Teraz jest 19 lut 2025, 22:37

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 kwi 2004, 11:27 

Ta trawa ... rzuca się w oczy :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwi 2004, 11:44 

Moze troche za nerwowy jestem - ale to z milosci do BF:V :-)

kilka restartow , wylaczenie komputera na chwile i znowu w jest porzadku... bez matrixow ;-)

tak wiec chyba mam kaprysnego radka - albo co..

poobserwuje przez jakis czas - i jakby znowu dziwne rzeczy dzialy to bede prosil o pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwi 2004, 11:55 

Ja optuję za tym, że się przegrzewa ten Radek.

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwi 2004, 12:00 

Pinky napisał(a):

ja na r9100 saphire mam tak ze jak w bfv dam mu wiecej niz LOW na detalach grafiki to przy strzelaniu albo jakichs wiekszych wybuchach komp sie wiesza, sam doszedlem do tego ze grafa mi nie wytrzymuje i sie przegrzewa, mam racje czy nie?

Jak nie jesteś pewien to sprawdz na dotyk.Chodzi o to zeby sprawdzic jaka jest "na oko" temperatura w momęcie zwiechy(dotykasz spodu GPU na odwrocie karty,jesli jest goracy albo w najgorszym przypadku bardzo goracy to to moze być przegrzewanie).Natomiast jeśli nie jest goracy(temp około 40'C to temperatura jak najbardziej ok) to oznacza ze karta jest "dławiona" przez zasilacz.Taki sam efekt mamy podczas podkręcania grafy.Jesli prądu jest za mało albo napiecie jest niestabilne to mamy wtedy zwiechy na podkręconej grafie.
PS
Do BFV zalecane są najnowsze Catalisty 4.4.Ja osobiscie polecam Omegi na tych Catalistach.Mój brat miał zwiechy(też ma Shapphire R9100) już w menu,i dopiero po instalacji tych sterów wszystko było ok.

Leszy napisał(a):
Napiecie dla lini 3.3 V mam 3.28 V

Mam jedno malutkie pytanie.Czy to napiecie jest pod obciażeniem? Bo ja mam takie same bez a podczas obciażenia(Gra na full detal+grafa wykrecona na full) spada do 3.24-3.21.

Ostatnio edytowano 28 kwi 2004, 12:06 przez Yasiu, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwi 2004, 13:21 
Moderator forum

Cóż, zawsze powtarzam, że z fusów (na odległość) ciężko co kolwiek wywróżyć.
Jeśli po zmianie AGP na trasfer x 8 ponownie ukazały Ci się błędy zgodne z obrazkami przypadek nadwyraz dziwny. Już postowałem wcześniej nic nie wspominasz o innych grach. Nie wyrokuj czego kolwiek na przykładzie jednej gry. Rozumiem zamiłowanie i chęć bosego biegania po dżungli. Piszesz o przegrzewaniu się układu. Zatem podkręcasz ? Może się zdarzyć, że Gigabate spierdzielił chłodzenie, choć w to bardzo wątpię.
Jeśli masz trochę pojęcia i praktyki - sprawdź jak jest przesmarowany rdzeń.
Z drugiej strony przykład obrazków pokazuje jak gdyby wadliwe działanie pamięci (artefakty ukazują się w inny sposób, stopniowo, podczas dłuższego wygrzewania). Dziwnym także jest objaw, że kiedy komputer ostygnie wszystko jest OK. Zatem optujemy za - zasilaczem. Jedyne wyjście: inny zasilacz i ostatecznie sprawdzenie karty na innym PeCecie. Musisz eksperymentować.

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwi 2004, 14:18 

Dokładnie.Najlepiej jak masz gdzies w okolicy znajomego z R9600PRO.Jeśli nie ma to szukaj kumpla z dobrym zasilaczem.
PS
Jeśli chodzi o R9600PRO to model Gigabyte ma lepsze chłodzenie GPU od Herca.

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwi 2004, 14:21 
Moderator forum

Yasiu napisał(a):
Jeśli chodzi o R9600PRO to model Gigabyte ma lepsze chłodzenie GPU od Herca.

Kwestia obiektywnego podejścia.
Dla mnie każde defaultowe chłodzenie jest niewystarczające (hałas lub przewodność cieplna)

Tytuł:
PostNapisane: 28 kwi 2004, 15:53 
Moderator forum

kriz napisał(a):
Ja optuję za tym, że się przegrzewa ten Radek.

U mnie podobne efekty bywały na 3DMarku 2001 gdy przedobrzyłem z przetaktowaniem pamięci i się przegrzewały.

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 09:18 

@ ===Tomy===[PL]

Wsadzilem wczoraj tego Radka do komputera u siostry:
Athlon 1.7, plyta Gigabyte, 1 GB ramu, W2k. Zainstalowalem catalysty 4.4.
Odpalilem Bf:V . ? Po jakis 15 minutach wystapily efekty identyczne jak na komputerze w pracy ( i takie jak na skrinie kilka postow wyzej).

Odpalilem tez Call od Duty i po kilku minutach - podobne objawy sie pojawily - tylko w mniejszej skali, pozniej zniknely

Wrzucilem rowniez BF 1942 - juz w menu byly problemy, w samej grze także.

Niestety nie mialem duzo czasu na testowanie - wszystkiego z pol godzinki razem.

I jeszcze jedna rzecz - w tym athlonie 1.7 jest zasilacz 300 W codegen, wiec jak sie domyslam ze wczesniejszych postow nie jest to najlepszy - no i 300 a nie 350 W.

Bede probowal jeszcze na innych komputerach sprawdzac.

i ostatnia rzecz - niczego nie mam podkreconego w komputerze (tj w tym w pracy, ani u siostry)

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 09:41 
Moderator forum

Leszy napisał(a):
i ostatnia rzecz - niczego nie mam podkreconego w komputerze (tj w tym w pracy, ani u siostry)

Wyklucz na 100% niewyrabialność zasilaczy.

Swoją drogą, osobiście nigdy nie spotkałem się z artefaktami w wyniku słabości zasilacza :!:

Jeśli ten nie wyrabiał, wystarczyło odpalenie 3D i trach, restart w wyniku spadku 3.3V poniżej 5%.

Nadal nie wykluczaj kiepskiego chłodzenia.

Jeśli nie umiesz się do tego zabrać (bezśladowo i niszczycielsko), zleć to komuś kto ma doświadczenie.

Niejednokrotnie widuję "cuda techniki", a w wielu przypadkach potwierdza się reguła oszczędności i stosowania kiepskich markowo past (o ich braku nie będę wspominał).

BTW: na przyszłość nie słuchaj heretycznych rad z piekła rodem: formatuj dysk, wyczyść system :wink:

Przesiadka z gatunkowo tego samego układu nie wymaga żadnych komplikacji.
Podobnież jest w przypadku zmian płyty głównych opartych o identyczne chipsety i analogicznie inne peryferia mające newralgiczne zadanie stabilności i poprawnego działa systemu operacyjnego.

Jeśli potwierdzisz zasilacz, chłodzenie zaczniesz myśleć nad ew. reklamacją karty.

Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 09:53 

Sprawdze jeszcze na innych komputerach, no i chlodzenie.

Niestety moje zdolnosci ;-) nie pozwalaja na blizszy kontakt z elektroniką, pastami itd

Raz jeszcze dziekuje za pomoc - a jak sprawa sie pozytywnie wyjasni - obiecuje, ze w ramach rewanzu bede sie grzecznie ci sie wystawiał na pociski jako wzorowy frag ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 10:04 

Na 95% wina leży w karcie graficznej. Przegrzanie rdzenia zazwyczaj kończy się zwiechą, przegrzanie pamięci powoduje artefakty.
Kup sobie na początek w sklepie komputerowym radiatorki na pamięci RAM.
Mają one taśmę samoprzylepną. Montaż ich jest tak prosty jak wklejanie nalepek do albumu.
W zestawie masz 8 sztuk radiatorków. Na karcie graficznej powinieneś znaleźć 8 identycznie wyglądających czarnych kostek (w formie prostokąta lub kwadratu) to są kości pamięci. Nalep te radiatorki na kości i sprawdź czy nadal masz artefakty.
Jeśli to nie pomoże, ustaw jakiś wentylator stołowy czy coś w tym guście (nawet suszarka do włosów z nastawem na zimne powietrze) - na kartę grafiki. To w zasadzie już jako test bo przecież normalnie nie będziesz w ten sposób pracował. Odlep radiatorki i oddaj wadliwą kartę tam gdzie ją kupiłeś.

Tytuł:
PostNapisane: 29 kwi 2004, 10:59 
Moderator forum

Piasecznik napisał(a):
Kup sobie na początek w sklepie komputerowym radiatorki na pamięci RAM.

RADZĘ odpuścić sobie zabawę w eksperymenty.

ZAUWAŻ, że właściciel karty ma ZEROWE doświadczenie - cenię samokrytykę. Zatem, żadnych zabaw z radiatorkami, a tym samym samoprzylepnymi taśmami, które potrafią ostro zespolić się z łączoną powierzchnią.

Jeśli nie chcesz mieć na sumieniu Bogu ducha winnego człowieka, oczywiście :)

Piasecznik napisał(a):
Mają one taśmę samoprzylepną. Montaż ich jest tak prosty jak wklejanie nalepek do albumu

Naturalnym jest, że podczas ich odklejania zabierają ze sobą część albumu :)

Moja analogia ma dotyczyć kwestii kiedy przy demontażu, który wydaje się banalnie prosty (owszem, dla wprawionego użyszkodnika) gdzie częstokroć dochodzi do pogłębienia problemu (problemy z oderwaniem na zimno, urywanie sąsiadujących z pamięcią rezystorów, etc.)

Piasecznik napisał(a):
Jeśli to nie pomoże, ustaw jakiś wentylator stołowy czy coś w tym guście (nawet suszarka do włosów z nastawem na zimne powietrze) - na kartę grafiki.

Kocham takie rady - swojego czasu, zimą wystawiałem PCta za okno :roll: :wink:

Nawet gdyby się okazało, że przy domowym patencie prostego air-coolingu metoda by "Piasek potrafi" (nawet i suszarką - tylko broń Boże stroną ciepłą :wink: ) problem zniknie, nie idź w dodatkowe patenty i inwestycje - REKLAMUJ KARTĘ zgodnie z warunkami gwarancji.

Na tym, cześć teoretyczno-praktyczną by Adam Słodowy zakończymy.
Czekamy na info.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2