Teraz jest 25 lis 2024, 00:54

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Chłodzenie
PostNapisane: 17 lut 2004, 13:35 

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad chłodzeniem wodnym procka i grafiki ale jest tyle sprzętu na rynku że niewiem co wybrac,może moglibyście coś zaproponować?
Mój sprzęt: Athlon xp2600+,radeon 9600pro i 1024 MB DDR400 Kingston

drugie pytanie:czy chłodnica jest konieczna i jaką moc ma mieć pompa?
i jaki układ zamknięty czy otwarty
liczę na wasze rady :D

Tytuł:
PostNapisane: 17 lut 2004, 13:48 
Moderator forum

http://www.moded-kompz.net :) http://www.tweak.pl
Polecam - MCS i Overcooled, pompka MJ1000 lub Eheim 600 l/h. Chlodnica nie jest konieczna, ale wysoce zalecana - dzieki niej spada temperatura wody.
Uklad zamkniety/otwarty - jak ci wygodniej :) Latwiej jest wykonac uklad otwarty, ale wydajniejszy teoretycznie powinien byc zamkniety.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lut 2004, 15:34 

Ja toże zakładam sobie WC. Pompke mam narazie 500l/h bo chce narazie chłodzić procka. A z chłodnicą to miałem takie jaja że szok pół ferii ją czyściłem (mam ją ze złamanej lady na pół :) ) Może w weekend będe zakładał. Blok wodny Nukleona kupywałem w MCS i trójniki tak samo. Naprawde polecam MCS solidna firma.
A jak chcesz sie jeszcze czegoś dowiedzieć kup marcowego Entera ma być podobno (nie wiem jeszcze nie widziałem nie oceniam) artykół o Wodnym Chłodzeniu.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lut 2004, 16:01 
Moderator forum

"podobno" ten artykul pisal Holman, ale ja mu nie wierze :)
Enylej - Fatalwolf ma racje - MCS to porzadna firma (choc Nukleon v1 udalo mi sie rozszczelnic :> ), ale polecam tez Overcooled - majstersztyki wsrod blokow wodnych.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lut 2004, 16:08 

Mayek napisał(a):

To lepiej mu uwierz wejdż na srone MCS i tam nawet jest news o tym właśnie artykule i kto go napisał.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lut 2004, 16:13 

Właśnie trzymam w rękach marcowego Entera, i macie rację autorem tekstu jest nie kto inny jak Holman :D
Gratuluje nie wiedziałem że jest fachowcem w tej dziedzinie

Tytuł:
PostNapisane: 17 lut 2004, 16:46 
Moderator forum

Mayek napisał(a):
Enylej - Fatalwolf ma racje - MCS to porzadna firma (choc Nukleon v1 udalo mi sie rozszczelnic :> ), ale polecam tez Overcooled - majstersztyki wsrod blokow wodnych.

Holman sam mógłby pisać długie poradniki WC więc zacznij mu wierzyć. Zresztą widziałem fotki jego kompa - cos jak skrzyżowanie Las Vegas z zestawem do klimatyzacji małego domku (taaaaka chłodnica). Fajnie wyglada i musi zapewne być bardzo ciche.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lut 2004, 17:10 
Moderator forum

Mayek napisał(a):
"podobno" ten artykul pisal Holman ale ja mu nie wierze :)

Co Ty Mayek wiesz o chłodzeniu ... wodnym :x

Tytuł:
PostNapisane: 17 lut 2004, 17:12 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
Mayek napisał(a):

Holman sam mógłby pisać długie poradniki WC więc zacznij mu wierzyć. Zresztą widziałem fotki jego kompa - cos jak skrzyżowanie Las Vegas z zestawem do klimatyzacji małego domku (taaaaka chłodnica). Fajnie wyglada i musi zapewne być bardzo ciche.

Hyhy, no ale ja myslalem ze wszyscy zrozumieli ze zartowalem :) Aha, Xena - znam Holmana dluzej niz ci sie wydaje, wiec wiem co on tam ma w srodku kompa czy poza nim. W tych kwestiach jestesmy z Holmanem guru :)
PS. Moj komputer wyglada calkiem podobnie :twisted: , ale wiekszosc modow jest typu "stealth" - slyszysz (lub nie), a nie widzisz

Tytuł:
PostNapisane: 18 lut 2004, 02:24 
Moderator forum

uaaaa wlasnie wracam po 3 dniach rozbiorki mojego smoka bo nowe WC montowalem i co widze.....?:) tak to moj artykulik ;)

zarzucilem wlasnie bloczek na herca 9800 325 mh i zrobilem bez problemu 415 mhz czyli XT, caly 1000 zl w kieszeni :D, pogralem juz w BF i nie ma zadnych artefaktow, teraz jescze pogrzeje cala noc smarkiami ;) a jak pochodzi tydzien bez problemu to sie sflashuje bios ;)

@Wolfman: tak jestem fachowcem ;), w czym moge pomoc w temacie WC ? 8) poza tym przeczytaj artykul bo wlasnie po to go napisalem, jakby co wal z pytaniami

@Mayek: wrzucilem nowy wirnik do eheima 1250 - cichutko jak nowka :!: jesli zaczyna mocno pierdziec rozbierz i zobacz jak sie wirnik wyrobil na osce (wyciera sie) dlatego sa luzy i rezonuje

a jak zestawilem chlodnice na ziemie i dalem Nuka2 to temp mi spadla w prownaniu z chlodnica na gorze i crystalem o 3 stopnie 0_0

@fatal: chlodnice to wstaw do roztworu kwasku cytrynowego lub keczapu z woda :) sama ci sie wyczysci :)

niedlugo zapodam fotki nowego Las Vegas, teraz jest opcja fiolki i swiecaca w UV woda ;) zadne tam kolorowe odpusty ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18 lut 2004, 10:18 

Holman napisał(a):
@fatal: chlodnice to wstaw do roztworu kwasku cytrynowego lub keczapu z woda :) sama ci sie wyczysci :)

Już tak zrobiłem trzeba było wcześniej mówić na początku ferii bo próbowałem Fosolem Octem coca-colą dopiero jak pojechałem do babci na ferie to mi powiedział czy dobrze czyści się metale itp. No i zadziałało teraz musze dorobić na frezarce i na tokarce koncówki do nagrzewnicy i sklep MCS dzisiaj (środa) ma mi wysłać 4 trójniki Y znalazłem w Siedlcach trójniki ale T wole kupić sobie Y bo są wydajniejsze.
A jeszcze kupie sobie na grafa i na płyte główną bloki wodne i będzie super.

Tytuł: Re: Chłodzenie
PostNapisane: 23 lut 2004, 03:26 

Wolfman napisał(a):
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad chłodzeniem wodnym procka i grafiki ale jest tyle sprzętu na rynku że niewiem co wybrac,może moglibyście coś zaproponować?

Nie zapomnij o podstawowej rzeczy!! Wlej do destylowanej wody jakiegoś antyglona. Mój kolega niestety zapomniał o tym i po 2 miesiącach miał w swoim zestwie wodnym fajne zielone glony,aż woda stała się bardziej gęsta :D

PostNapisane: 23 lut 2004, 03:31 
Moderator forum

adamos napisał(a):
Wolfman napisał(a):

Nie zapomnij o podstawowej rzeczy!! Wlej do destylowanej wody jakiegoś antyglona. Mój kolega niestety zapomniał o tym i po 2 miesiącach miał w swoim zestwie wodnym fajne zielone glony,aż woda stała się bardziej gęsta :D

to musiala byc jakas lewa destylowana z auchan chyba bo w destylowanej zielone ludziki nie maja prawa pojawic, no chyba ze ktos przez rok nie wymienia wody w ukladzie albo naleje kranowki :lol: ja kupuje na shellu 4 l destylki za 7 zl i woda jest pelen wypas, z tym ze ja zmieniam wode co 2-3 miesiace

PostNapisane: 23 lut 2004, 03:40 

Wystarczy,że kilka mikroskopijnych glonów bedzie w którymś pojemniku (w zestwie wodnym) i po pewnym czasie(2-4m-ce) rozwój populacji gwarantowany! Ja po wlaniu specjalnego płynu nie zmieniałem wody od 1,5 roku! A wodę mam czystą jak łza :D Nie potrzeba jej zmieniać co 2 miesiące! Pozdrawiam!

PostNapisane: 23 lut 2004, 03:49 
Moderator forum

adamos napisał(a):
Wystarczy,że kilka mikroskopijnych glonów bedzie w którymś pojemniku (w zestwie wodnym) i po pewnym czasie(2-4m-ce) rozwój populacji gwarantowany! Ja po wlaniu specjalnego płynu nie zmieniałem wody od 1,5 roku! A wodę mam czystą jak łza :D Nie potrzeba jej zmieniać co 2 miesiące! Pozdrawiam!

to inna sprawa ze jak sie wczesniej wlewa kranowke to potem sa takie efekty, a co do zmieniania wody to niektorzy tez biora prysznic raz na tydzien i mowia ze im z tym dobrze :lol: destylka po paru miesiacach traci swoje wlasciwosci i robi sie z niej zwykla woda, do tego dochodzi jeszcze proces utleniania miedzi ktory powoduje ze bloki w srodku robia sie czarne, nawet water wetter nie jest w stanie tego zatrzymac

a ile masz bloczkow i jaki zestaw?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2