Teraz jest 24 paź 2019, 02:48

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 paź 2007, 08:27 
Offline
Moderator forum

Dołączył(a): 8 mar 2004, 01:27
Posty: 1858
Lokalizacja: Łódź
No cóż, innego sposobu nie mam. Sprawdź wszystko to, co napisałem powyzej, szczególnie lokalizację plików *.con i czy na pewno w kazdym jest zmienione tak, jak być powinno (wg przykładu) i czy monitor i karta mają odpowiednie sterowniki.

Ja mogę tylko dodać, ze zanim doszedłem, że w conach mozna wymusić 1680x1050, grałem na maksymalnej rozdziałce, jaką oferował BF w menu Video czyli bodajze 1440 x 900.

W tej chwili, chociaż gra na pewno uruchamia się w 1680 x 1050 (dowodem screenshot w poscie wyzej), w menu pokazuje właśnie 640 x 480 x 16.

Jednak obydwie te rozdziałki idzie łatwo odróżnić gołym okiem, więc chyba
szukałbym przyczyny w *.con'ach.

_________________
Battlestations Midway - moja nowa pasja :)

Podpis nieczytelny...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 paź 2007, 08:57 
Offline

Dołączył(a): 4 sty 2004, 12:46
Posty: 292
Lokalizacja: Kraków
EST_PL napisał(a):
No cóż, innego sposobu nie mam. Sprawdź wszystko to, co napisałem powyzej, szczególnie lokalizację plików *.con i czy na pewno w kazdym jest zmienione tak, jak być powinno (wg przykładu) i czy monitor i karta mają odpowiednie sterowniki.

Ja mogę tylko dodać, ze zanim doszedłem, że w conach mozna wymusić 1680x1050, grałem na maksymalnej rozdziałce, jaką oferował BF w menu Video czyli bodajze 1440 x 900.

W tej chwili, chociaż gra na pewno uruchamia się w 1680 x 1050 (dowodem screenshot w poscie wyzej), w menu pokazuje właśnie 640 x 480 x 16.

Jednak obydwie te rozdziałki idzie łatwo odróżnić gołym okiem, więc chyba
szukałbym przyczyny w *.con'ach.


No własnie w tym problem ze w menu pokazuje mi taka rodzielczosc i taka niestety też w rzeczywistości jest. A jeżeli chodzi o przykład to zrobiłem dosłownie tak samo jak ty

_________________
Polish soldier fights for the freedom of other nations but dies only for Poland


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 sie 2009, 09:38 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lip 2004, 13:15
Posty: 2432
Lokalizacja: Bydgoszcz
Własnie zakupiłem monitor '24 cale (HP LP2465) i chciałem ustawić natywna rozdzielczość w BFie (1920x1200).

Pozmieniałem .con'y tak jak jest podane, zmieniłem na "tylko do odczytu" i BF mi działa w 800x600 :(

WTF ?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 sie 2009, 23:25 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lut 2004, 18:16
Posty: 3389
Lokalizacja: Kraków
Napisz dokładnie co zmieniłeś. Sprawdź czy ustawienia nie wróciły do początkowych. Rozdziałkę sprawdzasz w grze? Bo menu chyba ma niższą rozdzielczość niezależnie od tego co ustawisz dla rozgrywki. Pamiętam że ja też miałem jakiś mały problem z tym i dopiero za drugim czy trzecim podejściem zaskoczyło. Ale niestety nie pamiętam co robiłem nie tak...

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 sie 2009, 22:55 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lip 2004, 13:15
Posty: 2432
Lokalizacja: Bydgoszcz
Wszystko pozmieniane sprawdziłem po 5x - ustawienia pozostały.

Rozdziałkę sprawdzam w grze - sprawdzam w menu monitora i pokazuje 800x600 (i tak też to wygląda) :|
Nie wiem co zrobić ...

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 sie 2009, 20:13 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lut 2004, 18:16
Posty: 3389
Lokalizacja: Kraków
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wyszukanie na dyskach wszystkich plików z rozszerzeniem .con , wejście do każdego który ma coś wspólnego z video, zmiana wszystkich tak żeby było dobrze, dopisanie allow all refresh rate do każdego. I odpalenie BFa.

Mój video.con w katalogu: C:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 1942\Mods\bf1942\Settings\Profiles\Custom wygląda tak:

rem *** Generated ***

game.setGameDisplayMode 1680 1050 32 60
game.setDetailTexture 5
game.setShadows 0
game.setEnvironmentMapping 0
game.setGraphicsQuality 3
game.setLightmaps 0
game.setRenderWhenSpawnMenu 1
game.setMenuViewdistance 100
game.setEffectsQuality 3
game.setPerformance 0

Ale na wszelki wypadek zmieniłem rozdziałkę we wszystkich tego typu plikach i w videdefault.con również :). Sprawdź jeszcze raz na spokojnie - może jakiś głupi błąd.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2009, 13:48 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lip 2004, 13:15
Posty: 2432
Lokalizacja: Bydgoszcz
Mój wygląda tak:

rem *** Generated ***

game.setGameDisplayMode 1920 1200 32 75
game.setDetailTexture 5
game.setShadows 1
game.setEnvironmentMapping 1
game.setGraphicsQuality 3
game.setLightmaps 1
game.setRenderWhenSpawnMenu 1
game.setMenuViewdistance 100
game.setEffectsQuality 3
game.setPerformance 0


I już znalazłem odpowiedź - winne było ustawienie odświerzania - monitory '24 wyświetlają max. rozdzielczość przy 60Hz a ja miałem ustawione 75Hz.

BF już śmiga na 1920x1200 - wygląda to nieziemsko jak na 7 grę :shock: :D
Polecam ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 wrz 2009, 17:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 wrz 2007, 19:37
Posty: 67
Wrzuć screena :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 wrz 2010, 22:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 wrz 2010, 21:41
Posty: 1
Dla mnie ta metoda wgl nic nie dała....Fajnie się gra w BF ,ale nie na takiej rozdzielczośći z tych dostępnych jak mam normalną 1680 x 945 (czy jakoś tak) xD

_________________
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 sty 2011, 07:09 
Offline

Dołączył(a): 31 sty 2011, 06:58
Posty: 1
Witam..czy mogl by mi ktos wytlumaczyc krok po kroku jak zmienia sie linie? bo w tych scieżkach podanych ponizej sa tylko jakies pliki CON nie da sie ich edytowac ani nic?? wiec jak zmienic ta linie??? :))

Aby uzyskać swoją rozdzielczość - należy zrobić następujące rzeczy:

Zamienić linie

game.setGameDisplayMode 800 600 32 0

na

game.setGameDisplayMode 1680 1050 32 60

w następujących plikach

C:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 1942\Mods\bf1942\Settings\Profiles\Default\VideoCustom.con
C:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 1942\Mods\bf1942\Settings\Profiles\Default\Video.con
C:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 1942\Mods\bf1942\Settings\Profiles\Custom\VideoCustom.con
C:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 1942\Mods\bf1942\Settings\Profiles\Custom\Video.con

Dodać lub uzupełnić linię aby wyglądała tak:

renderer.fieldOfView 1.1

w pliku

C:\Program Files\EA GAMES\Battlefield 1942\Mods\bf1942\Settings\VideoDefault.con

Ustawić atrybut zmodyfikowanych plików na Tylko do odczytu i rozkoszować się grą :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 sty 2011, 13:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2007, 13:16
Posty: 342
Lokalizacja: Gdynia
Otwieraj pliki .con za pomocą notatnika.

_________________
Twój podpis był sprzeczny z regulaminem i został usunięty. Uapa


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL