Teraz jest 24 lis 2024, 23:30

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: SB Live! 5.1...
PostNapisane: 18 sty 2004, 15:41 

No nie myślałem że będę musiał kiedyś tu pisać :shock: ale stało się...
Kupiłem sobie wczoraj kartę SB Live! 5.1 by odciążyć troszkę kompa (wcześniej miałem AC97) i na wstępie zaczęły się schody...
Po pierwsze dźwięki w grach brzmią tak jakbym miał 4 głośniki :shock:
Objawia się to tym że jak słyszę coś przedemną to brzmi to w stereo a wszystko co jest za mną jest w mono :/
Na dodatek we wszystkich opcjach (czyli mixerze od Creativa i w ustawieniach dźwięku w windowsie) mam poustawiane słuchawki.
Poza tym słuchając sobie muzyki na kompie mp3 mi zwalniają lub zacinają się co jakiś czas :? (jeden dźwięk zapętla się na parę sekund)
Co tu począć?
Aha mam najnowsze stery Creativa...

Tytuł:
PostNapisane: 18 sty 2004, 17:46 

Nie instalowac sterow z plyty ani zadnych tych badziewii, ja mam stery ktore automatycznie daje mi winda i chodzi cudnie, mozna sprobowac!

PostNapisane: 18 sty 2004, 21:16 
Moderator forum

Gore:

1. Sterowniki tylko z płytki - osobiście nie raz poległem w walce z nowymi pobieranymi bezpośredni z autoupdate.
2. Ustaw dwa głośniki jeśli tak potrzebujesz. Gdy ustawisz 4 głośniki sterownik automatycznie rozdziela kanały na podobieństwo dźwięku przestrzennego.
3. MP3 zapewne odtwarzane w winampie -> ustawienia - > wyjście z DirectSound przejdź na Wave.

BTW: polecam Foobar'a - bez wodotrysków i o wiele lepsze wykorzystanie dynamiki procesora dźwiękowwgo EMU.

Tytuł:
PostNapisane: 18 sty 2004, 21:30 

Ja mam nieco inną polityke sterownikową niż Toomy ;)

1) Wpierw instalować te z płyty po czym najnowsze i na nich sprawdzać czy jest wszystko ok. Jeśli nie jest to dopiero wtedy cofać się instalując starsze wersje drivera (nie trzeba reinstalować całego softu).

2. Jeśli słyszysz sztuczny efekt 3D którego być nie powinno to odpal Playcenter i sprawdz czy nie masz włączonego CMSS. Creative promuje swoje "dzieło" jak może ustawiając je domyślnie jako włączone co jest kompletną głupotą psującą dzwięk.

3.Sprawdzić czy masz ustawiony wyższy priorytet dla dekodowanie mp3 w ustawieniach winampa. Jeśli nie to ustawić na możliwie najwyższy.Polecam też kodek Thompson MP3 Pro 1.2 dekodującego MP3 i MP3Pro.Używam od dawna i nie ma żadnych problemów (ani na Live ani na Audigy).

4.Ustawienie w mixerze 4 głośników NIE powoduje rozdzielenia kanałów stereo tylko normalne ogrywanie 2 kanałów z tym samym na przodzie co tyle.Rozdzielenie kanałów (na 3 gdzie 3 jest tył mono) jest tylko i wyłącznie przy włączonym CMSS i głośnikach 4 lub więcej.

Tytuł:
PostNapisane: 19 sty 2004, 10:57 

odezwij sie do mnie na gg-1122635 8) mialem live przez 1 rok, teraz przesiadka na audigy2

Strefa czasowa: UTC + 2