Teraz jest 6 cze 2025, 22:41

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 mar 2008, 21:10 

!!!!! :evil: MAM CHORY PROBLEM :evil: !!!!!

Mam orginała Battlefield 1942. Komputer mam sprawny, niedawno modernizowany. Instalacja przebiega bez przeszkód, patcha 1.61b też. Włączam gre, gram se jeakieś pół godziny i zwiesza mi się gra mimo, że mam ustawione maks botów, full grafe i chodzi płynnie. Zawsze jest to po partyjce, czy dwóch w jedną plansze, bo jak ją zmienie to nawet punktu na mapie nie wybiore, bo sie odrazu zwiesi i restart kompa. Moge grać tylko 1 mape i to czasami nawet przed ukończeniem pierwszej partyjki sie zwiesi. Wybadałem również, że tworzy sie w folderze gry folder "cache" z plikiem "block". Gdy to usune mam właśnie partyjke gry i restart kompa. Instalowałem nowe sterowniki graficzne i pożyczałem od kumpla też oryginała i dzieje się to tylko na moim kompie. AHA! Zacina się tylko w czasie gry z botami, bo jak włącze multiplayer i sam se gram na jakiejś mapie to sie nie zatnie, a z botami zawsze (kwestia czasu). Ktoś mi doradził żebym zainstalował Windows XP SP1, bo ja mam SP1, ale z nakładką z funkcjami z SP2.

MÓJ SYSTEM:
Windows XP SP1 z nakładką SP2
AMD Athlon 3900 Dual Core
GeForce 7300GT
1GB RAM

PROSZĘ O SZYBKĄ I PROFESJONALNĄ POMOC!!!!!!!!

PostNapisane: 23 mar 2008, 14:41 

Przeskanuj kompa czy nie masz moze jakiegos syfu...

PostNapisane: 23 mar 2008, 16:13 

Zrobiłem wszystko, szukałem odpowiedzi na polskich i zagranicznych forach. Myślałem, że to problemy z dźwiękiem (słyszałem, że Battlefield ma wysokiej jakości dźwięk) zmniejszyłem jakość do minimum czego efektem było nie partyjka gry, ale około 3, lecz mapy nadal nie moge zmieniać, bo się od razu zatnie. Dodam, że gram na modyfikacji Forgotten Hope 0.7 Full, ale podstawka też szwankuje w ten sposób. Na necie gdy botami są inni gracze to nic sie nie dzieje, problem dotyczy gry z kompem. A tylko taka gra mnie interesuje!!!! Powiem szczerze, że to dosyć specyficzny problem, bo nikt o nim nie pisze i nikt sie z nim nie spotkał. Przyznam sie też, że dla testu sciągnołem dwa piraty z torrentów i ten błąd też się pojawiał. Po tym wszystkim otworzyłem ten temat, bo już nie wiem co robić.

P. S.
Karta dźwiękowa to Sound Blaster Audigy, a jak ktoś wie coś na temat kolidowania systemu z grą i występowania z tego powodu tego rodzaju problemu niech coś napisze.

PostNapisane: 23 mar 2008, 22:32 

Przyznam szczerze że masz dosyć dziwny problem. Sam posiadam GF 7300 GT i SB Audigy, tylko że mam mniej ramu od ciebie. U siebie jednak nie zauważyłem nigdy takich problemów, z grafiką jak i z audio. Tak więc to raczej też u ciebie to odpada. Myślę że wina leży po stronie tego moda(chociaż mogę się mylić) oraz to że dałeś na maksa boty(tego też nie jestem pewien). Próbowałeś grać tylko na czystej wersji, bez moda? Czy wyłączyłeś w biosie zintegrowaną kartę dźwiękową?
FH pewnie masz gdzieś na dysku, co? Jak tak to usuń wszystko i zainstaluj na nowo grę i graj na czystej wersji bez żadnych modów itp. Ustaw sobie boty najpierw na minimum itd.

PostNapisane: 24 mar 2008, 22:00 
Moderator forum

Nie jest to wina SP2 do XP, chyba, ze masz bardzo lewe to XP.
Problem wystepuje tylko przy botach czy w multipleyerze tez?

PostNapisane: 25 mar 2008, 04:31 

Problem pojawił się po zmodernizowaniu kompa. Nie mam zintegrowanej karty dźwiękowej i nie mam problemu z niczym, gra śmiga pięknie pomijając te nagłe zacięcie po którym musze restartować kompa. Nie zależy to również od liczby botów, bo przy grze nawet z jednym botem to jest tylko kwestia czasu (średnio 1 lub 2 partyjki). Przypominam o pojawiającym się folderze "cache" z plikiem "block" (więcej o tym na pierwszym poście).
Opisze teraz cały rozwój wypadków.
Miałem przed modernizacją takiego kompa:
AMD Duron 1200Mhz
ATI Radeon 9000 Pro
512 MB RAM
Gra chodziła bez zarzutów, ale oczywiście przy zmniejszonych detalach i mniejszej liczbie botów. Po modernizacji, po której zmieniłem wszyściutko (płyte główną, dysk, procek, itd. ich opis w pierwszym poście) po prostu ściągnołem pudełko z grą z pułki, zdmuchałem kurz i zainstalowałem gre. Jednak, ku mojemu zdziwieniu, nie pograłem se długo na wysokich detalach i z maksymalną liczbą botów z powodu wymienionego już błędu. Dowiedziałem się o tym modzie Forgotten Hope i myślałem, że pogram se na nim i że ten błąd działa tylko na podstawce. Jednak gra zawiesza się również podczas gry na tym modzie (można powód modu wyeliminować). Kombinowałem ze zmniejszaniem detali i liczby botów i wyczaiłem, że problem siedzi w botach. Gra z nimi jest niemożliwa ze względu na groźbe zacięcia.
Podsumowując:
- Problem zintegrowanej karty odpada ponieważ jest ona od początku wyłączona w biosie, dla kompa ona nie istnieje (nie uruchamiałem jej, bo już w starym kompie miałem Sound Blaster Audigy).
- Problem z modem też odpada, bo problem pojawił się już przed ściągnięciem go.

Moim zdaniem problem tkwi w systemie, bo przed moderniazacją posiadałem Windows XP SP1, a teraz mam to samo tylko z nakładką SP2. Kombinuje gdzieś orginała SP1, bo ja mam, ale porysowanego i ponowna instalacja nie wchodzi w gre.
Problem może tkwić w sprzęcie (płyta główna lub coś). Ja mam płyte firmy K9N4 ULTRA.

Chętnie bym sie dowiedział też co to jest folder "cache" i jaką on tu odgrywa role.

PostNapisane: 27 mar 2008, 19:06 

Problem pojawia się w singlu i multi (w multi tylko gdy załącze tryb CO-OP z botami).

PostNapisane: 27 mar 2008, 19:30 
Moderator forum

Jesli problem pojawia sie tylko przy botach, to najnormalniej w swiecie przeginasz z ich iloscia (choc problem pojawia sie nawet przy jednym bocie co mnie mocno dziwi). Ewentualnie sprawdz chlodzenie kompa i grafiki, jesli tego jeszcze nie zrobiles.

PostNapisane: 27 mar 2008, 22:30 

Może masz błąd w pliku odpowiedzialnym za działanie botów albo masz uszkodzony dysk w tym miejscu. Próbowałeś reinstalować grę? Spróbuj na innej partycji (jeśli masz).

PostNapisane: 28 mar 2008, 15:09 

Chłodzenie sprawdzone i jest dobre.
Przeinstalowałem gre na wszystkie moje partycje i problem został. Przed instalacją oczyściłem rejestr i nic to nie dało. Jednym słowem lipa!!!!!

PostNapisane: 3 kwi 2008, 08:08 

w ostateczności pozostaje Ci jeszcze format. podobno zawsze pomaga

PostNapisane: 3 kwi 2008, 11:58 

:lol: Właśnie załatwiłem se orginała XP zainstaluje go i zobaczymy co będzie, dam znać jak poszło. :lol:

PostNapisane: 6 kwi 2008, 17:26 

Kurde ja też mam ten sam problem chodź u mnie pojawia się dużo wcześniej a mianowicie od razu, mój sprzęt to :
Athlon 5600+
Nvidia 8800 GT
Kingston HperX 4gb 800 mhz

Musze wykluczyć to że ilość botów ma na to wpływ a także jakość grafiki i dzwięku. Co do Systemu nie jestem pewien ale mi się wydaje że wpływ ma moja KArta muzyczna Realteka...:( Panowie pomóżcie w razie możliwości.

PostNapisane: 4 maja 2008, 20:44 

No i jestem tak wściekły, że mnie zaraz rozerwie!!!! :evil:
Mam nowego Windows XP SP1 orginała i dalej to samo i to też po formacie. Według mnie to wina sprzętu, ale pozostała mi pomoc jedynie panów z EA Games. Reszcie dziękuje za pomoc, a jakby ktoś coś jeszcze wymyślił to proszę pisać, bo ja cały czas, codziennie tu zaglądam i bede zaglądał. Więc wciąż prosze o pomoc. Dziękuje!!!

PostNapisane: 4 maja 2008, 21:55 
Moderator forum

A wyłączenie koligacji dla jednego rdzenia czasem nie pomoże? Bo coś widze że problem pojawia się na dwórdzeniowych AMDkach.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2