Witam
Pogrywam w Battlefielda Vietnam już od pewnego czasu i muszę przyznać że jest to świetna zabawa. Oczywiście, pewnie jak wielu innym, najbardziej podoba mi się latanie helikopterami. Ale grając na serwerach zauważyłem pewne tricki, których, jak na razie, nie potrafiłem rozpracować. I w związku z tym mam prośbę do szanownych kolegów o pomoc.
1. Ciche latanie - czasami zdarza się że helikopter lata właściwie bezgłośnie - widzę że krąży mi nad głową, strzela do mnie ale nie słychać wirnika. Czy to jest błąd w grze czy można w sposób kontrolowany to zastosować.
2. Druga sprawa to strzelanie pociskami powietrze-powietrze w np cobrze gdy jest się bez strzelca. Próbowałem parę razy przełączać się pomiędzy stanowiskiem pilota i strzelca w czasie lotu, ale nigdy nie udało mi się odpalić rakiety powietrze-powietrze. Najczesciej kończyło sie to nie kontrolowanym korkociagiem, bo zanim wróciłem na stanowisko pilota śmigłowiec już lezał na boku. Wiem że da się to zrobić bo sam widziałem jak pojedyńczy gracz przełączał się na stanowisko strzelca (widać przez moment że wirnik sie zatrzymuje i helikopter sie przechyla), odpala dwie rakiety i wraca na stanowisko pilota, dalej siejąc postrach i zniszczenie.
Jak mógłbym poprosić o wyjasnienie jak to prawidłowo robic - bedę wdzieczny.
3. Joystick - mam takie pytanie - z czego wolicie korzystać przy locie smigłowcem - z joya czy klawiatury? Ja preferuje klawiaturę, gdyż z joyem mam powazny problem. Jest to dosyć stary Logitech Wingman Extreme (ma chyba z 6 lat) i nie wiem czy to jest jego wina (może joye nowej generacji tak nie mają), ale np kiedy próbuję kierować smigłowcem ma on straszne opóżnienie - tzn np chcę przechylić śmigłowiec w prawo i reaguje on dopiero po jakiejś sekundzie. Oczywiście kontra w lewo też jest z opóźnieniem i daje to w efekcie taniec św. Wita. Dodam że przy samolocie nie mam takich problemów i lata się doskonale. Czy to wynika z przypadłosci joyów analogowych że reagują dopiero po pełnym wychyleniu? Jak zrobić aby delikatnie sterować i kontrolować lot? Bardzo prosiłbym o podzielenie sie waszymi opiniami.
4. Mam jeszcze jedną denerwujacą mnie kwestię. Otóż mimo poprawnej kalibracji, w momencie jak jest podłączony joystick, w czasie lotu ciągle muszę brać poprawki w prawo - nawet jak latam na klawiaturze, bo jak wszystko puszczę, helikopter i samolot zaczynają mi sie samoczynnie przechylac na lewo. Jest regulacja na joystiku ale nie wiele ona pomaga. Raz przechyla po ustawieniu w lewo a potem w prawo. Jakoś sobie z tym radzę ale jest do dosyć kłopotliwe np przy podnoszeniu czołgów i spawnów. Zwłaszcza jak sie to robi z tylnej kamery i wtedy z pewnym opóźniniem reaguje się na to jak zachowuje sie smigłowiec. Spotkaliscie sie z czymś takim?
5. I na sam koniec - last but not least

Kwestia strzelania z karabinów bocznych w huey - tych stacjonarnych. Czy udało się wam kogoś z nich kiedykolwiek zabić w locie?? Jesli tak to powiedzcie jak to zrobiliście

)
Oczekując na ożywioną dyskusję, z wyrazami szacunku
Wasz
Centurion