Teraz jest 3 mar 2025, 23:29

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Skład Drużyny
PostNapisane: 24 sie 2005, 11:12 

Mam następujące pytanie:
Z jakich klas, według Was, powinna składać się drużyna?
Moje osobiste przemyślenia doprowadziły do poniższych konkluzji:
1) Drużyna „atakująca” – dowódca powinien grać suport-em (daje wsparcie ogniowe z odległości, nie uczestniczy w ciężkiej walce więc odradzanie jest ułatwione, po zakończeniu ataku uzupełnia amunicję), 1 AT (w zależności od mapy może być 2), 1 medyk, 2 szturmowców (w zależności od mapy 1 – na zmianę z AT), 1 komandos.
2) Drużyna „broniąca” – dowódca w tym wypadku nie powinien imho być tylko medykiem, a skład powinien wyglądać tak: 2 x wsparcie, 1 medyk, 2 x AT (ewentualnie 1, a zwolniony „slot” mógłby zająć szturmowiec), 1 komandos
3) Drużyna „wypadowa(drużyna do niszczenia sprzętu wroga, ewentualnie do „pożyczania” kluczowego sprzętu wroga) – dowódca jako support i 2 komandosów
4) Drużyna „snajperska” – dowódca jako snajper, i ewentualnie dodatkowo 1 support.
Powyższe przemyślenia powstały przy założeniu że drużyna walczy na piechotę, a nie lata helikopterami itp. Tematów dotyczących walki w heli było już kilka i nie chcę ich powtarzać.
Drużyny tłumaczę w następujący sposób:
1) Drużyna dynamiczna, stosunkowo uniwersalna podczas zdobywania flag, zmiany w składzie między AT i Szturmowcem powinny zależeć jak pisałem od map, jako że na niektórych jest więcej piechoty, a innych pojazdów mniej lub bardziej opancerzonych. W walce z pojazdami komandos oczywiście może wspierać AT, a wręcz może go zastąpić, ale walka z helikopterem jest znacznie łatwiejsza dla AT.
2) Ta drużyna musi posiadać dużą siłę ognia tak więc support przeciwko piechocie, a nawet przeciwko heli jest dosyć skuteczny, oczywiście pod warunkiem że prowadzi stosunkowo celny ogień :wink:. AT nie tłumaczę jako że wydają się oczywistym rozwiązaniem (oczywiście nie przekreślam tu roli komandosa jako zamiennika, zwłaszcza w trakcie obrony „ciasnych” flag).
3) Oczywiście komandosi rozwalają co się da, support ich osłania i uzupełnia C4 i oferuje możliwość odrodzenia w bazie wroga.
4) Tylko jeden komentarz. Uważam że nie powinno grać ze sobą 2 snajperów jako że efektywniej mogą działać solo, a także każdy z nich (o ile jest dowódcą drużyny) ma kontakt z komendantem, który to z kolei ma kontakt z pozostałymi drużynami które mogą potrzebować wsparcia snajpera.
PS Uprzejmie proszę o komentarze, sugestie, a nawet krytykę powyższych „wypocin” stosunkowo mało doświadczonego FPS-owca sieciowego :oops:.
PS II Mam nadzieje że post ten nie zostanie potraktowany na równi z tzw „ankietami” np. jaki masz rozmiar buta :roll:? Moją intencją było oczywiście założenie merytorycznego tematu.

Tytuł:
PostNapisane: 26 sie 2005, 12:56 

Napisałeś że rozważasz tylko typ drużyny grającej na piechote- taka wystepuje głównie w miastach, a jak na drużyny do walk w mieście to troche za mało tam medyków... Poza tym nie właściwy jest podział na drużyny atak/broniące, ponieważ w bf-ie (a juz zwłaszcza w wspomnianych miastach) sytuacja zmienia sie bardzo dynamicznie i drużyna powinna być elastyczna, tak aby szybko przejsc z obrony do ataku itp

Tytuł:
PostNapisane: 26 sie 2005, 14:21 

Jak wyzej mozna przecyztac, sytuacja w bfie zmienia sie zbyt szybko by tak dzielic teamy. Dlatego team powinien byc dynamiczny.

Assaulter x2
Medyk x2
Anti Tank
Spec Ops

to sensowne rowiazanie do walki zarowno w otwartym polu jak i w miescie.

Jesli zostajemy przycisnieci powinno wyjsc cos w stylu(zaleznie od rodzaju wroga)

assaulter x3 anti tank x3
medyk x2 medyk x2
supporter supporter

to zaleznie od tego czy bije nas piechota czy pojazdy. Supporter jest bardzo przydatny do prowadenia ognia ciaglego bo da nam amunicje. Jednak tej profesji prawie nikt nie lubi...

Jesli natomiast wiemy, ze ma byc przeprowadozny atak i to na piechote to wystarcza nam w squadzie sami medycy i assaulterzy

Oczywiscie to co wyzej napisalem to sugestie z przymruzonym okiem bowiem w bfie sa setki mozliwosci i setki kombinacji :]

Tytuł:
PostNapisane: 26 sie 2005, 16:25 

Lailonn napisał(a):

Supporter jest bardzo przydatny do prowadenia ognia ciaglego bo da nam amunicje. Jednak tej profesji prawie nikt nie lubi...

Ja uwielbiam tę klasę. Na mapkach w mieście sprawdza się wyśmienicie. Ach ten PKM... :D

Tytuł:
PostNapisane: 26 sie 2005, 17:49 

Ja tej klasy unikałem, ale dziś chciałem się do niej przekonać. Karkand gram u rumunów po nie długiej grze została nam flaga przy moście i za mostem. położyłem się na waganie pociągu a kilsy same wpadały :) Gorzej z SAW bo to strasznie nie celna broń. 500 unktów do awansu i chyba PKM wezmę :?

Tytuł:
PostNapisane: 26 sie 2005, 20:58 
Maskotka BF.pl

dziwny post.. to jaki skład będzie miała drużyna, to zależy od mapy, sytuacji, od zapotrzebowania i celu jaki ma spełniać/wykonać... nie można powiedzieć że drużyna atakująca powinna się składać z 2 medyków, szturmowca, komandosa i grenadiera - bo jeśli gramy np. na strike'u jako US i zadaniem tej grupy miałoby być przejęcie flagi najbliżej US - a oprócz nas byłby jeszcze team antypancerny, któego zadaniem byłoby wyeliminować pojazdy pancerne wroga, to skład teamu atakującego mógłby równie dobrze składać się z samych medyków i szturmowców... mógłby być też support, ale nie jest to konieczne - w końcu commander zawsze może zrzucić na flagę zaopatrzenie...

nie wiem, dla mnie ta dyskusja jest bez sensu... wg mnie - tak jak już wcześniej napisałam - wszystko zależy od mapy, sytuacji, od zapotrzebowania i celu jaki ma spełniać/wykonać... drużyna powinna być elastyczna i zmieniać profesje w zalezności od sytuacji i potrzeb...

takie jest moje zdanie - co nie znaczy że mam na pewno rację :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 26 sie 2005, 22:16 

ale autorowi topicu chodzilo raczej o samodzielny squad a nie taki, ktory liczy na inne squady. Idac Twoim tokiem rozumowania mozemy miec squad samych snajperow bo gdzies obok bedzie squad szturmowcow ;> Nie zaleznie od wszysytkie o czym juz tu pisano konkretna odpowiedz na to pytanie nie jest mozliwa ;]

Tytuł:
PostNapisane: 26 sie 2005, 22:54 
Maskotka BF.pl

Lailonn napisał(a):
ale autorowi topicu chodzilo raczej o samodzielny squad a nie taki, ktory liczy na inne squady. Idac Twoim tokiem rozumowania mozemy miec squad samych snajperow bo gdzies obok bedzie squad szturmowcow ;> Nie zaleznie od wszysytkie o czym juz tu pisano konkretna odpowiedz na to pytanie nie jest mozliwa ;]

dokładnie to napisałam, tylko mi to zajeło trochę więcej linijek :P

Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2005, 03:12 

Imho w najlepszej druzynie nie liczy sie udział poszczegolnych klas, tylko najwazniejsze zeby poszczegolne osoby graly taka klasa jaka najbardziej lubia, ktora umieja najefektywniej wykorzystac (nawet jesli mieliby to byc sami medycy) a przede wszystkim musi byc zgrana (to juz staje sie banałem) czyli wiedza jakie maja słabe punkty i nie odkrywaja ich.

Typowa sytuacja, mapa Songhua, jestem w druzynie (sami Ass i Med) broniacej jednej z flag, male grupki wroga likwidujemy momentalnie, ale po paru minutach wjezdza nam duet Tank+APC (nie mamy nikogo przeciw pojazdom pancernym).
Co robia geniusze z teamu ?... atakuja ich granatami !.. no zajebisty pomysl...
Oczywiscie kolesie w czolgu i APC orientuja sie ze nie ma zagrozenia, wjezdzaja na sam srodek bazy i wycinaja wesoło-podskakujacych-rzucajac-granatami wojakow z mojego teamu... a wystarczylo sie schowac i poczekac az odjada (z regoly przejmuja flage i pedza dalej) nie zwracajac na siebie uwagi pancernych, przy okazji likwidujac ewentualnie respawnujaca sie piechote wroga, potem odbicie flagi zajeloby 5 sec.

Wogole jestem w szoku jak niektorzy wprost nie moga sie doczekac az zgina i sciagaja na siebie uwage wroga (strzelanie z ckmu do APC roX, albo proba sciagniecia z daleka czolgu rakietami AA, yeah! czemu nie)

Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2005, 08:54 

Cytuj:
Wogole jestem w szoku jak niektorzy wprost nie moga sie doczekac az zgina i sciagaja na siebie uwage wroga (strzelanie z ckmu do APC roX, albo proba sciagniecia z daleka czolgu rakietami AA, yeah! czemu nie)

Chyba nie znaja wypowiedzi Pattona: "Celem wojny nie jest umieranie za ojczyzne, ale sprawienie by tamci sku**iele umierali za swoja. ". Faktycznie niektorzy maja zamieniony instynkt samozachowawczy z pragnieniem uslyszenia "taratatattatat! bum! medic here!" :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2005, 08:57 

Co do supporta... zawsze jak gram biore go! nawet se odblokowalem jego bron ;] jak grasz odblokowana bron (juz nie pamietam jak sie nazwa - 3 tygodnie bez bf2) to tak jak bys kosil trawe... Strzelasz i strzelasz.. ludzie wychodza 2 strzaly i dead... ja tak uwielbiam ta klase... na dodatek ma amunicje..

Dziekuje za uwage.. nie przeszkadzam w dalszej dyskusji... ;]

Strefa czasowa: UTC + 2