Teraz jest 19 lut 2025, 22:34

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 11:46 

Też odradzam klejenie radiatorów. Jeśli karta jest uszkodzona to tylko można sie narazić na utrate gwarancji jeśli pozostaną jakieś ślady lub dobić ją kompletnie niewłaściwym montażem tych radiatorków a karta przecież być może jest w pełni sprawna.

Leszy> Jak testujesz karte na innym kompie to testuj na normalnym zasilaczu inaczej nic nie wytestujesz bo w razie problemów nie wiesz czy to przez słabe zasilacze czy karta faktycznie jest walnięta. Jeśli po przejściu na tryb AGP 4x problem zniknoł to prawie na pewno winowajcą jest zaniżone lub niestabilne napięcie na AGP zarówno to zasilające jak i sygnałowe. Przy AGP 4x jest to 1.5V a przy 8x tylko 0,8V więc najmniejsza odchyłka żędu 0,2V dla AGP 8x jest już odchyłką ponad 20%. Proponuje Ci w ogóle nie włączać AGP 8x i zostac przy 4x. 8x nie da Ci nic prócz możliwych problemów. Zaopatrz się w jakiś prawdziwy zasilacz dający minimum 300 realnych wat (np.Chieftec 300 lub 310W) bo to co masz kiedyś może ci spalić całego kompa więc raczej nie warto oszczędzać tych 150zł. Proponuje Ci odinstalować Catalysty, wyłaczyć kompa, wyciągnąć karte ze slotu, włożyć ponownie, odpalić kompa i zainstalować Catalysty 4.4. To wszystko w trybie AGP 4x bez FW. Jeśli nadal nie będzie działać to polecam zacząć od wymiany zasilacza lub sprawdzeniu karty na czymś >300W.

ps.
Pomysł z formatowaniem dysku po zmianie radeona na radeona nadaje sie do "śmiechu warte" :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 11:54 

No cóż, ja odklejałem takie radiatorki z R9600 na nowego R9800 więc nie jest z tym tak źle. Oczywiście z umiarkowaną siłą i delikatnie. Na szczęście cała taśma samoprzylepna została na radiatorkach a nie na pamięciach.

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 12:12 

No to ręce (moje) precz od radiatorów ;-)

Dzisiaj francowaty radeon - jakby przeczuwajac, ze chce go dac do reklamacji - dziala dobrze - kontrolnie wlaczam BF:V co godzine od rana i jest ok, natomiast wczoraj i przedwczoraj juz po polgodzinie byl ''matrix''

poobserwuje go jeszcze dzisiaj, moze sie uda wieczorkiem do jakiegos inego komputera wsadzic.

Bede meldował na bieżaco z pola walki ;-) z radeonem

PostNapisane: 29 kwi 2004, 15:33 

Lokalizacja: miasteczko Piaseczno nieopodal Warszawy województwo Mazowieckie
Mam dwie karty grafiki
1.Ati Radeon 8500 BOX 64mb
2.Gigabyte Radeon 9600 Pro odmiana DH
dwa komputery ale na obu w trakcie gry BFV lub 3Dmark2001SE karta R9600 zawiesza PC -w 3dmarku jest to lot smoka
karta jest prawie całkiem nowa -ma miesiac, pamieci sie nagrzewaja - nie maja radiatorów ,karta oczewiscie nie podkrecana
plyty głowne Asrock K7S8XE rev1.02 i Epox 8RDA+ rev 1.1 w obu najnowsze BIOS'y używane sterowniki Catalyst 4.3 i Catalyst 4.2
karta model: Gigabyte GV-R96P128DH
BIOS F1 2003/8/11
ATi Source BIOS Version: 008.015.015.000
ECLK/MCLK is 398/297MHz

Karta 8500 pracuje bez problemu.Pobiera mniej mocy z ciemnej strony :oops:

Prosze o radę
-może spróbować odkręcić powerstripem pamięci ?
oraz dodatkowo zastosowac suszarkę szanownego kolegi Piasecznika ?
(do licha , nie wykupiłem abonamentu na powietrze do suszarki może któś wygrał?)
-podnieść napięcie na AGP ?
-wylaczyć fast writes ?
-przełączyć AGP na 1x ?
-dać na mszę ?
-kupić gwintowaną wiatrówkę z celownikiem optycznym i zaczaić się na sprzedawcę ?

Kiedyś był specjalny kraj od rad , dziś zostaliście tylko WY ?
Hilfe,Pamoczi,Ajuto !!!

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 15:37 

Problem przy Arocku leży po stronie AGP 8x. Mam ją u siebie w kompie i takie same cyrki miałem przy R9500Pro i AGP 8x. Przełączenie na 4x rozwiązało wszystkie problemy z artefaktami i brakiem stabilności w 3D. A R9600 nie przełączysz w tryb 1 ani 2x. Dostępne sa tylko 4 i 8.

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 15:51 

kupilem i wlozylem lepszy zasilacz tj chiefteca 360W, mam AGP x 4 ustawione, przeinstalowane catalysty:

rezultat jest np taki:
Obrazek

Wiec pozostaje mi tylko zareklamowac Radka

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 16:10 
Moderator forum

Jeszczcze jedna sprawa - masz jakieś narzędzie do "majstrowania" taktowaniem GPU i pamięci? Jeżeli tak - spróbuj może ZMNIEJSZYĆ taktowanie pamięci poniżej ustawień firmowych (10-20%). Ciekawe, czy pomoże. Jeżeli tak - wiemy NA PEWNO jaki masz problem, a ty wiesz ci mówić przy reklamacji.

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 16:11 

Powiem ci tyle.

Masz spierdoloną grafe. Pamięci ci niewyrabiają i takie rzeczy się dzieją. Jak coś to zassaj power stripa i obniż taktowanie pamięci może pomóc ale ja bym wymienił grafe. Ewidentnie leżą pamięci na niej.
Wymieniałeś zasilacz i to samo no chyba że miałeś na tyle pecha że oba miały **** stabilność napięcia.

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 16:15 

Firma jaka wypuściła grafe nie jest wyznacznikiem jakości. Sam kiedyś testowałem 9800 3 różnych firm a poza nalepkami jaki producent grafiki nie różniły się niczym. Tłucze to na Tajwanie jedna fabryka a kto kupi ten sobie firmuje. Niepowtarzalne są tylko oryginalne AIT ale te kosztują masakrystycznie.

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 16:34 
Moderator forum

Ja od 4 lat używam graf Leadteka i nie zamieniłbym ich na inne. Może nie są tak wypasione jak Gainwardy, ale są bardzo solidne. Dają się nieźle kręcić i mają dołączony bardzo dobry soft (na przykład firmowo dołączony jest tweak do podkręcania GPU i pamięci). Dawno temu qmpel miał grafe NO NAME i wywalała mu ona całego kompa przy próbie podkręcenia FSB (to było na P3 550 - płyta Abit BE6-II). Sama grafa ledwo wytrzymywała częstotliwości firmowe na GPU i pamięciach (które dodatkowo miały beznadziejne czasy dostępu). Ja miałem podobną ale markową, kręciłem ją 15%, FSB płyty 20% i było oki. Qmpel zaoszczędził 100 zeta. Chyba mu się nie opłaciło, co nie?

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 18:10 
Moderator forum

leszy wylacz moze jeszcze sideband addressing

Tytuł: gigabyte
PostNapisane: 29 kwi 2004, 21:26 

Lokalizacja: miasteczko Piaseczno nieopodal Warszawy województwo Mazowieckie
Udało mi sie naprawić Gigabyte R96P128DH.
Okazało sie że na radiatorze jest bardzo gruby plaster termoprzewodzący
po jego częściowym usunieciu i przesmarowaniu porządna pasta jest OK.Zdjąłem także fast writes i agp x8 z biosu zgodnie z radami.
A teraz zamierzam kupić radiatory na pamięci o których wspomniał kolega Piasecznik.

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2004, 12:57 

@_XENA

Zgodnie z sugestią zmniejszylem taktowanie o ~10 % i jak narazie tj w ciagu 2 h nie pojawily sie artefakty... zato spadla ilosc fpsow ;-)

@ Holman
sideband addressing - wylaczylem

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2004, 16:30 
Moderator forum

Leszy napisał(a):
@_XENA

Zgodnie z sugestią zmniejszylem taktowanie o ~10 % i jak narazie tj w ciagu 2 h nie pojawily sie artefakty... zato spadla ilosc fpsow ;-)

@ Holman
sideband addressing - wylaczylem

Nie sprawdzaj obu rzeczy na raz! Najpierw wyłącz sideband adressing - jeżeli pomoże - problem rozwiązany. Jeżeli nie - zmniejsz taktowanie pamięci - jeżeli to pomoże - wiesz, że wcześniej się przegrzewała - wtedy trzeba się zastanowić, czy reklamować ją, czy starać się radzić samemu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 2