Witam
Wątpie by to był problem związany z BF2, każdy kto programował komunikację protokołu TCP/IP wie,że trzeba samemu stworzyć schemat komunikacji, TCP/IP w low level programming to pakiety danych specyficznie utworzone dla formatu TCP/IP. W rękach programisty leży napisanie programów(lub skorzystanie z gotowych komponentów) client/server. Prawie każda aplikacja typu client/server(a do takich należy BF2) używa własnego systemu komunikacji. By zrobić włam komuś na komputer trzeba by:
1. zrobić sniffing pakietów TCP/IP
2. zkumać komunikację, czyli np. dane inicjujące połączenie, potwierdzenia, główna wymiana danych itp
3. zacząć szukać luki (o ile taka jest), luki która umożliwi upload aplikacji(virus itp) na komputer ofiary.
4. ewentualnie wykonać buffer overflow(o ile aplikacja nie jest przed tym zabezpieczona) i wykonać swój kod.
Raczej marne szanse,trzeba dobrej wiedzy i chęci no i celu, ktoś kto by to robił by wysyłać vira do rozsyłania maili musiałby być głupim, albo nudzącym się, bo lepiej byłoby wysłać aplikację która snifuje klawiature i przechwyca hasła, np. do internetowych kont bankowych.
Według mnie miałeś już "syfa" w komputerze który był uruchomiony, włączony firewall skutecznie blokował ruch w sieci dla tego "syfa", przed włączeniem gry wyłączyłes firewalla i tym samym pozwoliłeś aplikacji na działanie
Prędzej taki człowiek by napisał aplikację co by emulowała grę w BF2(manipulacja pakietami TCP/IP) i nabijałby punkty itp.
Chociaż też wątpliwe, bo skanując BF2.EXE można znaleźć 4 krypto sygnatury:
1. BASE64 - kodowanie dziecinne ,wykorzystywane do kodowania kodów HEX(0-255) do postaci kodów ASCII.
2. CRC32 - algo dziecinne, do wyliczania sumy kontrolnej.
3. RIJNDAEL - mały monster, 256bit klucz już niemożliwy do złamania w domowych warunkach.
4. TEAN(XTEA) - także silny.
5. MD5 - silny(choć matematycy znaleźli kolizje matematyczne w pewnym kroku algorytmu) - do sprawdzania odcisku cyfrowego map itp. w BF2
4 pierwsze mogą być częścią SafeDisc 4.50.000 jakim jest zabezpieczony BF2.exe.
Więc raczej komunikacja też jest zabezpieczona co nie daje łatwych możliwości manewrów dla hackerów.
Zalecam przeskanowanie komputera Antyvirem i Ad-Ware co jakiś czas, szczególnie przed wyłączeniem Firewalla i będzie si z BF2
Oto moje skromne zdanie ...
Pzdr.