Teraz jest 3 mar 2025, 23:34

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27 lip 2005, 16:04 

Akurat jeśli chodzi o amerykańskią armię to nie ma wśród niej poborowych. Armia jest całkowicie zawodowa. Gwardia narodowa sąto żołnierze na pół etatu. Dostaja kasę za ileś tam ćwiczeń w roku i za gotowość. Zgłaszają się do gwardii na ochotnika więc też nie można ich uważać za poborowych. Że widać żą walą w gacie - każdy by walił. Że się jarają wybuchami - też to zuważyłem. Może to robią do kamery?

Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2005, 13:20 

Wiek 18-20 lat, to nie jest chyba wojsko zawodowe. Ale nie mowie, ze to sa wszystko ludzie ktorzy odbebnili rok w koszarach i czesc tak jak u nas, i teraz zostali powolowani. Pieniadze dostaja wszyscy ktorzy tam jada. Pod pojeciem zawodowe, mialem na mysli wiek, doswiadczenie i czas spedzony w armii.

Co do filmow tam znajdujacych sie, to spore wrazenie robi ten:
CBC Deadline IRAQ Unsecored Stories Of The War.avi (powinno byc Uncensored - literowka na stronie)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2005, 14:08 
Moderator forum

A jak wiele trzeba mieć doświadczenia by być zawodowym piechociarzem (specem od M16 i kamaszy)? Ja myślę, ze pół roku, moze rok treningu starczy. Zresztą US Army ma limit wiekowy - nie przyjmuje rekrutów starczych niż 28 latek. Mnie wystarczy, że są to ochotnicy którzy za swoją "pracę" dostają pieniądze (całkiem sporo kasy).

Jeżeli zaś lubisz porównania to wyobraź sobie, że do Czeczenii Ruski ślą jusz nawet 16 letnich dzieciaków z poboru (taka jest u nich dolna granica wiekowa). Przy takim gostku Amerykański 20-latek to jusz prawie dziadek.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2005, 14:26 

Xena, psyhicznie czlowiek w wieku 18-20 lat jet mniej wytrzymaly niz starszy, ktory juz przezyl i wyrobil sobie poglady, nie wiem jak to dokladnie okreslic, wydaje mi sie ze Ci zolnierze sa za mlodzi i tyle. Beda mieli skaze na psyhice dokonca zycia i napewno ta wojna zmieni ich. Oczywiscie z kazdym czlowiekiem moze stac sie to samo, niezaleznie od wieku, ale mimo wszystko ja bym wysylal starszych i tyle.

Ponizszy Twoj przyklad to sa skrajnosci, ale udowadnia, ze myslisz podobnie jak ja.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2005, 16:59 
Moderator forum

No coosz - gość "pod 30" zwykle ma jusz prace, rodzine i nie potrzebuje zaciągać się do woja. Zaś taki 18 latek kończy szkołę (wcale nie wyższą) ze słabymi wynikami i nie ma co ze sobą począć. UA ARMY zaś daje mu pewne możliwości i szanse awansu oraz całkiem spore pieniądze. Zaś w cywilu czeka albo nędzna robota, albo bezrobocie. patrzyłeś na to z tej strony?

Tytuł:
PostNapisane: 28 lip 2005, 19:40 

Tak, ale szczerze powiedziawszy w USA az tak o robote nie jest trudno. W koncu wielu ludzi nie tylko z Polski tam jedzie zarabiac. Ale teraz dochodzimy do tego co napisalem wczesniej. To nie jest zawodowe wojsko, tylko pobor, chodzi mi o rozgraniczenie miedzy tymi co sluza w woju pare lat, a tymi co sa tam dwa lata, bo taki 18-20 latek wiecej tam nie spedzil. Wydaje mi sie, ze nie trudno domyslec sie, ze zyjac w takim stresie, tak mlodzi ludzie, zostana napietnowani psychicznie na cale zycie. Zreszta przyklad akcji militarnej/milisyjnej (bo to formalnie nie byla wojna, chodzi o prawo miedzynarodowe) w Wietnamie jest dosc wymowny. Wiele filmow, ktore zobrazowaly co sie dzialo z tymi mlodymi zolnierzami mowi samo za siebie.

Warto obejrzec film o ktorym pisalem wczesniej, nie po to zeby zobaczyc jak to Abramsy, czy M16 dzialaja, lecz po to zeby przekonac sie jakie pieklo tam spotyka nie tylko zolnierzy, ale cywilow, ktorzy przez terrorystow sa potecjalnie brani za wrogow. Dobitnie pokazuje to, fragment filmu w ktorym pokazana jest droga wielopasmowa z wrakami samochodow cywilnych zniszczonych przez czolgi, tak na wszelki wypadek.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2