Teraz jest 28 lis 2024, 01:46

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 maja 2005, 10:05 

Mamy taką sytuację:
w domu mam dwa kompy, w każdym sieciówka, a w kompie drugim(serwer) sieciówka wifi dodatkowo. Kumpel (300metrów ode mnie) ma również wifi przez którą bez problemu łączy się z moim serwem.
Systemy to win98 i tak chcę by zostały.

Czy potrzebuję jeszcze czegoś, lub coś ustawić by dało się pograć na te trzy kompy?? czy nie potrzeba będzie rutowania (np. prog. winroute)
Czy ktoś już tak robił? proszę o podpowiedź.

p.s między serwem a kompem w domu (kabel) gram na codzień,również między serwem a kumplem nie ma problemu, ale nie próbowałem jeszcze na trzy ale przypuszczam że nie będzie tak łatwo.

Tytuł:
PostNapisane: 2 maja 2005, 11:00 
Moderator forum

Kompy muszą "się widzieć" w sieci i musisz mieć zainstalowany protokół TCP/IP. To do grania na LAN-ie styknie.
Jak byście chcieli wszyscy grać po internecie - musicie dodatkowo na kazdym z tych kompów mieć internet (wredy program do routingu by się przydał). No i oczywiście odpowiedniej jakości łacze jest potrzebne - takie by pociagnęło 3 gry naraz.

Jednak spodziewajcie się dużych Packet Lossów (w grze objawiających się cofkami i małą skutecznością strzałów) - to niestety przypadłość wszystkich domowych radiówek.

Tytuł:
PostNapisane: 2 maja 2005, 12:54 

_XENA_ napisał(a):
Jednak spodziewajcie się dużych Packet Lossów (w grze objawiających się cofkami i małą skutecznością strzałów) - to niestety przypadłość wszystkich domowych radiówek.

Ja tam mam radiowke i nie narzekam ping od 29-55 zwykle jest no chyba ze wyjatkowy dzionek jest ale tak to chyba wszystkie lacza maja :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 2 maja 2005, 15:51 

Dzięki przyjaciele,
a grać na razie będziemy na trzy,cztery kompy bo z tą radiówką to wszyscy wiemy jak jest.

Tytuł:
PostNapisane: 2 maja 2005, 16:20 
Moderator forum

Zorak napisał(a):
_XENA_ napisał(a):

Ja tam mam radiowke i nie narzekam ping od 29-55 zwykle jest no chyba ze wyjatkowy dzionek jest ale tak to chyba wszystkie lacza maja :wink:

Potrenuj czytanie ze zrozumieniem miszczu. Pisałem Packet Loss, nie ping. To dwa odrębne parametry. Ping to opóźnienie z jakim serwer dowiaduje się o twoich "działaniach" (a ty o działaniach serwera), a PL to parametr opisujący procent pakietów z danymi jakie nie docierają do serwera. Jeżeli PL jest duzy może się okazać, że serwer "nie dowie" się o większości kulek jakie wystrzeliłeś. Ty wywalisz w gościa 20 celnych kulek, jednak "zaginą" one po drodze i na serwie gośc nic nie oberwie. Ping niewiele ma do tego. Zaś radiówka ze wzgledu na sposób transmitowania sybnału jest bardzo narażona na gubienie pakietów (zakłucenia).

Tytuł:
PostNapisane: 3 maja 2005, 01:07 

zgadzam sie z XENĄ. tez mam radiowke i do kurwicy mnie doprowadzaja packet lossy. i tak mam male bo jestem 100-200m od nadajnika ale i tak mozna zauwazyc na niektorych serwerach ze gosc cudem uniknal smierci w wyniku celnego strzalu w glowe :wink: generalnie jak widze ze stuprocentowy head nie wszedl to zmieniam serwer albo kampie czolgiem :D

z tymze z tym gubieniem pakietow na radiowce to jest roznie. mianowicie jesli pingujesz jakis serwer lub stronke przez cmd w windowsie to nie wskazuje on na PL 8) u siebie zauwazylem ze objawia sie to mniej wiecej trzykrotnie wyzszym pingiem (do wp.pl mam ok 20 ms, a pojawia sie np. 60). dzieje sie to dlatego, ze teoretycznie radiowka nie gubi pakietow, poniewaz kazdy pakiet, ktory nie doszedl jest wysylany jeszcze raz... jak to wyglada w praktyce wiekszosc z nas wie :wink: i nie daj sie nabrac adminowi ze radiowki nie gubia pakietow... admin mojej sieci probowal mi taki kit wcisnac, bo przeciez "cmd pokazuje ze nie ma PL" :wink:

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2