Teraz jest 13 lis 2018, 00:29

Strefa czasowa: UTC + 2


Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 mar 2004, 12:40 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 gru 2002, 23:39
Posty: 1586
Lokalizacja: z Polska
Pytanie jak w temacie ^
Jest sens zmieniac z XP na ME czy siakis inny? Mam 512 DDR 400 Kingston i sie tak zastanawiam...bo czasem troche tnie a pogralbym na medium chociaz ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 12:47 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lut 2004, 04:45
Posty: 1597
Lokalizacja: IRL
mysle ze lepszym rozwiazaniem jest zakup dodatkowych 512 MB ramu niz zmiana systemu... 8) ale wiadomo jak jest z kasa teraz... :roll: nie ma lekko... :cry:

_________________
Obrazek
Obrazek
http://www.teamofaces.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 12:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 gru 2002, 08:33
Posty: 892
Lokalizacja: Bartoszyce
Ciężko powiedzieć, ale jeżeli już zmiana to napewno nie na ten mega zwiech ME, polecam win 2000 to coś ala xp, mniej bajerów, mniej żre pamięci a tak samo stabilny. Jechałem na nim bardzo długo, od premiery PL do wyjścia XP i nie miałem żadnych problemów.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 12:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 cze 2003, 10:35
Posty: 938
Lokalizacja: Watford
Jestem dość na czasie, bo jakieś dwa-trzy tygodnie temu próbowałem przejść z ME na XP i po kilku dniach... wróciłem do ME.

Płynność gry - niebo, a ziemia - oczywiście przy tym samym sprzęcie.
XP chyba rzeczywiście potrzebuje zbyt wiele zasobów, jak na "przeciętne" dziś w Polsce komputery. Pewnie za jakiś czas (kiedy już większość rzeczy na 98/ME nie będzie chodzić) przestaniemy to odczuwać, ale na razie ciągle jeszcze na starszych systemach jest lepiej.

Ale uwaga - moje "doświadczenia" dotyczą BF1942, nie Vietnama. Wtedy jeszcze gry nie było. Aha, żeby uzupełnić info, bo to też może Ci się przydać przy podejmowaniu decyzji - miałem wtedy 1.2 Duron, GF4 MX 440 i 512 Ram (sdramy!).

UPDATE:
Shaggy, to naprawdę zależy od configu. Ja używam ME od prawie dwóch lat i nie miałem z nim zadnych problemów (pisałem o tym, w którymś topicu). Ważne tylko, żeby nie instalować wszystkiego co się nawinie pod rękę i utrzymywać względny porządek na dysku. Chociaż wielu ludzi narzeka i zaczynam się zastanawiać, czy ja mam może jakieś szczęście do tego ME? ;) W każdym razie ze swojej strony mogę powiedzieć tyle - żaden system nie będzie sprawiał problemów, jeśli się wie, co się ma w komputerze i jak tym najwydajniej zarządzać (najlepiej ręcznie, bo wszelkie "automatyczne ustawienia" to kicha i prędzej, czy później coś nawali)

_________________
AGN, CFOG, FIA, ETCS (r.i.p.)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 15:04 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 gru 2002, 08:33
Posty: 892
Lokalizacja: Bartoszyce
Shelton - całkiem możliwe, że to zależy od konfigu, ja oparłem swoją wypowiedź o swoje doświadczenia, raz WIN ME w domku i dwa WIN ME pracujace w pracy, we wszystkich przypadkach gdzie w firmie komputer ma tylko windowsa ME plus updejty wszystkie i tylko MS Office, częstotliwośc zwiechów jest ogromna. Zmieniałem już tam pamięci itp i nic. No ale nie odbiegajmy od tematu.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 18:30 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lut 2004, 18:16
Posty: 3389
Lokalizacja: Kraków
No więc ja zrobiłem małą próbę na multiplayerze. Mam Athlona 1,2 FX5200, 256 RAM (133) XP na ASUSie A7V - dołożyłem 256 ramu - gra szybciej się wczytuje i nie ma zmuły na początku mapy. Chodzi faktycznie lepiej i płynniej. Dołożyłem do 1GB - żadna różnica w klatkach - kolega na którym to testowałem (nie wiedział że coś zmieniłem) nie zauważył różnicy. XP mam wyczyszczony do granic możliwości - żadnych tam aktywnych pulpitów i innych bajerów - tylko procesy obowiązkowe. Wniosek dla mnie taki że nie ma co specjalnie upgradować kompa - na multi i tak się przycina od czasu do czasu - ale to raczej mają wszyscy. Wina serwera albo kodu (nie łącza - sprawdzałem że da się grać na mocno zapchanym).

Acha - grafa - wszystko na medium. Sound na minimum.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 19:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 gru 2002, 19:14
Posty: 496
Lokalizacja: Z Frontu
Hmm z moich testow wynika ze najwiekszego kopa grze daje proc.Aby pograc rozsadnie trzeba miec 512 ram grafe min GF3 Ti200 z 128 DDR RAM i proc min 1.5 ghz.

_________________
Life Is A Bullet
War Is Hell


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 21:25 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 gru 2002, 23:39
Posty: 1586
Lokalizacja: z Polska
Nu ja mam aktualnie 1600 Durona 512 DDR400 Kingstona i Radeona 9500@PRO. Niestety nie widac roznicy w FPSach pomiedzy 1024/768 a 800/600 a nawet co mnie bardzo zdziwilo pomiedzy low i high detalach...
Musze wykrecic jeszcze procesor i zobaczymy ale mozliwe ze gra nie wykorzystuje pelni mozliwosci Radeona? Zeby byla jasnosc...ma okolo 40 klatek ja kram co mi nie przeszkadza bo pamietam jak 1942 chodzil na MX440 i SDRAM'ach...Moze by palnac jakis topic gdzie ludzie podawali b swoje konfiguracje sprzetowe i ilosc klatek animacji w grze??

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 mar 2004, 22:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 sie 2003, 09:59
Posty: 83
Lokalizacja: Warszawa
Garet napisał(a):
Nu ja mam aktualnie 1600 Durona 512 DDR400 Kingstona i Radeona 9500@PRO. Niestety nie widac roznicy w FPSach pomiedzy 1024/768 a 800/600 a nawet co mnie bardzo zdziwilo pomiedzy low i high detalach...
Musze wykrecic jeszcze procesor i zobaczymy ale mozliwe ze gra nie wykorzystuje pelni mozliwosci Radeona? Zeby byla jasnosc...ma okolo 40 klatek ja kram co mi nie przeszkadza bo pamietam jak 1942 chodzil na MX440 i SDRAM'ach...Moze by palnac jakis topic gdzie ludzie podawali b swoje konfiguracje sprzetowe i ilosc klatek animacji w grze??


A jaką masz kartę muzyczną ? Z wielu opinii wynika, że to w zasadzie ustawienia dźwięku wpływają na przyjemność z grania. Ja miałem to samo i wolę mieć płynność i 100 FPS niż dźwięk 7.1 (do słuchawek z mikrofonem - hahaha :lol: )

Pozdrawiam,

_________________
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 mar 2004, 00:52 
Offline
Moderator forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 gru 2002, 23:39
Posty: 1586
Lokalizacja: z Polska
Sound Blaster live 5.1
Podkrecilem karte i dziala jak nalezy. Niestety doszlo mi teraz ip 83. i mnie szlag trafia...

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 mar 2004, 05:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 gru 2003, 16:08
Posty: 643
Lokalizacja: Wawa
Ja mam celka 1.7, r9200 128ram 128bit, plytke jakas marna ecs'a (modelu nie chce mi sie pisac :P ) i muze na niej , 2x256ramu kingstona. 800x640 all low, geometry high, fpsy cholernie skacza- na niektorych mapkach jak patrze w niebo ok 120 fpsow, na innej mapce np 40. A w grze zle, ok 20-40-60, z roznymi skokami. Sa mapki na ktorych lece sobie helim, w dole jakas zadyma w jungli, ostra jatka, czolgi piechota i od choelry roznych rzeczy - fpsy trzymaja 20. A np na (nie tylko) khe sahn (czy jakos tam :D ) jak na lotnisko wiezdza czolg i biega jakis piechot, fpsy spadaja nawet do poziomu 5.
I jeszcze czasem sa stopy, tak jakby lag, ale ylko u mnie, wyswietla wtedy ze mam np 0.3 fps :D , i trwa to z 5s.
Ktos ma cos podobnego?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 mar 2004, 18:09 
Offline

Dołączył(a): 16 gru 2002, 23:12
Posty: 329
Lokalizacja: Wrocław
SplinteR20 napisał(a):
I jeszcze czasem sa stopy, tak jakby lag, ale ylko u mnie, wyswietla wtedy ze mam np 0.3 fps :D , i trwa to z 5s.
Ktos ma cos podobnego?


Mam dokładnie to samo - chociaz nie zawsze. Zdarza się, że nic sie nie dzieje, a innym razem notorycznie. Myślałem na początku, że to PB fotki strzela, ale co pół minuty przez 10 minut? Sprawdzałem sync, dzwięk, grafike, hdd, temperatury, srury i inne bzdety. Wszystkie insze gry, benchmarki itd chodzą wyśmienicie. Czekam aż samo przejdzie, podobnie jak nagłe wyskoki do pulpitu wBF42 tuż po instalacji same mi przechodziły zawsze... :wink:

_________________
"Utinam populus Romanus unam cervicem haberet!"


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL