Teraz jest 24 lis 2024, 21:27

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lut 2004, 23:49 

Mam taki problem że podczas gry w Bf-a (w innych grach tak niemam) kursor no........ jakby to powiedzieć :? opóźnia się czyli gdy myszka już się nie rusza to on jeszcze przez kilka setnych leci. bardzo mi to przeszkadza w grze bo mam problemy z nacelowaniem na cel gdyż gdy lekko porusze myszką i przestane nią ruszać to przez te kilka setnych celownik jeszcze leci. Niewiem czy ktoś to rozumie ale inaczej nie da się tego wytłumaczyć. Gralem u kolegi i on tak niema. I to niedzieje mi sie tak tylko na tej jednej myszce , tylko to już 3 na której tak się dzieje w tej grze :(

Tytuł:
PostNapisane: 19 lut 2004, 23:51 
Moderator forum

zobacz jakie masz ustawienia akceleracji myszki w sterownikach mychy lub w ustawieniach myszki w panelu sterowania

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2004, 00:26 

strzlema
masz procka okol 1gh
geforce 2 mx i z 256 ramu :)

na anthlonie 1700+ ge 2mx i 256 ramu jest tak samo :)
to maszyna do pisania a nie komp do gier :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2004, 00:46 
Moderator forum

Możesz zawsze spróbować włączyć grę na min detalach i zobaczyć czy też masz te objawy - jeli tak to faktycznie pewnie coś ze sterami myszki albo może nawet portem myszki (PS/2?)

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2004, 01:00 
Moderator forum

AnubiS.PL napisał(a):
strzlema
masz procka okol 1gh
geforce 2 mx i z 256 ramu :)

na anthlonie 1700+ ge 2mx i 256 ramu jest tak samo :)
to maszyna do pisania a nie komp do gier :D

\
Bzdura. Grać się dawało nawet na P3 550@666 i GeForce 2MX@MX400 (256 Mega). Niektóre mapy chodziły spoko (40-50 fps - na Przykłąd El Alamein), ale niestety niektóre nie (<20 fps na przykłąd Berlin). Jednak opisany problem to nie wina za słabego sprzętu. Ja miałem podobnie jak zainstalowałem NIEWŁASCIWE stery do grafy. Mam grafy Leadteka (2 sztuki) i nie luba się ona za bardzo z Detonatorami (teraz ForceWave). W syntetycznych benchmarkach jest spoko, ale w wiekszości gier 3D miałem uczucie jakbym miał laga na myszce (robie ruch myszą, a gra reaguje po chwilce - po mniej niz sekundzie, ale i tak bardzo to było czuć). Po zainstalowaniu WŁAŚCIWYCH sterowników (czyli tych ze strony Leadteka problem znikł). Nie wiem jaka była przyczyna, ale moge dodać, że ze starszymi Detonatorami (AFAIR starszymi niż rok) nie miałem takich kłopotów. Zapewne nVidia wprowadziła do nich jakąś procedurę która nie do końca lubiła się z produktami Leadteka i stąd problemy. Na szczęście Leadtek wypuszcza nowe sterowniki (a raczej przerabiane sterowniki nVidii) czesto i są one bardzo dobrej jakosci więc nie mam problemów wale.

Na Atlonie 1.7 z GF 2MX gra powinna śmigać na średnich ustawieniach. Gram na Celku 1400@1500 z 512 RAM i GF 2 MX (mój 2-gi słabszy komp) na średnio-niskich ustawieniach i jest qll. Wszystko jest kwestią odpowiednich sterów i własciwego tuningu sprzętu.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2004, 01:18 

Mi taka "gumeczka" myszki kojarzy się z włączeniem opcji vsync (synch. pionowa) w sterownikach karty graficznej. Mimo, że gram na LCD i teoretycznie powinienem to włączyć to nie ruszam tego ustawienia właśnie z powodu subiektywnie odczuwalnego "ślizgania się myszki”.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2004, 01:48 
Moderator forum

boby7[PL] napisał(a):
Mi taka "gumeczka" myszki kojarzy się z włączeniem opcji vsync (synch. pionowa) w sterownikach karty graficznej. Mimo, że gram na LCD i teoretycznie powinienem to włączyć to nie ruszam tego ustawienia właśnie z powodu subiektywnie odczuwalnego "ślizgania się myszki”.

Chyba to nie tak. V-sync AFAIK ma wpływ na "rwanie się" obrazu i framerate - nic więcej. Taki lag powstaje przez stałe opóźnienie wyświetlania obrazy względem pracy gry. Zwróćcie uwagę, że FPS-y są na przyzwoitym poziomie. Wszystko dzieje się właściwie tylko z pewnym lagiem. Ty ruszasz w lewo - gościu obraca sie po chwili. Strzelasz - strzał za pół sekundy. Ale płynnośc jest właściwa. Zresztą można to sprawdzić komendą fps 1 (wyłącza to sie fps 0 ) wpisane w konsoli.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2004, 01:52 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
Gram na Celku 1400@1500 z 512 RAM i GF 2 MX (mój 2-gi słabszy komp) na średnio-niskich ustawieniach i jest qll. Wszystko jest kwestią odpowiednich sterów i własciwego tuningu sprzętu.

Nie powiesz, że na BoB albo Aberdeen nie masz problemów. Na moim R9000 czasem położyć się nie mogę przez ten "komiks"...

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2004, 02:56 

Xena ja się tam nie znam zabardzo na kartach graficznych i sterownikach do nich (mam Geforce 2 mx/mx400 ). Więc radzisz żebym ściągnął stery ze strony Leadteka ?? Powiedz bo ja ciemny w tych sprawach :( Sterowniki które mam teraz są wersij 45.23 sciągnięte ze strony Nividi.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2004, 03:15 
Moderator forum

sterownik nvidii 53.03 dziala bez zarzutow :!: :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2004, 03:16 
Oldboy Battlefield.pl

ale nie na gf2....
masz tragiczna grafe.. a z kazdym nowym patchem w BF rosna wymagania...

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2004, 07:13 
Moderator forum

Okota napisał(a):
ale nie na gf2....
masz tragiczna grafe.. a z kazdym nowym patchem w BF rosna wymagania...

Ja z GF 2MX gram w BF-a. NIe chodzi może jak na GF4, ale da się grać. Tak więc sytuacja taka "ragiczna" nie jest.

Ben napisał(a):
Xena ja się tam nie znam zabardzo na kartach graficznych i sterownikach do nich (mam Geforce 2 mx/mx400 ). Więc radzisz żebym ściągnął stery ze strony Leadteka ?? Powiedz bo ja ciemny w tych sprawach Sterowniki które mam teraz są wersij 45.23 sciągnięte ze strony Nividi.

Sterowniki Leadteka pasują do kart Leadteka. Jeżali takową masz to byłyby najwłaściwsze. Jeżeli masz grafe innej firmy to zassij sterowniki tejrze firmy do odpowiedniej grafy. Proste, co nie?

Tytuł:
PostNapisane: 20 lut 2004, 09:53 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
Chyba to nie tak. V-sync AFAIK ma wpływ na "rwanie się" obrazu i framerate - nic więcej. Taki lag powstaje przez stałe opóźnienie wyświetlania obrazy względem pracy gry.

Nie. I jeszcze raz nie. Dokładnie jak pisze bobby ma wpływ na płynność zczytywania ruchu myszy. Gdy Vsunc jest włączony to obraz z Directa czeka w back bufforze na wyświetlenie i w tym czasie nie następuje update pozycji myszki ani przerysowanie back buffera do frontu. Oznacza to tyle że Direct liczy klatki których ty ze względu na odświeżanie nie widzisz na ekranie. Temat był niejednokrotnie poruszany na forum Neocrona.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2004, 03:24 

Qrcze ściągnąłem sterowniki 53.03 ze strony nVidi i dalej to samo :(
A co do
Cytuj:
Mi taka "gumeczka" myszki kojarzy się z włączeniem opcji vsync (synch. pionowa) w sterownikach karty graficznej...

To gdzie dokładnie można tą opcje włączyć/wyłączyć ??? Bo szukałem w różnych opcjach i nie znalazłem. Mam Win XP.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2004, 16:42 
Oldboy Battlefield.pl

nie znalazles bo niema tam tej opcji.
proponuje defragmentacje dyskow twardych.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2