Teraz jest 27 lis 2024, 16:21

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lut 2003, 13:13 

Nie wiem czy to jakieś lekarstwo nie testowałem tego bo niemam kłopotów z dzwiękiem ale sprawdzcie sami

http://www.benchmark.pl/archiwum2002/lipiec2_2002.html

i na tej stronie
PCI Latency Patch dla chipsetów VIA
PCI Latency Patch dla chipsetów VIA, wersja 0.20 to programik dla wszystkich posiadaczy płyt głównych z chipsetami VIA z serii KTxxx, który pomaga rozwiązać problemy:

uszkodzone dane po kopiowaniu plików z jednego dysku na drugi,
zwisy komputera przy kopiowaniu z napędów IDE DVD, CDROM lub CDRW,
zwisy, zamrożenia, zatrzymania, itp, przy odtwarzaniu dźwięku z kart Creative SoundBlaster LIVE!,
i najbardziej znany bug, zniekształcenia i trzaski przy odtwarzaniu dźwięku z Creative Labs Audigy, zwłaszcza w programie Cubase.

Przy okazji pozdrowienia dla wszystkich którzy po przeczytaniu recenzji dwóch procesorów zasypali nas listami, oskarżając iż bug ten został przez nas "wymyślony". Więcej informacji znaleźć można na stronie twórców powyższego patcha, oraz na forum dyskusyjnym VIA Hardware.

Pozdrawiam
i życzę powodzenia w rozwiązaniu tego problemu

Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2003, 14:54 

Wszystko fajnie ale to nie ma za wiele wspólnego z problemem dzwięku w BF'ie. Ten bug co opisałeś powodował trzeszczenie i problemy w wszystkich lub w prawie wszystkich aplikacjach a bug w BF'ie tyczy się tylko i wyłacznie problemów z dzwiękiem w BF :)
A najlepszym dowodem tego że Twoje "lekarstwo" nie działa jest fakt że problem z dzwiękiem w BF mają również ludzie korzystający z chipsetów Intela. Np. ja używałem via apollo pro 133t a teraz jade na intelu 815ep i problem jest nadal więc to nie jest wina pci latency w via.

Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2003, 15:36 

Oczywiście masz racje. :D Ale myśle że warto wyprobować wszystkie mozliwości nie brane pod uwagę. Pozatym moj kolega który ma kompa o prawie identycznej konfiguracji (inna jest tylko karta grafiki) również ma problem z dźwiękiem, a ja go nie mam... Próbowaliśmy zdublować ustawienia.... i też to nic nie pomogło... więc czasem logiczna analiza zagadnienia zawodzi na całej lini...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21 lut 2003, 18:57 

Problem wydaje się dosyć loginczy :)
Bład współpracy programu (BF) z DirectSound/Eax. Widocznie ktoś kto opracowywał obsługe dzwięku dla BF'a spartolił kompatybilność przez co efekt jest taki jak widać :( Dziwne jest tylko że spartolili kompatybilność jak by nie było z jednymi z najpopularniejszych kart muzycznych czyli SB Live. W ogóle mam wrażenie że tryb dzwięku 3D został tam dodany w pośpiechu i bez jakichkolwiek beta testów. Bo wystarczyło by rozdać ze 100 kopji betatesterą z różnymi konfiguracjami sprzętu i na 100% bład ten by się ujawnił. Wtedy poprawka, kolejne betatesty czy poprawka działa i wydanie finalnej wersji gry. No ale ktoś poszedł na tanioche i łatwizne :(

Tytuł:
PostNapisane: 2 mar 2003, 16:06 

Witam All,
ja mam to samo, tzn. od strony graficznej na singlu się tnie czasami uniemożliwiając grę, a dźwięk cały czas do bani. Próbowałem chyba wszystkich myków tutaj opisanych ale poprawa jest znikoma.

Moja konfiguracja: P4 -1,6; płyta Intela - D845WN, 512 SDRAM, SB Live 5.1, GeForce2 Mx400 TvOut, WinXP Pro.

Pomóżcie plissss

Strefa czasowa: UTC + 2