Teraz jest 19 lut 2025, 22:40

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2003, 12:48 

Mozna podzielic neo bez routera na 2 osoby? Chcialbym udostępnic sygnal bratu przy pomocy samych sieciowek(moj komp działał by jako server) I jesli jest mozliwosc podzialu neo+ to potrzebne do tego jakies oprogramowanie?

Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2003, 13:00 

z tego co wiem to mozna normalnie ale towj kom bedzie musial lazi 24h na dobe i 31dni w miesiacu :twisted: wiec lepiej zinwestowac w router z sub :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2003, 13:06 

Jesli masz neo na modemie podlaczanym przez usb to mozesz podzielic tylko przez swojego kompa, sa routery (nie wiem czy dostepne w Polsce), ktore umozliwiaja podlaczenie modemu usb, ale sa drogie.

Do tego nie sa potrzebne zadne programy, mozesz zrobic to spokojnie przez windowsa, poprostu podajesz ip Twojego kompa jako brame domyslna w konfiguracji TCP/IP na kompie brata.

Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2003, 13:50 

Najlepiej byłoby wycisnąć od TPsy modem ADSL z wyjściem ethernetowym - wtedy podpinasz go bezpośrednio pod huba/switcha i nie martwisz się żadnym serwerem i dzieleniem łącza. Jeśli masz standarowe urzadzenie z wyjściem USB, to pozostaje ci tylko współdzielenie łącza z komputera, do którego przyłaczasz modem lub ewentualnie zakup na własną rękę modemu/routera ADSL (koszt myślę, że ok. 200-300 PLN). BTW dzielenie łącza w Windozie obciąża procesor, więc należy się liczyć z penym spadkiem wydajności jesli zdecydujesz sie na to rozwiązanie

Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2003, 15:00 
Moderator forum

Cytuj:
Najlepiej byłoby wycisnąć od TPsy modem ADSL z wyjściem ethernetowym - wtedy podpinasz go bezpośrednio pod huba/switcha i nie martwisz się żadnym serwerem i dzieleniem łącza.

tiaaa a ciekawi mnie jak przyznasz adresy IP.

co do podziału neo to najtańszym rozwiązaniem jest postawić jakieś stare gówno na linuxie (byleby miało USB).

dysk 500 MB, przynajmniej z 32 MB ramu procek cokolwiek (stare pentium) i wio - gra i tańczy.

Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2003, 15:11 

Oczywiscie ze jest to mozliwe. Mam takie rozwiazanie juz od roku.
A wiec w kompie 1 (dostep z neo) musisz wsadzic druga karte sieciowa aby polaczyc z kompem 2
komp 1:
Instalujesz ICS ( Internet Connection Sharing)
dajesz stale IP dla sieciowki do lan np 192.168.0.1 maska 255.255.255.0

komp 2
stale ip np 192.168.0.2 maska ta sama co w komp1
we wlasciwosciach protokolu ip zakladka gateway wpisujesz ip kompa 1
zakladka dns to samo
internet explorer /extras /opcje /polaczenia / lan ustawienia- wszystkie puste okienka.
Hmm powinno wystarczyc ale poszukaj na necie jest tam opisane bardziej szczegolowo. I napisz czy sie udalo.

Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2003, 15:31 

To lepiej wydac 200 pln i kupic router. Troche drozej ale o ile wygodniej i bezpieczniej (sprzetowy firewall).

Tytuł:
PostNapisane: 13 paź 2003, 16:19 

najlatwiej to kupic modem ADSL z wbudowanym routerem - np.: Asmax Router AR800C - ma przelacznik 4 portowy i sprzetowy firewal. Podlaczamy go zamiast modemu do neo i z niego zozdzielamy bezposrednio na inne kompy. Oczywiscie sa tansze modemy od tego asmaxa (ten kosztuje ok 450 PLN).

Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2003, 00:46 
Oldboy Battlefield.pl

ok no to ja sie tak podlacze... a jak zrobic cos takiego:
net przez lan i dolaczyc do tego neo... pod XP .. nie bedzie sie gryzlo?? ze net z 2 zrodel? robil to ktos???

Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2003, 03:21 

Okota napisał(a):
net przez lan i dolaczyc do tego neo... pod XP .. nie bedzie sie gryzlo?? ze net z 2 zrodel? robil to ktos???

Ja u siebie mam na siec puszczonego DSLa 1M i neostrade tylko dla siebie (ten DSL jest na 20 osob), ale szczerze mowial nigdy nie probowalem ustawiac tego zeby bylo to i to na raz. Ale moge odlaczyc neo i podac tylko brame i moge kozystac z tego DSLa bez problemu.

Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2003, 08:31 

Okota napisał(a):

Internet nie bedzie dziala Ci z dwoch zrodel, albo jedno albo drugie, tylko jedna brame domyslna mozesz wpisac.

Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2003, 12:57 

Aleście namieszali chłopakowi...:-) Podsumuję:

1. Masz modem ADSL na USB i nie chcesz kupować routera (tez z USB):
Potrzebujesz po jednej sieciówce w każdym z dwóch łączonych komputerków. We właściwościach połączenia Neo+ na komputerze z modemem włączasz udostępnianie połączenia. Komputer udostępniający dostanie IP (w LANie) 192.168.0.1 (automatycznie takie mu Win ustawi) i stanie się jednocześnie serwerem DHCP dla sieci LAN. W efekcie tego każdy komputer podłączony do LANu z ustawieniem automatycznego IP będzie się sam konfigurował i będzie miał dostęp do Inetu przez Neo+. Maska i domyślna bramka też będą ustawiane automatycznie.
UWAGA 1: Do połączenia dwóch komputerków bez huba lub switcha potrzebujesz scrossowanego kabelka, czyli po jednej stronie para 1-2 musi byc zamieniona z parą 3-6.
UWAGA 2: Komputer udostępniający połączenie musi byc włączony cały czas, kiedy z 2-giego komputerka chcesz miec wyjście na Inet.
UWAGA 3: do łączenia więcej niż 2 komputerków potrzeba huba lub switcha.

2. Masz modem ADSL na Ethernet'cie i nie chcesz kupować routera:
Sytuacja analogiczna j.w, tyle, że w komputerze udostępniającym potrzebujesz 2 karty sieciowe: jedną do Neo+ a drugą do udostępniania. Ewentualnie możesz mieć kartę w każdym kompie, ale potrzebujesz dodatkowo kupić huba lub switcha (koszt rzedu 100 PLN).
UWAGA: Zauważ, że w drugim przypadku mimo, że oba komputerki są podłączone przez huba/switcha do modemu, to tylko jeden z nich (przez PPPoE) może mieć ustanowioną sesję Neo+ i tylko ten ma bezpośrednie wyjście na świat.

3. Masz modem ADSL i stać Cię na router (z modemem lub bez):
Sytuacja najbardziej pożądana - najprostsza konfiguracja, konfigurujesz DHCP na routerze, a oba komputerki na automat. IP. Każdy z komputerków pracuje niezależnie od drugiego. Koszt routera bez modemu zaczyna się od ok 300 PLN w górę, koszt routera z modemem to ok 450 w górę. POLECAM!!! 8)

.....można korzystać z dwóch połączeń do Inetu jednocześnie. Wystarczy router, który potrafi to wykorzystać. Mój kolega ma SDI + Neo+, a komputerki widzą to przez router jako jedną grubą rurę na świat.

W przypadku dodatkowych pytań lub wątpliwości - chętnie pomogę.

Pzdr,
Pre100

Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2003, 13:20 

dzieki za odpowiedzi , kupie kabel i sprobuje narazie bez routera

Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2003, 16:06 
Oldboy Battlefield.pl

jak sie nie da... da sie .. .jak mialem jeszcze modem w kompie i podlaczylem sieciowke to sie mnie spytal czy chce miec net z 2 zrodel... czy jakos tak... ale ja sie pytam czy przypadkiem neo nie powie nie! bo cos tam...

Tytuł:
PostNapisane: 14 paź 2003, 16:08 

nie powie "nie" :) najwyżej się obrazi, hehe :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2