Teraz jest 12 kwi 2025, 14:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 maja 2003, 16:02 

Mam pytanko czy ktoś to stosuje i czy napotkał na jakieś problemy w związku z tym.
Osobiście posiadam 73W ogniwo i mam zamiar je zastosować. Główna obawa dotyczy skraplania się powietrza. Poprostu czy tej mocy Pletier będzie "produkował" wodę ???

PostNapisane: 30 maja 2003, 17:16 
Moderator forum

Zb0y napisał(a):
Mam pytanko czy ktoś to stosuje i czy napotkał na jakieś problemy w związku z tym.
Osobiście posiadam 73W ogniwo i mam zamiar je zastosować. Główna obawa dotyczy skraplania się powietrza. Poprostu czy tej mocy Pletier będzie "produkował" wodę ???

Z tego co wiem to główne ryzyko używania ogniwa to że po jego niepoprawnym zainstalowaniu (co się często zdarza początkujacym użytkownikom) ogniwo będzie dostarczać ciepło do procka zamiast je usuwać (co doprowadzi do szybkiego przegrzania się procka). Co do produkcji wody zupełnie nie wiem o co chodzi - może dlatego, że o ogniwach jedynie słyszałem i nigdy z nimi nie miałe żadnych doświadczeń.

Ale jedno jest pewne - trzeba z nimi być bardzo ostroznym...

Tytuł:
PostNapisane: 1 cze 2003, 03:56 
Moderator forum

kazde ogniwo peltiera (nawet 70 w) charakteryzuje sie tym ze w czasie jego pracy wystepuje duze skraplanie i musisz miec odpowiednio zaizolowana plyte glowna i okolice socketa zeby nie zrobic zwarcia na plycie, oprocz tego musisz odbierac duze ilosci ciepla poniewaz dziala ono na zasadzie biegunowosci - jak z jednej strony b zimno to z drugiej bardzo cieplo, do odbierania ciepla z peltiera najlepsze jest chlodzenie wodne, jesli jestes niedoswiadczonym uzytkownikiem w tego typu sprawach to stanowczo odradzam mozntaz peltiera ale water cooling mozesz sobie zalozyc bo imho to jest najlepsza forma chlodzenia kompa - cicho i mozna ostro podkrecic), ja na przyklad na WC podkrecilem antka xp 1700+ z 1466 mhz na 2590 mhz w pelni stabilnie 8) , jesli jestes zainteresowany wc to zerknij sobie jak to wyglada w moim kompie -> http://www.moded-kompz.net/?name=Projects&id=9, jak chcesz jakiejs dlaszej porady w temacie zapraszam na gg

Tytuł:
PostNapisane: 1 cze 2003, 07:12 
Moderator forum

WC wyglada kosmicznie, ale musiało także sporo kosztować ;)

Ja na szczęście nie mam takich dużych wymagań - lekko podkęcony ( do 10%) procek wystarcza mi niesamowicie...

Tytuł:
PostNapisane: 1 cze 2003, 12:49 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
WC wyglada kosmicznie, ale musiało także sporo kosztować ;)

coz ;), dobre wc mozna juz zklozyc za ok 300 zl

_XENA_ napisał(a):
Ja na szczęście nie mam takich dużych wymagań - lekko podkęcony ( do 10%) procek wystarcza mi niesamowicie...

z podkrecaniem jest jak z BF -> trzeba zlapac bakcyla :), potem sie wyciska max ze sprzetu chcby nie wiem co ;)

Tytuł:
PostNapisane: 1 cze 2003, 14:43 
Moderator forum

Deko ciebie rozumiem - tesz podkręcam ile się u mnie da, mam zainstalowanie "mocniejsze" wentylatory itp... Jednak staram się kontrolować tego "bakcyla" i nie wykraczać poza pewną granicę - WC/Peltier IMHO jest jusz poza nią - mnie starczy to co mam ;)

Ale domyślam się, że od pewnego momentu robi się to bardziej kwestia prestiżu niż przyrostu mocy obliczeniowej (słyszałem o gościu który podkręcił biurowy kalkulator - przyrost mocy miał mniejszy niż 1%, ale dokonanie było ;) )

Tytuł:
PostNapisane: 1 cze 2003, 22:47 
Moderator forum

Holman napisał(a):
z podkrecaniem jest jak z BF -> trzeba zlapac bakcyla :), potem sie wyciska max ze sprzetu chcby nie wiem co ;)

I się tego nie wykorzystuje w codziennych zadaniach nawet 50% choćby nie wiem co ;D

Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2003, 01:36 
Moderator forum

===Tomy===[PL] napisał(a):
Holman napisał(a):

I się tego nie wykorzystuje w codziennych zadaniach nawet 50% choćby nie wiem co ;D

no tu dyskutowalbym akurat, dzieki temu robie naraz defraga i NAV 2003, sciagam emule i/lub flashgetem, przegladam stronki i pisze w wordzie, a to wszystko plynniutko i bez zaciec bo power jest -> za 300 zl m mam athlona 3300+

poza tym jak mowilem i jak pisal XENA to jest sport dla prestizu i przyjemnosci, walczy sie o kazdy mhz i punkt w benchmarkach, no a poza tym ta moc pod maska, mmm :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2003, 08:20 
Moderator forum

Dzięki zabawom w maksymalny tuning poznaje się lepiej swój komputer i "rządące nim" mechanizmy - użytkownik uczy się maksymalnie wykozystywać dostępną moc obliczeniową. Wysoce prawdopodobne, że to że tak dobrze ci działa nie jest wynikiem ostrego podkręcenia (czyli przyrostu mocy obliczeniowej), ale dobrego stuningowania (ustawienia i dogrania)...

A co do bakcyla - na prawde jest spora sadysfakcja, gdy uświadomisz sobie, że znasz swój komputer bardziej niż przeciętni uzytkownicy i potrafisz to w pełni wykożystać. Był czas, że ustawiałem prędkość taktowania procesora/grafy w zależności od pogody (tzn w upalne dni mniejszy overclocking, a w chłodne większy ;) ). Jednak teraz dałem sobie spokój - mam za wiele na głowie aby zawracać sobie głode duperelami - ustawiłem na jedno universalne ustawienie i mi wystarcza...

Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2003, 09:03 

Holman napisał(a):
===Tomy===[PL] napisał(a):

no tu dyskutowalbym akurat, dzieki temu robie naraz defraga i NAV 2003, sciagam emule i/lub flashgetem, przegladam stronki i pisze w wordzie, a to wszystko plynniutko i bez zaciec bo power jest -> za 300 zl m mam athlona 3300+

poza tym jak mowilem i jak pisal XENA to jest sport dla prestizu i przyjemnosci, walczy sie o kazdy mhz i punkt w benchmarkach, no a poza tym ta moc pod maska, mmm :)

no i gry szybciej chodzą

Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2003, 14:48 
Moderator forum

Holman napisał(a):

Owszem, ma to w pewnym stopniu wpływ na szybkość działania PC-ta jednakże w wielu kwestiach różnice pomiędzy 2Ghz a 2,5Ghz gdzie w niektórych przypadkach jest wymagane spec chłodzenie i patenty jest różnicą kosmetyczną. Co do Twojego przykładu drogi Holmanie to owszem. Wiele systemów nawet z 3Ghz jakie widuję, nie potrafi prawidłowo obsłużyć defragmentacji dużej ponad 80GB partycji w sytuacji kiedy nagle potrzebujesz uruchomić inną aplikację. Mam tutaj na myśli, że nie tylko magiczne Ghz świadczą o wydajności. Liczy się czas dostępu do pamięci masowej, a także prędkość magistrali i pamięci, poprawnie skonfigurowanego OS'a, etc.

Holman napisał(a):

Wiem o czym piszesz. Prawdziwy numerolog nie zna umiaru. Ciągłe inwestycje i wyścigi o to kto będzie miał więcej magicznych punktów w teście słynnej "Cebuli" itp. Jak dla mnie istenie granica, która trwale od roku jest nieprzekraczalna. Na codzień zajmuję się amatorską obróbką AV/DV. W tej kwesti zegar 1500 Mhz w zupełności wystarcza. Zmieniam co jakiś czas na wyższe "magiczne" numerki, różnicy fizycznej .. nie widze. Gry, zabawa, praca, WWW .. działają identycznie czy to jest 1500-2500Mhz. Oczywistym jest, że jeśli poruszymy kwestie spec-softu, któremu więcej Mhz jak na leparstwo to owszem ... Im więcej tym lepiej.

BTW: jeszcze raz dzięki za radę odnośnie "spadochronów i granatów" ;D
Ciągle się uczę :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2003, 14:51 
Moderator forum

NaYReL napisał(a):
no i gry szybciej chodzą

Nie do końca. Mocne GPU klasy R9500/9700/9800 potrafią w pełni wykorzystać swoje możliwości już przy procesorach zaopatrzonych w zegar 1600 Mhz. Przy zastosowaniu mniejszych prędkości, w niektórych momentach użytkownik podcina jednostce GPU skrzydła, tym samym ksztusząc jej możliwości. Do spokojnej gry w zupełności wystarcza 1.6Ghz powyżej to już zabawa i poprawianie własnego morale przy wpatrywaniu w magiczne cyferki zegara :D

Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2003, 18:50 
Moderator forum

Daltego jest tuning - aby tak optymalnie "ustawić" komputer by wykorzystać maksymalnie jego moc. Ale rzeczywiście jest sporo racji w tym, że niektóre programy nie zauważą różnicy pomiedzy zwykłym a podkręconym prockiem - jak gram w Red Alert (#1) to nie ma różnicy, czy robie to na P3 550@666, czy na Celku 1400@1500 - na obu chodzi idealnie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2003, 18:58 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
to nie ma różnicy, czy robie to na P3 550@666, czy na Celku 1400@1500 - na obu chodzi idealnie ;)

Wiesz to jest RTS .. tym bardziej tytuł, którego nie intersują Pixel Shadery, instukcje SSE2, 3DNow i inne "cuda" ;-)
Owszem są też tytuły, które wręcz pokazują slide show nawet będąc wyposażonym w mocne GPU np. Fplaspoint, który swoją strukturę API opiera na wektorowym kreśleniu grafiki (ustawienie visibility na 100) i nawet 2.0Ghz dostaje czkawki. Ogólnie to jest temat "rzeka" .. wszystko zależy od wielu preferencji i ogólna wydajność PC-ta zależy od bardzo wielu czynników.

Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2003, 20:27 
Moderator forum

Nie chodzi mi o konkretny przykład, ale o mechanizm..
Równie dobrze mogę podać jako przykład Shogo (gierka FPP) - tesz na obu kompach bedzie śmigała...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2