. Jednak cena zaporowa .. ok 4500 zł z cyfrowym wspomaganiem pikseli ISP.

4. Co do monitorów CRT vs LCD są różnorakie teorie. LCD jest na razie nielubiane i niedoceniane właśnie przez broblem czasu reakcji. Wielu producentów oszukuje podając rzeczywisty czas reakcji matrycy. Zapalenie i gaszenie na poziomie 11-15ms jest już do przyjęcia.
Faktem jest, że nie istnieją matryce które nie smużą. Jest to ujemny efekt na reakcję. Jednak w wielu przypadkach, decydując się na zakup należy osobiście sprawdzić ze względu chociażby na to, że każdy użytkownik owe smużenie dostrzega w wieloraki sposób. Przed zakupem panelu sugerowałem się bardzo wieloma aspektami. Pominę większość, ale właśnie smużenie było najważniejsze. Przetestowałem 8 różnych marek. Trafiłem na tę naj. Smużenie, które fizycznie jak piszę występuje (zawsze) dla mnie i dla oglądaczy obrazu wyświetlanego na SM 151N jest niedostrzegalne. Szybkie gry akcji FPP są idealne. MOHAA, Spearhead, BF1942 wyglądają OK. Dalsze kwestie możemy poruszać na priv, aby nie tworzyć OT niezgodnego z tematyką grupy.

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2003, 22:56 
Moderator forum

Po takim wykładzie, to ja tylko mogę się zamknąć i siedzieć cicho ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2003, 00:21 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
Po takim wykładzie, to ja tylko mogę się zamknąć i siedzieć cicho ;)

1. Chętnie dziele się zdobytą wiedzą, w zakresie który dobrze znam. Zdążyłem poznać obecne na rynku matryce LCD, mam stały dostęp do nowych modeli .. w razie "W" .. wspomogę.

2. Ja natomiast jestem laik w kwestii BF-a i chętnie pouczestniczę w Twoich lekcjach :wink:

3. Widzisz .. efekt .. przemęczenia .. paluchy się kleją i walę take byki ;D

4. EUREKA ... wyłączyłem AA i Anizo .. tekst kryształ. Dziękuję .. <wirtualny żywiec> :D

5. Teraz idę powalczyć (a raczej sie przywyczajać) do bytności płyty w napiędzie .. kurcze .. a ja tak lubie swój wyciszony komputer ;D

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2003, 02:10 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
Ja osobiście nic nie kombinuje - mam płytke w napędzie jak gram i jest qll (aktualnie płytkę z R2R).

Udało się. Wszystkie kłopoty rozwiązane. Bez płytki, bez problemów, z czystym obrazem. Grało się super .. znowu zginąłem z ... xxxxxxx razy ;-(

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2003, 09:13 
Moderator forum

> Grało się super .. znowu zginąłem z ... xxxxxxx razy ;-(

Na polskich serwach jest naprawde wysoki poziom - nie przejmuj się za bardzo że często giniesz - jest to cena jaką trzeba zapłacić za naukę. Staraj się jedynie być użyteczny dla teamu i ciesz się z każdego fraga (nawet przypadkowego) na zawodnikach lepszych niż ty - oni tesz nie są nieśmiertelni (mimo, że niekiedy takie sprawiają wrażenie. W Soldier's Handbook (taki fajny poradnik) dołączonym do Mercillesa jest troche ciekawych porad dotyczących strategi i taktyki - warto obllokać i przyswoić sobie. Niektóre rzeczy są oczywiste, inne nieco mniej (np porównania czołgów). Choćby dla niego warto zassać Mercillesa...

A co do paneli LCD - jestem konserwatystą i preferuje zwykłe monitory - szczególnie, że ca cenę dobrego LCD 15' można kupić monitor 19' (taką różnicę trudno zignorować)

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2003, 13:02 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
A co do paneli LCD - jestem konserwatystą i preferuje zwykłe monitory - szczególnie, że ca cenę dobrego LCD 15' można kupić monitor 19' (taką różnicę trudno zignorować)

Dalsze rozważania za i przeciw zależą już w kwestii preferencji danego, zainteresowanego użytkownika.

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2003, 20:14 
Moderator forum

Dwa małe pytania:
Gdzie zwykle grywasz w BF-a?
Pod jaką xywą (xywami - jak ich jest więcej) grywasz w BF-a?

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2003, 21:55 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
Dwa małe pytania:
Gdzie zwykle grywasz w BF-a?
Pod jaką xywą (xywami - jak ich jest więcej) grywasz w BF-a?

1.Głównie serwery dostępna na ASE. PKGR-42.
2. Gram pod xywą zgodną z nickiem czyli ===Tomy===[PL]. Na razie bardzo marnie mi idzie, ale cały czas się staram.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2