Teraz jest 19 lut 2025, 22:30

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 kwi 2004, 13:52 

Kierując się odwieczną żadzą zwiekszenia ilości fps, kupilem wczoraj R96000 pro (gigabyte). Po wlozeniu go do komputera zamiast dobrej zabawy miałem ( i mam ) tego typu widok:
Obrazek

Moj sprzęt to
Barton 2500, 1 gb ramu (kingstone), plyta Abit NF7, W2K, no i ten nieszczesny radeon 9600 Pro

Przejrzalem forum pod katem podobnych problemow, zainstalowałem najnowsze catalisty, teraz zmienilem na najnowsze omegi... caly czas to samo.
W biosie mam AGP x 8, i 128 mb na AGP
Probowalem roznych ustawien antyaliansingu i filtrowania anizotropowego - ale bez sukcesu.

Mam takie niesmiałe pytanie - otoż widziałem na stronie ATI radę dla BF:V by wyłączyć antyaliasing, ale za cholere nie wiem jak : w zaawansowanych opcjach przy ustawieniach direct 3D i open GL nie widzę mozliwosci wylaczenia antyaliasingu , tylko wybor pomiedzy x2, x4, x 6 i odpwowiednio w filtrowaniu x 2, x4, x8, x 16.

- synchronizację pionową mam wyłączona

Proszę o jakieś sugestię - bo strzela mnie ch... i mam ochote ugryzc sie we wlasna d..e za to, ze sie pewien czas temu od nvidii odwrocilem.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 14:11 

Updatnij sterowniki nforce'a. moze to pomoze, choc w sumie nie powinno byc wplywu. a jak nie, to pomyslimy.
http://nvidia.com/content/drivers/drivers.asp

a co do wyłączenia AA: w ustawieniach karty powinieneś miec opcje "zaleznie od aplikacji". sprobuj tak.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 14:23 
Moderator forum

jakie masz sterowniki karty? instalnij najnowsze cataylsty 4.4 na poczatek

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 14:43 

Stary dwie sprway:
1.Jaki masz zasilacz- od razu mówie ze nie wystarczy zwykły 300W(czyt.Codegen i inni)-miałem tak samo na zasilaczu L@C i po zmianie zasiłki na MODECOM ISO-450P 350W(PFC) jak ręką odjoł.Pozycz od kumpla lepszego zasilacza i sprawć.(no chyba ze masz jakiegoś "Szefa" 360W)
2.Stery-Najlepsze dla R9600PRO sa Omegi 4.2

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 15:07 

@kriz - 1 zrobilem update nforce
2 probowalem opcje zalezne od aplikacji - wlaczoną i wylaczoną
- bez zmian jak narazie

@Holman - w tym momencie mam Omegi 2.5.36b ( = Omega4.4 ?) , probowalem wczesniej na catalystach

@Yasiu - zasilacz mam 350, sprawdze za chwile te omegi 4.2

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 15:27 

Leszy napisał(a):
@Yasiu - zasilacz mam 350, sprawdze za chwile te omegi 4.2

Podaj firme.To ze masz 350W to nie oznacza że jest dobry.Taki 350W made in Codegen nie możesz porównać z na 300W Fortronem czy Modecomem. Ja ci polecam sprawdzić na lepszym zasilaczu.(miałęm to samo w grach 3D i dodatkowo czasami miałem wywalania i restarty)
PS
To ze ma 350W nie oznacza ze daje stabilne napiecia.Takie zeczy są spowodowane niedokarmieniem grafy w prad-czyt. napiecie jest na tyle wysokie ze nie wiesza sie karta ale na tyle niskie ze grafa niepoprawnie wyswietla obraz.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 15:39 

mam cos takiego : Deer DR - B350ATX

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 15:49 

Hmm a babcia mowila ze N'vida r00x hyhy 8) .

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 15:50 

Leszy napisał(a):
mam cos takiego : Deer DR - B350ATX

Z tego co pamietam to tam są takie same bebechy jak w Codegenie(moze troche lepsze).Powiem ci po czym poznasz dobry zasilacz.
Jak go weżmiesz w łape to muszi wazyc około 1.2 kg.Czym cięzszy tym lepszy.Jak dla mnie to wina zasiłki i poszukaj kogos u siebie kto ma jakiś markowy zasilacz 300W lub lepszy-Fortron,Modecom,Chieftec,Enermax,Huntkey.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 15:51 

Atrus napisał(a):
Hmm a babcia mowila ze N'vida r00x hyhy 8) .

FXy tez potrzebują stabilnego zasilania bo inaczej są takie cyrki.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 15:53 

Ale niema takich problemow typu zwiecha kompa bez powodu w co bardziej wymagajacych aplikacjach.Dopiero pomeczenie forum wyjasnilo ze trzea miec zasilacz co trzyma napiecia.O tym ATI juz nigdzie niepisze.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 16:12 
Moderator forum

Na GeForce FX 5950 Ultra tesz takie zbebienia miałem jak za bardzo podkręciłem GPU (sprawdzałem ile bezpiecznie mogę - 550 to było deczko za dużo jak na tak wyżyłowaną konstrukcję bez dodatkowego chłodzenia). Zresztą na lanie jeden komp (P4 3Ghz i FX 5200) się wyraźnie za bardzo grzał i tam tesz były podobne artefakty. Zapewne ten Radek ci się przegrzewa i stąd te artefakty. Jak w twoim kompie z obiegiem powietrza? Może podkręcasz ostro grafe?

ps: Zasilacz mam całkiem niezły.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 16:17 

@_Xena - nie podkrecam grafiki ani kompa - jakos braki mi odwagi....
Faktycznie radek jest cieply - ale nie umiem powiedziec czy to normalne, czy jest za bardzo cieply ( normalnie nie macam kart graficznych ;-) )

W kazdym bardz razie dziekuje wszystkim za help - wkladam z powrotem radka 9000 i wbijam sie na jakis serwer - a walczyl z R9600 bede jutro :-)[/quote]

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 16:43 
Moderator forum

Leszy napisał(a):
Faktycznie radek jest cieply - ale nie umiem powiedziec czy to normalne, czy jest za bardzo cieply ( normalnie nie macam kart graficznych ;-) )

W kazdym bardz razie dziekuje wszystkim za help - wkladam z powrotem radka 9000 i wbijam sie na jakis serwer - a walczyl z R9600 bede jutro :-)
[/quote]

Ja się nie boję kręcić - wystarczy znać kilka prostych zasad i wykazać się odrobina rozsądku i jest qll. A zyski są duże.

Tytuł:
PostNapisane: 27 kwi 2004, 17:36 

Atrus napisał(a):
Ale niema takich problemow typu zwiecha kompa bez powodu w co bardziej wymagajacych aplikacjach.Dopiero pomeczenie forum wyjasnilo ze trzea miec zasilacz co trzyma napiecia.O tym ATI juz nigdzie niepisze.

Chodzi o to ze R9600PRO nie ma zasialania zewnętrznego tylko pobiera go za pomoca portu AGP co za tym idzie należy miec stabilne 3.3V-3.2V to moim zdaniem minimum (to samo sie tyczy R8500/9100).Trudno zeby grafa dobrze chodziła jak zamiast 3.3V mamy 3.1V albo mniej.Grafy które maja zasilanie zewnętrzne (R9500/PRO,R9700,R9800SE,9800/PRO/XT) nie mają takich problemów.
PS.
Cóż nie ma róży bez kolców.
Karty ATi bez zasilania zewnętrznego potrzebują stabilnego 3.3V, za to FX-y mają zbabrany DX9.0 i zaden model FX5900/XT/Ultra,5950Ultra nie posiada architektóry 8x1 tylko 4x2.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2